[Supernatural Movies]

[másodvélemény] Transformers - A kihalás kora (2014)

2014. július 16. - REMY

Néhány évvel ezelőtt Chicago egy része a földdel lett egyenlő, és az akkori pusztítás hatásai végleg eltüntették a Transformers szériából Shia LaBeouf-éket, valamint a Linkin Parkot. Bay alapvetően folytatást készített, de ez csak részben igaz, mert kívülről egy teljesen új trilógia kezdeti része lehet, ami természetesen továbbra is aranybányaként üzemel a Paramountnak. Csakúgy, mint a legtöbb esetben, ennek is vannak előnyei és hátrányai is. A korábbi Kihalás kora cikkünkben, Iván nem kegyelmezett Optimuséknak.

age.jpg

Az emberek már nem bíznak a robotokban, így minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy Optimusék végleg eltűnjenek a Földről. Az Autobotok félnek, bujkálva élnek, hogy nehogy az újdonsült titkos szervezet karmai közé keveredjenek, akik nagyszabású tervekkel néznek a jövőbe…

Kezdjük is egyből egy hátránnyal. A legnagyobb gonddal, akit úgy hívnak, hogy Ehren Kruger. Történetesen ő a felelős azért, hogy a Transformers filmeket semmibe veszik a legtöbben, mert olyan szinten végez szar munkát, hogy arra nincsenek szavak! A munkáját a második résznél kezdte el, mint forgatókönyvíró (legalábbis hivatalosan ez volt a dolga), a végeredményt pedig ismerjük… jött a harmadik rész, ahol itt-ott már elfogadható volt a munkája, de ott sem alkotott maradandót, aztán az idei évben ismét megcsillogtathatta „tehetségét”, ami miatt a Kihalás kora végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Azokat a reményeket, amik igazából nem voltak nagyok, hiszen egy egyszerű, de annál jóval szórakoztatóbb filmet vártam, amik a trailerek alapján még valósnak is tűntek. Aztán jött a film, a 166 perces játékidejével…

A 166 perces időintervallum sem volt elég Krugernek, hogy egy pofás (nem tökéletes) forgatókönyvet adjon Baynek. A kihalás kora összeszedetlen, és néhol egészen bugyuta képet festett magáról, ami már csak azért is volt bántó, mert konkrétan semmibe vette az első 3 részt. Chicago, Optimus és Űrdongó ugyan megmaradtak, de minden más kihalt a franchise-ból. Persze megértem, ha nem akarják tovább nyomatni Shiát, de az egyik pillanatról a másikra teljesen kitörölni az univerzumból, hát… a másik pedig az amerikai hadsereg. Hol voltak Josh Duhamel-ék? Ha nem akarják őket ismét a képernyőre tenni, akkor legalább a forgatókönyvben kellett volna elfogadhatóan kiírni őket.

A hibái és a hosszú játékidő ellenére is élvezhető a Kihalás kora, mert Optimusék elhozzák az igazi showt. Bár, kevés Autobottal találkozunk, de akik feltűnnek, azok legalább érdekesek és szórakoztatóak, illetve a hozzájuk csatlakozó Mark Wahlberg se vészes, annak ellenére, hogy rendkívül gyökér karaktert írtak neki. No, mindegy…

age2.jpg

A Transformers 4 összességében alulmúlta a várakozásokat, és az újítások ellenére sem tudott a széria legjobbja lenni, sőt… valahová a 2. és 3. rész közé sorolnám be, mert voltak egészen gyenge pontjai és voltak egészen kellemes pillanata is, mint például a remekbeszabott harci jelenetek, valamint az Optimus vs Dinobotok jelenet, ami igazából az egész film csúcspontja volt. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr876500757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.16. 01:17:50

Witwickyt konkrétan már a második részbe is nagyon izzadságszagúan erőszakolták bele, a harmadikról nem is beszélve, inkább azt kéne nagyon jól megindokolni, hogy miért ne kellett volna eltűnnie már filmekkel ezelőtt. ;)
A katonák meg a másik fele ennek, hálát adtam, hogy Bay military-buziságától végre megszabadultunk, az ő szerepeltetésük is röhejes volt a vége felé. (Nyilván 10 db wingsuitos ledobása volt a leghatékonyabb módja az Álcák elleni küzdelemnek Chicagoban...)
De szerintem őket is kiírták elfogadhatóan (legalábbis ehrenkrugeri szinten) azzal, hogy csak a Transformer-vadász CIA-különítmény maradt, a sztori fele meg úgyis Kínában játszódik. Azért annyira meg ez a film sem nézi idiótának a nézőit, hogy külön szájba rágja, hogy "igen, Josh meg Tyrese sem jön vissza".
Persze azt értem, hogy a nagy rebootolásban (ami ezen kívül kb. semmilyen szinten nem jelent meg), legalább egy félmondatot megértek volna, de nekem ezek a nagy negatívumok pont, hogy pozitívumokként csapódtak le. (Meg azért talán egy Transformers-filmnek nem pont az emberek a leglényegesebb elemei. Vagy akkor már előre szólok, hogy pl. a Jurassic World is nagy csalódás lesz, mert abban is csak a fos dínók térnek vissza. :D)

Amúgy ha ilyen sebességgel irtja ki Bay a manírjait, a 6-7. rész tájékára még a végén összehoz egy jó filmet is. :D

Nyílméregbéka 2014.07.16. 01:45:32

Konkrétan ez volt a legszarabb film, amit az utóbbi három-négy (mikor is volt a Prometheus?) évben a moziban láttam.

HavasiG 2014.07.17. 08:04:28

Én a filmre adott 6 ponttal maximálisan egyet tudok érteni. A második rész nekem akkora csalódás volt, hogy a harmadikat meg sem néztem. Ezt sem akartam, csak egy barátom nem akarta magában nézni, így elkísértem. Végül is jól szórakoztam rajta, igaz elvárásaim nem voltak.
Kis szerencsével a sorozat elindult abba az irányba, ami a képregények későbbi részeit jellemzi (a föld helyett az űr a helyszín, robotok és űrlények mindenütt), aminek volt egy kellemes, nem is tudom, talán gonzo - sci-fi hatása.
Mark Whalberg -el szerintem semmi baj nem volt, hozta a paraszt texasi -t, erre a szerepre hívták, ezt játszotta. (Volt ilyen kritika, hogy miért tud lőni az alien puskával - azért, mert texasi, így született, minden fegyverhez ért, ki tudja mikor kell megvédeni ámérikát... ööö... bárkitől! :))

Nagy rajongója továbbra sem leszek a sorozatnak, de van rá esély, hogy akarjam látni moziban a további részeket.

AlexWolf 2014.07.17. 08:58:11

Ezer éve lehet tudni, hogy ez egy új 3 részes etap első része.
süti beállítások módosítása