[Supernatural Movies]

[kritika] Non-Stop (2014)

2014. július 18. - REMY

A Fehér pokol, valamint a Taken 2 csalódást keltő végeredménye miatt egy kicsit húztam a számat, amikor bejelentették, hogy Liam Neeson újra akcióhős lesz. Tény, Neeson nagyszerűen mozog ebben a szerepkörben, de féltem, hogy egy újabb csalódással lesz dolgom, így nem is rohantam el rá a moziba. Azonban ezt már megbántam, mert Jaume Collet-Serra filmje igenis megérdemelte volna, hogy a nagy vásznon lássam, hiszen az új filmjével nagyon meglepett.

non2.jpg

Bill Marks szövetségi légi marsallként utazgat New York és London között. Egy átlagos útnak indul a mostani kalandja is, ám amikor megkapja a fenyegető üzenetet a telefonjára, akkor minden megváltozik. Ha nem fizet 150 millió dollárt, akkor 20 percenként meghal valaki a járaton. Természetesen Bill tudja, hogy ilyen esetekben mi a teendő, de a munkáját igencsak megnehezíti az a kis apróság, hogy Ő van beállítva rosszfiúnak…

Egy egyszerű, de annál érdekesebb történettel van dolgunk, aminek az igazi erőssége, maga a kivitelezés. Jaume Collet-Serra eddig az átlagosnál kicsivel jobb filmeket tett le az asztalra, ám a Non-Stop című alkotásával felért a csúcsra, már ami a karrierjét illeti. Itt már nem süthetjük el azt, hogy egy átlagosnál kicsivel jobb filmmel van dolgunk, mert ebben az esetben bátran ki lehet jelenteni, hogy egy nagyon jó film látott napvilágot, amiben nem csak a főszereplő parádézik, hanem a komplett film.

Az egész film arra építkezik, hogy átverjen, és ez sikerül is neki! NEM FOGOD KITALÁLNI, HOGY KI A GYILKOS! Épp ezért gondolom úgy, hogy a Non-Stop megérdemli, hogy egyszer legalább megtekintsük, mert kevés film tudja elérni azt, hogy ne jöjjünk rá 10-15 perc után arra, hogy ki a gyilkos, ki a rosszfiú. Ebben a filmben szinte mindenkinek van egy mondata, furcsa nézése, ami miatt nem húzhatjuk ki arról a bizonyos listáról, amit összeállítunk a fejünkbe, mert hát ugye azon vagyunk mi is Neesonnal együtt, hogy kitaláljuk ki az ellenség. Összezavarnak, átvernek, és végig feszültséggel telítik meg a képernyőt, aminek a hatására nem tudunk nem odafigyelni a történésekre.

Ugyanakkor a film végét teljes mértékben elrontották, mert nem elég, hogy az egész összecsapott, hatásvadász, és feleslegesen nyálas lett, még a remekbeszabott „rejtvényfejtés” után, képesek voltak elénk tolni olyan ellenséget, akinek bődületesen rossz a motivációja. Kár érte, mert sokkal jobb lehetett volna az összkép.

non1.jpg

Azonban, akik nem várnak csodát, ám mégis jól szeretnének szórakozni, azoknak ajánlom a filmet, mert az utolsó 10 percet leszámítva tényleg remek az egész, és ha képesek vagyunk elfogadni egy gyenge lezárást, akkor tuti biztos, hogy jól fogunk szórakozni. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr446471213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.18. 01:03:21

A Fehér pokolban pontosan mi lett volna a csalódást keltő?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.18. 01:30:13

@danialves: Az, hogy talán túl nagy elvárásokkal ültem le elé. Szeretem az olyasféle filmeket, mint amilyen a Fehér pokol, de azt valahogy nem élveztem. Unalmas volt, és a film hangulata sem kapott el.

Nyílméregbéka 2014.07.18. 01:52:12

@danialves: Pl. az hogy egy közepesen rossz, hosszú és unalmas film. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.18. 11:35:54

@Nyílméregbéka: Hát ezek közül mondjuk pont egyik sem volt, de ha egy B-kategóriás túlélő-akciózúzdát várt valaki, akkor megértem, hogy csalódás.

Nyílméregbéka 2014.07.18. 23:07:16

@danialves: Nem vártam semmit, csak egy jó filmet. Ez nem volt az.

Nyílméregbéka 2014.07.18. 23:09:07

A Non-stop még mindig megnézésre vár a NASon, de annyi sorozatot nézek mostanában, hogy nincs időm filmekre.

Cet Lee 2014.07.19. 00:46:02

De ki ölte meg a kapitányt ?

