[Supernatural Movies]

[kritika] Jack Ryan - Árnyékügynök (2014)

2014. június 10. - REMY

Egy új franchise van születőben? Tom Clancy hőse újra megpróbálja meghódítani a mozivásznakat, ám ezúttal Chris Pine főszereplésével. Akciófilmek voltak, vannak, és lesznek is dögivel, de sajnos mostanában nem sok tud igazi, pozitív élményt nyújtani, és bár Kenneth Branagh filmje se tökéletes, de megvan ebbe az a bizonyos plusz, ami miatt megérdemli, hogy meglessük, és igen… egynek mondhatni tökéletes.

jr2.jpg

Ryan az ismerősei szemében csak egy átlagos banki elemző, holott titokban már évek óta a CIA-nak dolgozik. Az a feladata, hogy globális gazdasági adatokat figyeljen, de amikor rábukkan egy olyan tervre, ami megbéníthatja az amerikai gazdaságot, akkor gyökeresen megváltozik a munkaköre. Ügynökké kell válnia, hogy megakadályozhassa a terrorakciót…

Igazán ütős kémfilmet nehéz készíteni, mert ha nem találja meg a rendező azt az egyensúlyt, ami az agyatlan lövöldözés és az intelligens akciófilm között van, akkor borul minden. Kenneth Branagh többnyire sikerrel vette ezt az akadályt, mert az Árnyékügynök nem egy eszeveszetten száguldozó hullámvasút, hanem egy precízen és okosan haladó jármű, ami könnyű szerrel veszi az előtte tornyosuló veszélyhelyzeteket, bár tény, hogy kissé összekarcolódik az oldala a játékidő végére. De ez nem számít, mert a végeredmény pozitív lesz.

Tény, hogy az új Jack Ryan kaland nem lesz olyan sikeres, mint a Bond széria, vagy a Bourne sorozatot, de van benne fantázia és van egy magával ragadó hangulata is. Emellett Chris Pine jó választás volt a főszerepre, annak ellenére is, hogy semmi extrát nem csinált, csak hozott egy elvárt szintet. A karaktere viszont tudott fejlődni, amit könnyű szerrel észre lehetett venni, mert megvolt az a bizonyos íve, ami természetesen felfelé irányult. Pine mellett jó alakítást nyújtott Kevin Costner és maga a rendező, Kenneth Branagh is. Keira Knightley viszont nem sok mindent tudott hozzátenni az alkotáshoz… felejthető.

Maga a történet nem sok újdonsággal szolgál, ami miatt azt érezhetjük, hogy inkább törekedtek a biztonsági játékra, mintsem az újításra. Semmi kockázat, ami majdhogynem nullára csökkentette a hibázás lehetőségét. A film eleje ugyan kicsit kapkodó, ám gyorsan megtalálja a helyes utat a story, ami végig fenntart egy bizonyos feszültséget, így a tekintetünk végig tudja követi Jack kalandját. Az utolsó percek ráadásul tényleg pazarul sikerültek, és bár nem lett egy Batman: Begins belőle, de sikerült Jack Ryannek is megszületnie, ami által úgy zárták le a filmet, hogy várjuk a következő küldetést.

jr1.jpg

Branagh filmje képes kikapcsolni a nézőt arra a 105 perces játékidőre, míg a film fut, de nagy dolgokat azért nem szabad elvárnunk tőle. Tipikus egyszernézős mozi, ami a játékidő alatt szórakoztat (nagyon is), de utána már hamar bele tudjuk vetni magunkat a következő filmbe. Ugyanakkor eléri azt, hogy ha Jack Ryan neve esetleg a jövőben felmerül, akkor felfigyeljünk rá. Szóval ja, nézzétek csak! 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr636210735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2014.06.10. 00:09:00

Bődületesen gyenge film volt. Sablonos, nem volt ereje, tipikus TV film érzés járta át végig. :-/

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.10. 00:27:12

@Creativ3Form: Na, azért létezik olyan film, aminél nem értünk egyet. :D

Creativ3Form 2014.06.10. 00:40:16

Kellett már egy ilyen. :-D

Nyílméregbéka 2014.06.10. 03:15:55

Egy hónapja láttam kábé ezt a filmet, de nem túlzok ha azt mondom, egy képkockára sem emlékszem belőle. Megnéztem az IMDb-n 7/10-et adtam rá, úgyhogy biztos tetszett, de nem egy maradandó élmény volt, az biztos. Bezzeg a Harrison Fordos, vagy Alec Baldwinos Jack Ryen filmekre az elejétől a végéig emlékszem, pedig azok több mint húsz éves filmek...

izirajder74 2014.06.10. 16:56:19

Ritka gyenge film volt, pláne a háttéranyag tekintetében.
Amolyan tisztességes iparosmunkával elkészített "B-movie".

Dr_utcai_arcos 2014.06.10. 22:24:28

Nekem bejött, engem lekötött amíg tartott.
süti beállítások módosítása