[Supernatural Movies]

[kritika] Szabotázs (2014)

2014. augusztus 10. - REMY

David Ayer neve nem hangzik rosszul, hiszen olyan műveket köszönhetünk neki, mint a Nehéz idők, az Utcai királyai, és a 2012-es év egyik meglepetés filmje, az Utolsó műszak. Ezek ugyan nem tökéletes filmek, de szórakoztatóak, emellett, ha Isten is úgy akarja, akkor bizony az idei év második felében Ayer fogja az egyik legnagyobb durranást szolgáltatni a Fury című filmjével. De még mielőtt Brad Pitték kimennek a harcmezőre, vessünk egy pillantást a Szabotázsra, melyben Arnold Schwarzenegger mutatja be nekünk, hogyan is kell szivart szívni.

sa2.jpg

John 'Breacher' Wharton egy elit drogelhárító osztag vezetője. Az egyik munkájuk során kirabolják az egyik drogkartellt, hogy a megszerzett pénzt elosszák egymás között. Azonban a pénz eltűnik, a csapat tagjai pedig elkezdenek hullani, mint a legyek…

Kijött az első előzetes… „Húú, ez király!!! Ez tökös és véres lesz!” Gondolja a legtöbb ember. Majd szépen ráeszmélünk arra a kis apróságra, hogy a forgatókönyvet az a Skip Woods írta, aki eddig az összes munkájánál egy rakás szart hozott létre. No, tehát akkor mégis mi lesz a Szabotázzsal? Semmi jó. Egy közepes, nagy potenciállal rendelkező alkotás lesz végül, amit tönkretesz a forgatókönyv. És így is lett…

Míg David Ayer próbált alkotni, addig Skip Woods ellene dolgozott. A Szabotázs alapjáraton egy fasza akció-kriminek készült, amit el is ért volna, ha nem egy Skip Woods szintű okostojás dolgozik a stábban. Maguk a karakterek ütősek, és jópofák voltak, ráadásul izomszag is volt bőven. Arnold pedig színészkedett! De tényleg… ennyi nagyszerű karakterrel lehetett volna valami igazán faszát csinálni, mert végre nem a PG-13-as korhatár besorolás lett a veszte a filmnek. Adott volt minden ahhoz, hogy az utóbbi évek egyik legstílusosabb, legbetegebb és legvéresebb akciófilmjének legyünk szem és fültanúi, amiben ráadásul az Osztrák Tölgy parádézik. 

Azonban akkora káosz kerekedett ki a filmből, ami miatt sem kriminek, sem pedig akciófilmnek nem lett jó végül. Talán Ayer sem pörgött 100%-on, mert tudta, hogy neki majd a Furyval kell tarolnia. Persze, ettől függetlenül ez nem lehet kifogás arra, amit itt láthattunk. Bár az utolsó 2-3 perc annyira badass, hogy arra nincsenek szavak. (Ez némi plusz pont)

sa1.jpg

A Szabotázs, végeredményében messze alulmúlta a várakozásaimat, aminek hála csak azoknak ajánlom az alkotást, akik szeretik Arnoldot. Minden más esetben egy hatalmas nagy csalódás, és nagyjából 2 óra veszteség lesz az életünkből. Kár érte, mert volt benne fantázia, de amíg ilyen Woods-ok odaülhetnek az íróasztal fölé, és dolgozhatnak Hollywoodban egy rakás pénzért, addig sok efféle csalódást fogunk még megérni. 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr576590043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

auer · http://koronus.blogspot.com/ 2014.08.10. 19:54:15

SPOILER

Két részletben láttam a filmet de nem tiszta - Végül is Schwarczi nyírta ki a saját embereit? (akit a mennyezetre szögeltek, meg a lakókocsist)

2014.08.10. 20:42:55

@auer: nem, a csaj. Hogy lehet ez nem tiszta valakinek? Faék egyszerűségű a történet, ennél egyszerűbbet még az alapvetően buta célközönségnek se tudnak csinálni. Amúgy egy rongy film, két fillért nem ér, és az öreg svarci borzalmasan néz ki benne. Én ugyan sose néztem ezeket a zs-filmeket, amiket fiatalon csinált, de mégis volt valaki ebben a zsánerben. Kár így látni őt. Szerintem össze is ment, alacsonyabb, mint volt.

