[Supernatural Movies]

[premier] Lucy (2014)

2014. augusztus 01. - theivan

Bármennyire is tagadhatatlan, hogy Luc Besson talán sehogy sem lehetett volna ennél meggyőzőbben önmaga, azért legbelül motoszkál bennem a gondolat: miért?

Scarlett-Johansson-In-Lucy-Movie-Wallpaper.jpg

Egy bizonyos pontig még biztos voltam abban, hogy ha a francia legenda ennyi hosszú év után önmaga vezényli le saját történetének rendezését, akkor annak valami nyomós oka van. Nos, 90 perc után még továbbra is fennáll ez a tény, csak maga az ok kissé átalakult. Még most érdemes tisztázni mindezt: a Lucy a Besson-életmű 90-es éveinek modernkori fellángolása, de csak ami a stílust illeti. Ez lenne a fentebb említett ok, és semmi más. Mondhatná a kiéheztetett nép: „végre valahára”, és mondja is csak nyugodtan! Annak ellenére, hogy részemről nem lettem lenyűgözve a látottaktól, a film ezen aspektusát kétségtelenül bitangerősnek tartom: e mögött a sallangmentes, ámbár idióta ámokfutás mögött ott áll minden, ami miatt szerettük az elmúlt évtizedek akciófilmjeit, pláne a Besson-fémjelezte darabokat. Az öreg végre kiírt magából minden villangót, és most egy telekinézisben nem szűkölködő ügyet szolgált fel kitartó fanatikusainak, egy dögös akciócsaj tolmácsolásában.

lucy_movie_03_1.jpg

Akkor mégis, mi lenne a probléma? Talán az, hogy ennyi, és nem több. Ne értsetek félre, nem úgy nem több, hanem inkább úgy nem több (micsoda különbség). Mert ugyan abszolút jóleső érzés véget nem érő nosztalgiahullámokban mártózni, mégis azzal az érzéssel távozunk, hogy csak egy üres fílinget kaptunk. Mintha nem is filmet néztünk volna, csak a 90-es évek jellegzetesen franciás hangvételét próbálta megrágcsáltatni velünk az alkotó, egy totál üres sztorival és lélektelen színészekkel az oldalán. Nem csoda, hogy távozáskor könnyen keserédes lehet az a bizonyos szájíz.

Mégis, utóbbiakat semmiképp sem aposztrofálhatod egyértelmű negatívumokként, és már hangoztattam miért: hiába ez a rendkívül röhejes alapkoncepció (most kapcsold ki az agyad egy blockbuster erejéig, hahaha), és hiába lenne célszerű Scarlett Johansson számára a vizuális szórakoztatás egy másik területe felé kacsintgatnia (ha már mi folyton kacsintgatunk), azonban így, hogy mindenki számára világos a rendező személyének kiléte, hirtelen szebbnek látjuk a dolgokat. Csak látjuk, ez nem feltételezi egyből, hogy azok is. Persze, hogy blődség az agykapacitás Morgan Freeman-tétele, de a film végkimenetele sem ennek szakmaiságát akarta alátámasztani. Persze, hogy másfél óra alatt nem lehet túl sok tennivalóval felruházni Lucy-t, de legalább ennyi idő alatt ismét keménykedhet a koreai maffia, mint ahogy régen is. És persze, hogy jellegzetes alakok nélkül még ez a rövid játékidő is könnyedén az unalomba fulladhat, de autósüldözést kapni egy európai filmestől mindig hálás dolog, pláne ennek egyik szakértőjétől.

Lucy-Scarlett-Johansson-Latest-Movie-Images.jpg

Egy szó, mint száz, Luc Besson az előzetessel sem kívánt zsákbamacskát árulni: egy kicsit a régi énjét kívántuk már, hát most megkaptuk, még ha ezt közel sem sikerült 100%-ra feltornázni úgy, mint agyi kapacitásunkat. Erre viszont nem is volt szükség, mert mondjuk ki nyugodtan, ez csupán zsánerének némileg modernizált középszere lett, és nem a rossz értelemben, sőt, éppen e degradáló kifejezés pozitívabb példájaként értendő. Csak éppen nem is várhatjuk el, hogy mindenki beérje ennyivel, különösen egy olyan blockbuster-szezonban, ahol Tom Cruise okos, mégis mozgalmas sci-fit hoz, a Marvel végre vérvonalat és hangvételt frissít, vagy éppen CGI-majmokkal váltunk ki érzelmi katarzist. Mert egy ilyen erős vágtában Besson visszatérése nem nevezhető többnek szimpla ábrándozásnál a régmúlt felé. 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr176563503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Táskai 2014.08.01. 22:43:15

Elobb olvass, es csak utana irj, Ivan. Elment melletted ez a film, es hogy mirol szolt:(
süti beállítások módosítása