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.07.19. 09:32:38

Kösz az ajánlót, mindenképp megolvasom ha lesz időm.

@danialves: te mindenhová csak trollkodni ugrasz be? Építő jellegű hozzászólást tőled még nem sikerült olvasnom

pamut 2014.07.19. 10:12:47

Láttam, sima popcorn film, 12 egy tucat.
Ez a repcsis gyilkosságos sablon már ezerszer el lett sütve, meg se próbáltak valami újat beletenni. Néhány jelenet és párbeszéd bántóan gyenge. 5 perc alatt elfelejted a filmet. Csak Neeson miatt tudunk egyáltalán a létezéséről, de persze közelében sincs a Taken 1-nek. Remélem Neesont legközelebb egy valóban kiemelkedő filmben látom.

abc 2014.07.19. 10:42:53

Szerintem elég lapos lett a film, nem azért mert nem volt benne minden kötelező elem, de nekem Neeson mint akcióhős kissé erőltetett. Amikor meg kiderül kik a a tettesek, ott mi is a mozgatórugó?

Sieg 2014.07.19. 10:49:03

Hát én pár hete letöltöttem, de kétszeri nekifutásra is csak 40 percig jutottam, legalábbis addig klisés műanyagfilmnek tűnik.
Szemben a The Grey-jel, ami a kevés nézhető hollywoodi mainstream film egyike.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.19. 11:54:37

@mrbloodbunny: Nézzük röviden a helyzetet:
1. Meg vagy sértődve, mert kurvára beégtél. Ez persze erősen kétségessé teszi, hogy mennyi igazság van abban, amit leírsz, de az első részét kétségkívül megértem, úgyhogy hajrá, add ki magadból. ;)
2. Az, hogy te leírtál egy orbitális faszságot, és valaki erre rámutatott, még nem trollkodás. Mint ahogy az sem trollkodás, hogy megkérdezem valakitől, hogy fejtsen ki bővebben egy mondatot a posztjában.
3. Mivel úgy látom, szerinted a vitatkozás és a kérdezés nem építő jellegű, azaz nagyjából marad a +1-ezés, eleve hatalmas tévedésben vagy azzal kapcsolatban, hogy mi az építő jellegű.
4. Ezek után kíváncsi vagyok, hogy a konkrét példából kiindulva, amely eleve nem is trollkodás, hogyan jött az a logikai bakugrás, hogy "mindenhova".
Már persze azt a lehetőséget leszámítva, hogy egy 3 éves óvodás szintjén próbálsz vagdalkozni.

Csigataposó 2014.07.19. 12:47:56

@danialves: "Hát ezek közül mondjuk pont egyik sem volt," DE. Pontosan ez volt.

de ha egy B-kategóriás túlélő-akciózúzdát várt valaki, akkor megértem, hogy csalódás.
Miert mi is akart lenni a film fejtsd mar ki nekem. Ha mas szemmel nezem lehet nem tartom majd kalapfosnak.
De jelenleg summazva filmet: ubersablonosan 9 precenkent jon egy konfliktus ahol menetrendszeruen egyel kevesebben lesznek mindig. Ebbol is utan harompercig fellelegezhetsz veluk, hogy megusztak, majd ketpercig mennek es semmi nem tortenik, majd rajonnek hogy megseusztak meg gebaszvan. harom percig tanakodnak rarosen hogy micsinaljanak. Majd ketperc akcio ahol szigoruan egyikuk meghal. Es meg csak azt se mondhatnam hogy egyre eroltetettebb modon, mert mar az legelejen fejfajast kaptam, hogy rendezo miert nem tudot keresni egy biologust aki elmondja neki hogyan viselkednek farkasok, meg legalabb egy olyan valakit aki mar latott olyan embert aki hallott mar olyanrol aki -20ban utazott/taborozott...

FallingStar 2014.07.19. 17:23:56

Szerintem egy remek film volt, nem fogom hetente megnézni, de nekem kifejezetten tetszett. Liam Neeson nagyon jó színész, de neki is vannak gyenge filmjei.

biododírium 2014.07.19. 19:51:17

A vége valóban összecsapott és kicsit butácska, de sztem is jó volt. Attól, hogy nem válik klasszikussá, attól még messze nem tucat film. A 25ik godzillás, transformeres, cápás, vámpíros, szuperhősös, stb, azok a tucatfilmek, mégis többen elélveznek rájuk, mint, akiknek már uncsik.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.19. 23:05:59

@Csigataposó: Pl. egy olyan ember karakterdrámája, aki az öngyilkosság fontolgatásától jut el oda, hogy a végsőkig küzdjön?
süti beállítások módosítása