2014.08.10. 20:44:40

Egyetértek: sajnos újfent nem sikerült Arnie visszatérése.
Jó alapötlet - pocsék megvalósítás. Egy elpuskázott, kiaknázatlan lehetőség. A színészek pocsékul muzsikálnak benne (mondjuk a karakterek is gyengék): hiába van valakinek muszklija, attól még nem lesz egyúttal elfogadható színész is. Ráadásul Arnoldon kívül a többi színésznek, színésznőnek nincs karizmája.

SPOILER!!!
@auer: Nem. Arnold karaktere nyúlta le a pénzt, mert kellett neki a korrumpáláshoz. A csapatot a dorgos csaj szedálta le, mert ugye eltűnt a pénz, ő meg bepöccent, hogy akkor most miből vesz magának új adagot, és csak annyit lehetett biztosan tudni, hogy közülük volt valaki.
SPOILER vége

2014.08.10. 21:05:11

@AntiChrist: arnoldnak sincs már karizma, összement. Amúgy ő sose volt színész, csak szerepelt filmekben. Az akcentusa még most is elképesztően vicces, egy nem angol anyanyelvű fülének is. Gyakorlatilag csak egysorosokat írnak neki. Ő már egy majdnem 70 éves bácsi, a kevés maradék haján festékkel. Sose csinált értékelhető filmet, így ez a film sem lóg ki a sorból.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.10. 21:17:22

@retrovírus: Nem-nem... a Terminator, Predator, Emlékmás, Két tűz között, Kommandó micsoda? Részese volt az akciófilmek aranykorszakának, és ez azért nem kis teljesítmény. Színészi képességei nyilván nem egy Jack Nicholson szint, de Ő nem is olyan filmekben tolta, viszont sose lehetett rá panasz. Arnold egy legenda.

2014.08.10. 22:54:32

@retrovírus: A bicepsze összébb ment egy kicsit, de én a kisugárzására gondoltam :)
Sose volt igazi színész, ez tény, viszont akciósztárnak kitűnő - volt.
Szerintem igenis csinált értékelhető, a saját műfaján belül maradandó filmeket: Predator, Conan, Terminator, Total Recall, Menekülő ember.
De például a Kommandó az egyik olyan filmje, amiben néhány tökös beszóláson kívül semmi nincs (szerintem).

@REMY: Egy legenda, de azért keményen dolgozik, hogy a filmes karrierjét pocsék alkotásokkal fejezze be. A lehető legjobb úton halad...

Pedig jó forgatókönyvvel, jó rendezővel, testhezálló szereppel még letehetne egy-két jó filmet az asztalra - hasonlóra gondolok, mint a Gran Torino a jó öreg Eastwooddal.

nyikk 2014.08.10. 23:09:42

Érdekelne, hogy egy akciófilmnek miért kell betegnek és véresnek lennie...

gregaba 2014.08.11. 00:34:36

REMY, a "véres" kifejezést 2x sütöd el egy rövid kritikában, mint kívánatos jellemzőt, ez elég gáz.

az tény, h. Ayertől eddig minden film "véres" volt, de nem ezért voltak jó filmek.

Flasztimill 2014.08.11. 13:30:57

+ Ayer írta a Kiképzést!

A szerző érthetetlen módon kihagyta az egyetlen élvezhető dolgot ebből a posványból - a véren kívül - Mireille Enost és a karakterét Lizzyt aki kb. a film csúcsa!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.01. 14:10:22

nah ez a film volt az igazi visszatérés. nem is értem, hogy nem ezzel jött ki schwarzi azonnal. bitang jó volt.
süti beállítások módosítása