[Supernatural Movies]

[kritika] Csillagközi invázió (1997)

2014. szeptember 17. - REMY

Van egy olyan érzésem, hogy a holland Paul Verhoeven munkásságát nem kell különösebben bemutatni. Rengeteg klasszikust köszönhetünk neki, ami által igenis nagy névnek számít a szakmában. Tény, az elmúlt években, sőt már lassan másfél évtizede nem alkotott maradandót, de mit számít ez, amikor olyan filmeket tett le anno az asztalra, mint a Robotzsaru, az Emlékmás, vagy az Elemi ösztön. A most értékelt filmje azonban egy érdekes utat járt be. A 90-es években, amikor bemutatták a kutyát nem érdekelte a Csillagközi invázió. A kritikusok lehúzták, a pénztáraknál pedig elhasalt. Azonban a bemutatását követő években egyre többen jöttek rá arra, hogy mekkora kincset készített Verhoeven. A Csillagközi invázió egy igazi klasszikus lett!

star2_1.jpg

A Föld lakossága veszélyben! Gigantikus méretű rovarok támadnak reggeltől estig. A legbátrabbak belépnek a hadseregbe, hogy az életüket kockáztatva leigázzák az ellenséget. Azonban nekünk, embereknek, nincsenek könnyű dolgunk. Millió számra nyüzsögnek az ellenfél „katonái”, ami miatt óriási túlerőben vannak. De akkor mégis, hogyan győzzük le őket? Ez a legnagyobb kérdés…

A kritikusoknak részben igazuk volt! A Csillagközi invázió nem egy tökéletes film. Gyenge dialógusok, és gyenge színészi játékok jellemezték az egész filmet. Igaz, ennek részben oka volt. Verhoeven a tökéletes csomagolás alatt elrejtett egy apróbb politikai szatírát, mely áthatotta az egész filmet. Itt-ott komédiába illő jelenetek, máshol pedig felesleges túlzások ütötték fel a fejüket. Ez alapjában véve okos húzásnak bizonyult volna, ha sikerült volna úgy kivitelezni, hogy mindenhol működjön, és ne rontsa el az adott jelenetet/pillanatot. Néhol nem érzett rá az író és maga Verhoeven sem, hogy ITT MOST megálljt kell parancsolni, mert hagyni kell kibontakozni a filmben rejlő potenciált. Hagyni kell kinyújtózni azt a 105 milliós költségvetést, mely az 1997-es évben oly gyönyörű látvánnyal kápráztatta el a nézőt, amit korábban egyszer sem láthatott. A Csillagközi invázió bődületesen nagyot szólt látványügyileg. Persze ennek is oka volt. A színészekre nem kellett sok pénzt költeni, hiszen ismeretlen, a legtöbbjük kisebb sorozatokban szereplő színész volt, akik nem kértek csúcsgázsit. Szóval voltak kockáztatások, voltak olyan lépések, melyek megpecsételték egy-egy filmes elem „életét”, de végül nem sikerült romba dönteni mindazt, amit a holland direktor megálmodott.

Mint már említettem a Csillagközi invázió nem egy tökéletes film, de szórakoztató és gondosan, precízen van kivitelezve. Voltak időszakok, amikor sikerült elfeledtetni azt, hogy Casper Van Dien, Dina Meyer, Denise Richards vagy mindenki Barney Stinsonja mennyire gyengén muzsikáltak a kamerák előtt. A történet ugyan nem érdemel dicséretet, de a fordulatok, és a világ, amiben játszódik, na, az viszont már megérdemli, hogy dicséretben részesüljön. Pláne, hogy Verhoeven nem fogta vissza magát, és a már korábban is megismert brutalitását áthelyezte ebbe az alkotásába is, aminek hála sok-sok vért és csonkított testet láthattunk az akciók során. Tény, voltak benne tényleg durva dolgok, de őszintén. Nem jobb az, amikor nem köntörfalazunk, hanem megalkotjuk azt, amit megálmodtunk? Minek felesleges korlátokat felhúzni?

star1.png

A Csillaközi invázió összességében egy remek sci-fi akciófilm, ami tartalmaz szatírikus elemeket is, hogy a végeredmény tényleg egyedinek hasson. Paul Verhoeven itt még tudta, hogy mit akar. Itt megmutatta, hogy miért is uralta a 80-as és 90-es éveket. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr546698403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.09.17. 18:45:19

Szerintem hiba lenne felróni a filmnek a gyenge dialógusokat, mikor ez is a koncepció része szerintem, Verhoven ezzel is érzékeltette hogyan is műkök ez az utópisztikus félfasiszta ( vagy egész) rendszer, kikre támaszkodik elsősorban, milyen pogárokat nevel ki... A színészi játék valóban nem túl acélos, de ez is illeszkedik a film hangulatához. Remek kis sci-fi, tirónikus ársadalomkritika és hentelős horror egyben, korát meghaladó látványvilág, stb... nem véletlen a kultfilm státusza. 9/10

Gsnake 2014.09.18. 09:05:59

"A történet ugyan nem érdemel dicséretet..."

