[Supernatural Movies]

[kritika] Végső állomás (2000)

2014. augusztus 20. - REMY

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van legalább egy olyan káros szenvedélye, amiről tudja, hogy iszonyú gáz, de mégsem tud mit tenni vele, mert újra és újra át kell élnie azt, amit az a bizonyos szenvedély nyújtani tud. Nálam a Végső állomás széria lenne ez az említett szenvedély, ugyanis minden egyes újrázás után rá kell jönnöm, hogy bár az alapötlet zseniális, de a kivitelezés hozza az átlagos tini horrorok szintjét, amiről tudni illik, hogy a banális dolgok végső határait súrolja.

final2.png

Alex Browning érzi, hogy valami nincsen rendben, pedig még fel sem szállt a Párizsba tartó 180-as járatra. A gépen, indulás előtt látomása lesz arról, hogy a gép lezuhan. A pánik kitör rajta a vízió miatt, aminek hála néhány társával leszáll a gépről. A gép előindul, majd felrobban. Alex és a néhány túlélő értetlenül áll a dolgok előtt. Azonban a túlélésük csak a kezdete volt egy halálos kalandnak, aminek a végén egyikőjük sem maradhat életben…

Alig 10 éves lehettem, amikor először láttam James Wong filmjét, és már akkor lehengerlőnek tartottam az alapötletet. Ekkor még egyáltalán nem foglalkoztatott az a kérdés, hogy miért ilyen szarul és bután lett kivitelezve az egész. Miért nem lehetett egy komolyabb hangvételű alkotást készíteni a halál bosszújáról? A választ talán soha nem fogom megkapni, de ennyi folytatás után már nem is nagyon tud érdekelni. 2-3 évente előveszem a szériát, majd röhögök egy jót, aztán újra elásom jó mélyre a franchise-t az emlékeimben, hogy egy perccel se áldozzak több időt rá, mint amennyit megérdemel. Az újrázások által, már alapból több időt fordítok rá, mint a legtöbb ember.

Alexék legfőbb feladata, hogy megtalálják azt a megoldást, amivel legyőzik a halált, és amivel végre nyugodtan élhetnek. Ez az a feladat, amit az egész film során megkapunk az arcunkba. Természetesen sok „szép” és érdekes halálnak lehetünk szemtanúi, de ami a legfontosabb, hogy röhöghetünk egy sort az idióta szereplőkön. (Pedig itt még annyira nem is vészes a helyzet.) James Wong a tipikus tini horroros sablonokkal pakolta tele a filmjét, ám ennek ellenére is sikerült a zsánerében (Húú… tini horrorfilmek. Fuck yeah) egy elfogadható helyet elcsípnie. A filmtől nem leszünk okosabbak, nem fogunk elismerően csettinteti a színészi játékra, de valamilyen szinten mégis élvezhető az, amit láthatunk a képernyőn. Persze csak abban az esetben, ha vevők vagyunk az efféle, sok-sok halált tartalmazó ökörségre.

final1.png

A Végső állomás első része a hibái ellenére is bőven nézhető kategóriába tartozik, így aki anno kihagyta ezt az alkotást, az tegyen vele egy próbát, mert a B színvonal ellenére sem lehet rá nagyon panasz. Tény, az egyszeri nézésnél többet nem érdemel, kivéve akkor, ha te is olyan „mazochista” vagy, mint én. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr686598477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Troppauer_Hümér 2014.08.21. 09:32:38

A főszereplő Devon Sawa Eminem Stan című legendás klipjében hozta élete alakítását, ez mindent elmond a szereplőgárdáról.

A széria legjobb része szerintem a második lett.

a klan 2014.08.21. 15:37:00

nincs ezzel baj
agyatlan szorakozas
süti beállítások módosítása