[Supernatural Movies]

[kritika] Feláldozhatók 3 (2014)

2014. augusztus 24. - REMY

Július vége felé olyan dolog történt, amire még nem volt példa a filmtörténelemben. Kiszivárgott az internetre az Expendables 3 végső verziója egy screener változatban. Ez a jelenség december és január környékén az Oscarra jelölt alkotások esetében nem meglepő dolog, de a blockbusterek esetében már annál inkább, ugyanis a film világpremierje még napokra volt a kiszivárgás pillanatától, így a nézők idő előtt fogyaszthatták Arnoldék tesztoszteronbombáját. Ez valószínűleg hatalmas érvágás volt mind a stúdiónak, mind Stallonééknak, akik így rengeteg nézőtől estek el, pláne hogy a film nem ért fel az első kettő szintjéhez sem. Tehát röviden összefoglalva, kettő az egyben bukás a Feláldozhatók 3.

ex1.jpg

A Feláldozhatók már rengeteg küldetésen vettek részt. Barneyék talán már nem is a régiek, de az élet nem hagyja őket nyugdíjba vonulni, ugyanis feltűnik Barney régi társa, Conrad Stonebanks, aki minden eddiginél nagyobb feladat elé állítja a Feláldozhatókat. A csapatnak szüksége is van a vérfrissítésre, így kénytelenek új katonák után nézni…

Az első rész nagy húzás volt Stallonétól, a második szintén nagyon ütősre sikeredett az új szereplőknek hála, majd jött a harmadik rész, melynek végül nagyobb lett a füstje, mint a lángja. Az előzetesek, a poszterek és egyéb reklámok azt jelezték, hogy itt bizony egy brutálisan nagy nyugdíjas bulinak nézünk elébe, ami végül eléggé döcögősre sikeredett. Annak ellenére, hogy ez a film volt a leghosszabb a három közül, ebben volt a legkevesebb ütős beszólás. Kevés poén, még kevesebb utalás jellemezte a Feláldozhatók 3-at, melyből végül pont azt ölték ki, ami miatt ezeket a filmeket elkészítették. Ugyan voltak benne remekbeszabott részek, egysorosok, de jóval több kellett volna a sikerhez. Pont ebben a részben kellett volna a legtöbb utalásnak elhangzania, ugyanis itt mutatkozott meg igazán a drámai hangulat, mely a sztárok életkorára utalt. Stallone dialógusa meg is adta ehhez az alaphangulatot:

SPOILERES idézet következik a filmből:

„Stallone - Tudjátok, nehéz ezt mondanom, de egykor... ti voltatok a legjobbak. Talán még most is... de semmi nem tart örökké. Akármennyire is nehéz ezt hallani... nem a mi jövőnk többé. Szerencsétlenségünkre... mi már a múlt vagyunk.

Statham - Nem tudsz túllépni rajta?

Stallone - Ahogy én látom... ha folytatjuk ezt az életet... az egyetlen, ahogy ez végződhet... mindannyiunk számára... egy gödör a földben, amit mindenki leszar. Ha így kell elmennem, tudok vele élni... Amivel nem tudok... nem akarok együtt élni... hogy titeket is magammal rántalak.”

ex2.jpg

Talán sablonos, talán közhelyes, de pont ez az, ami a sava borsát jelenti a Feláldozható filmeknek. Szórakoznak benne a sztárok, kifigurázzák saját magukat, (Snipes vallomása is hatalmas volt) és egy cseppet sem veszik komolyan az egészet. Nem akarnak nagyot markolni, sőt… ezeket a filmeket talán már nem is nekünk készítik elsősorban, hanem saját maguknak. Egy utolsó kaland, mert tudják, hogy az ő idejük már leáldozott. Rengeteg önirónia jellemzi ezeket a filmeket, és én ezért is vagyok nagy rajongója a szériának.

Azonban ebből a filmből mégis hiányzott az, hogy felhőtlenül tudjak szórakozni. Hiányzott a remek zene, hiányzott Statham és a többi öreg, mert a forgatókönyvnek hála velük is kevesebbet találkozhattunk. Hiányzott Arnold és Snipes is, mert sajnos Ők sem kaptak elég teret. A film nem lett volna rossz, voltak jó ötletek benne. Főleg, hogy Banderas és Gibson is remekül hozták a szerepüket, de a forgatókönyv mindent szétbaszott. És ezért haragszok is a produkcióra.

ex3.jpg

A Feláldozhatók 3 végül ott lesz az év legnagyobb csalódásai között, mert bár így is élveztem, így is tudtam röhögni az öregeken, de mindez kevés volt az igazi szórakozáshoz. Egy félresikerült buli képét formálta meg a film, ahol semmi sem akart jól működni, és az erőlködéstől izzadságszagúra sikeredett az egész. A CGI-ről ráadásul még nem is beszéltem, de talán jobb is… kritikán aluli volt. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr176557223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.08.24. 00:36:59

Akkor ez is marad a torrentékára mint a Sin City, pedig holnap akartam megnézni a moziban. Mindegy megnézem mégegyszer a Galaxis örzőit... :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.24. 01:32:34

@Nyílméregbéka: Én senkit nem akarok lebeszélni, csak amikor tudom magamról, hogy mennyire rajongok ezekért az akcióhősökért, és már egy kicsit talán elfogult is vagyok velük szemben, majd csalódásként élek meg egy filmet, akkor azért az csak jelent valamit. Pedig mennyire szerettem volna ezt szeretni, és adni megint 8-9 pontot.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.24. 11:59:11

Lehet, hogy rosszul emlékszem már az első filmre, de én egy csepp öniróniát nem találtam benne. Épp a melodramatikus háttérsztorik meg a tök sablonos fő szál ragadtak meg. Pedig esküszöm, még tetszett is volna, ha úgy állnak hozzá.

Nyílméregbéka 2014.08.24. 12:36:26

@REMY: Már az megingatott, mikor a PG-13 besorolásról először hallottam, de az azóta elolvasott két-három kiritika meggyőzött arrol. Hogy nem érdemli meg a mozijegy árát nekem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.24. 21:35:14

nah, ha @REMY: neked se tetszett aki még a kritikán aluli 2. részért is rajongtál akkor tényleg nagyon szar lehet.

Sunny Days 2014.08.24. 21:56:30

én haragszoK Arra, aki leír olyat, hogy izzadTságszagú

amúgy meg nem vágom, mi ez az általános fanyalgás, egy ilyen filmtől senki nem azt várja, hogy bevonuljon a filmtörténelembe
nekem tetszett az egész, jó kikapcsolódást nyújtott
8,5 pontot adok rá
erre a cikkre meg nagy jóakarattal 1-et

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.24. 22:12:25

@sunny_days: Az első két rész 8-9 pont volt nálam, tehát ez nem fanyalgás, ez egyszerűen mellé ment, és nem azt kaptam az öregektől, amit elvártam.

Túrós (törölt) 2014.08.25. 11:11:29

Én azt bírom hogy a Schwarzenegger mindegyikben max 2 percet játszik... wtf?
A legtöbbször a Statham meg a nagyon elbotoxozott Stalone van a középpontban.

Void Bunkoid 2014.08.25. 11:19:07

ha lesz negyedik rész, kérünk bele Carl Weatherst.

Void Bunkoid 2014.08.25. 11:19:45

Sőt, O.J. Simpsont is. KÖTELEZŐ!!!!

Leone_510 2014.08.25. 14:49:38

jobb mint a 2. de kisgyerekeknek készült és így nem éri meg a mozijegy árát, sajna a vége a legszarabb
süti beállítások módosítása