Komolyan javaslom, hogy olvasd el a film alapjául szolgáló könyvet.
Máris tisztábbá válik pár dolog a filmmel kapcsolatban is ;)

kadarnepe 2014.09.18. 09:06:36

Érdekes, nekem már a moziban nézve is nagyon tetszett. Egyszerűen nem mentek ki a fejemből az abszurditásig vitt hiradó jelenetek. Többet akar tudni róla? :-)

Vagy ki nem emlékszik a gyakorlás közben agyonlőtt katonára ("Szanitéc!"), a tolókocsis toborzótisztre (űrgyalogság? én is mindent nekik köszönhetek! - teljesen pozitív és lelkes hangnemben).

Legutoljára tálán 5-10 éve láttam, de még mindig tudom fejből idézni. Valami irdatlan jól rátalált a rendező egy abszurd militarista társadalmi hangulatra...

Zizifull 2014.09.18. 09:13:35

Szerintem erdemes megnezni. Jo film.

crazyfish 2014.09.18. 09:35:34

Igazi kult film...mikor denis richard kirúgta casper von dienh-t egy emberként zokogtunk..:))
És clancy brown alias KURGAN is végül főhőssé válik...

nevetőharmadik 2014.09.18. 10:05:33

Én igazából a mai napig kedvelem a filmet - noha itt-ott fájóan ostoba katonai stratégiákat (?) mutattak be. Felemás érzéseim azóta vannak, hogy elolvastam a könyvet, és a kurva anyját, hogy az erővértet úgy ahogy van, kihagyta belőle! (Ami tulajdonképpen egy az egyben a Starcraft 2-ben látható space marine páncél. A könyvben ez minden gyalog alapfegyverzete.) Meg azért az is elképesztő, mennyire semmit nem vitt át a könyv szellemi hátteréből, az eredeti mű ugyanis egyáltalán nem buta, és fasisztának is csak rosszindulattal mondható.

De a film attól még önmagában nagyon kellemes, és akkoriban szerelmes lettem Dina Meyerbe.

Globetrotter2014 2014.09.18. 10:35:12

Személyes kedvenc, minden szempontból zseniális. A komoly kampány hiányában pedig igazi "didnt see it coming" élmény volt, nem gondoltuk a moziba bemenve hogy ennyire ütős film lesz...

Látvány nagyon okés, még ennyi idő után is, a történet meg szerintem zseniális, a sok apróság ahogy alkotmánytan órán büszkén tanítják hogy az állampolgár jog nem jár alanyi jogon, azt ki kell érdemelni...

Bobby Newmark 2014.09.18. 10:53:00

Szerintem a körítés (ti. hogy ez egy, a kormány által pénzelt és forgatott propagandafilm) teljesen magyarázza és perspektívába helyezi a gyengébb színészi játékot és az idétlen párbeszédeket.

Emiatt _is_ zseniális a film, hogy a rendezői vízió erre is kiterjedt.

Gsnake 2014.09.18. 11:31:05

@nevetőharmadik: ott a pont, teljesen egyetértek.
Dina Meyerbe szintén beleestem anno :)

2014.09.18. 13:11:33

Legendás film :) A második részét szerintem csak Jolene Blalock miatt érdemes megnézni. A videóban ő látható a Csillagközi invázió: Mararuder-ben:
www.youtube.com/watch?v=me_72BM3_xE&list=PLi8IO6vBI4xFL1GBA-pYu2H3EbR8KIcQj

Gyingizik 2014.09.18. 15:23:07

A film a híres sci fi író regénye alapján készült. Namármost ennek az üzenete éppen az ellenkezője volt a filméhez képest. Ott az idegenek elleni harc dicsőséges és magasztos tett. A Heinlein által bemutatott világban nem is kap szavazati jogot az aki nem harcol az idegen rovarfaj ellen. Az idegen rovarfaj alacsonyabb rendű, irtandó. A kortárs neolib. kritikusok a regényt és az írót ezért a fasizmus vádjával illették.
A film ennek éppen az ellenkezője. Egyfajta vietnam ellenes film (pl. Szakasz, Szarvasvadász) utánérzés. A jövő fasiszta társadalmát mutatja be a háború értelmetlen pusztításával. Nem dicsőség itt a harc hanem értelmetlen pusztítás (pl. besorozó őrmester harcban elvesztett művégtaggal az újoncok arcába röhög: újabb egyedek a húsdarálóba stb.)
Úgyhogy ez a film meggyalázza a regény szellemét, egy nyálas neolib-békeaktivista marhaság.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.09.18. 15:46:26

@nevetőharmadik: Dina Meyer a Johnny Mnemonic - Csillagkoözi Invázió - Sárkányszív mesterhármassal nekem is csúnyán bevéste magát az ifjúkori tudattalanomba.

van_itt_valaki? 2014.09.18. 19:05:50

@Gyingizik: akkor mégis betalált, jó kis film ez. Az ilyen faszszopó, erőszakmániás, agresszív pöcsöket zavarja, ha bemutatják mennyire is pöcsök. Menj háborúzz a kövekkel, csak ne akarj másra erőszakolni a beteg agyad!

kotelhuzas 2014.09.18. 21:33:38

Pont a napokban olvastam el a konyvet. Gondoltam, megnezem a belole keszult filmet is. Nem kellett volna. Nem sok koze van hozza. Igaz, Juan neha mosolyt csalt az arcomra a jatekaval. A tobbiekrol nem is beszelve. Ace, na igen :)

Gyingizik 2014.09.19. 09:13:26

@van_itt_valaki?: Te meg nézd meg még ez után a Hair-t, ami úgy kezdődik, hogy néhány kábítószeres, büdös, szőrcsimbók hippi széttépi a behívóját, hogy még véletlenül se kelljen megvédeniük a hazájukat a kommunista véglények terjeszkedésétől!

Gsnake 2014.09.19. 09:22:05

@Gyingizik:
"A Heinlein által bemutatott világban nem is kap szavazati jogot az aki nem harcol az idegen rovarfaj ellen."

Az önkéntes katonai szolgálatnak köze nincs a rovarinvázióhoz. A könyv egyik fő mondanivalója az, hogy az dönthessen hazája sorsáról (szavazhasson), aki meg is halna a hazájáért. Ez a rendszer már a rovarinváziót megelőzen kialakul, a széthullott társadalmat a katonai veteránok által alapított militáns vezetés rázza rendbe, ennek a "következménye" a kialakult társadalmi rend.

Gyingizik 2014.09.19. 10:13:47

@Gsnake: Nos igen, erre a részletre nem emlékszem, húsz éve olvastam. Ám az ellenség, akik ellen harcolni kell, akik miatt kockáztatni kell az emberi életet, ÉPPEN az idegen rovarfaj, tehát...
Ha már belemegyünk a regény részleteibe van magyar vonatkozása is, az egyik hadi űrhajó Maléter Pál nevét viseli.

Bobby Newmark 2014.09.19. 11:32:25

Az ugye megvan mindenkinek, hogy hiába a hazaszeretetes, védjük meg magunkat körítés, de ebben a háborúban az emberek az agresszorok? A Buenos Airesbe csapódó aszteroida a VÁLASZcsapás a rovarok részéről.

Nyílméregbéka 2014.09.19. 14:37:28

@Gyingizik: Ja, nyílván a többezer kilométerre lévő Vietnámban kellet a hazájukat megvédenie az amerikai fiataloknak! :DDD
Az ilyen fotelnáci kis gyöketeken csak röhögni lehet.

Gyingizik 2014.09.21. 18:53:06

@Nyílméregbéka: A harc akkor is, és most is, ld. Ukrajna, Szíria) az eurázsiai sakktáblán folyt. Itt van a legtöbb erőforrás, kikötő stb. Aki ezen a kontinensen létre tud hozni egy világbirodalmat, az nyert. Persze nem várható el a magadfajta fotellbicsbi gyökértől, hogy ezt megértse.
Olvass még sok fukuyamát (pontosabban a te szintedhez illő fukuyamás szócikket a wikin) - hiszen a történelem 1990-ben véget ért, már nincs háború, és itt az aranykor.

Gery87 2020.08.30. 01:46:03

A film mint akciófilm tetszik, mint szatíra tetszik és ha Nem szatíraként tekintünk rá, akkor is tetszik:)
Most mondja vki hogy az teljes jogú (szavazó képes) állampolgárságért megküzdeni hülyeség....egy olyan országból nézve ahol egy zsák krumpliért meg populista marhaságokért eladják magukat az emberek.
Nem azt mondom hogy katonaként szolgálni a legtökéletesebb "szelekciós módszer" és azt sem hogy egy ilyen rendszerben a "kiválasztott kevesek" ne lehetnének a hatalom, rendszer kiszolgálói,érdekelt fenntartói...
De, mindenesetre arra jó hogy azért elgondolkodjunk.
süti beállítások módosítása