[Supernatural Movies]

[kritika] Véres Valentin 3D (2009)

2014. szeptember 30. - REMY

Néha az embert nem érdekli, hogy milyen színvonalat képvisel az adott film, ha az egyik kedvenc színésze játszik benne. Az Odaát iránti rajongásomnak hála, Jensen Ackles beírta magát a kedvenceim közé, így gondolkodás nélkül estem neki a 2009-es Véres Valentin 3D-nek, ami igazából se nem rossz, se nem jó film. Bár Patrick Lussier-tól nem is várhatunk csodát, hiszen egy gyenge B-kategóriás horrorfilm rendező.

vv3.png

Tíz évvel ezelőtt egy tragédia örökre megváltoztatta a Harmony nevű kisváros életét. Tom Hanniger súlyos hibát vétett a bányában, és ez több ember életébe is került. Egyedül Harry Warden élte túl a balesetet, aki miután felébredt a kómából őrült ámokfutásba kezdett és legyilkolt mindenkit, aki az útjába került. A csákánnyal öldöklő Warden azonban ráfázott, legalábbis sokáig úgy hitték az emberek. A seriff és néhány társa eltemették a gyilkost, de 10 évvel később mégis visszatért…

1981-ben a magyar származású, kanadai George Mihalka megrendezte a Véres Valentin nevezetű slasher horrort, amit természetesen, ahogy lenni szokott az amerikaiak néhány év, évtized elteltével újra elővettek, hogy átformálják a saját képükre és megteremtsék a saját horrorjukat. Ezzel nem is lenne olyan nagy gond, ha a végeredmény minőséget képviselne. Olyan minőséget, mely elfogadható egy klasszikus horror újragondolásától. Tény, az első film sem hibátlan, és nincs ott a legjobb horrorok között (legalábbis nem nagyon futottam még bele Véres Valentin ajánlásba), de épp ezért lett volna előnyös, ha 28 év elteltével egy olyan filmet dobnak piacra, ami nem csak trancsírban király, hanem történetben és kivitelezés szempontjából is.

Igaz, maga a story ötletes és élvezhető, de az már felettébb irritáló, hogy nem voltak képesek több thriller elemet beletenni egy olyan horrorba, ahol nem tudjuk, nem ismerjük a gyilkos kilétét. Maszkban rohangál, de közben pedig az arcunkba tolják, hogy az eredeti gyilkos halott. De akkor mégis ki öl? Ez a kérdés foglalkoztatja a kisvárost és a nézőt is egyaránt. De mindezt úgy tálalják, hogy az utalásokat rosszul kivitelezik és könnyen rá lehet ismerni az elkövetőre. Kisebb változtatásokkal sokkal rémisztőbb és idegőrlőbb filmet lehetett volna készíteni, ami a gyenge horrorfilmes felhozatalban akár még kis is tudott volna emelkedni. De Patrick Lussier ezt nem tudtam meglépni, így a filmje nem is fog soha kellő figyelmet kapni.

vv33.jpg

A Véres Valentin alapötlete alapján egy jóval ütősebb horrornak nézett ki. Amiben nem csak egy kiváló sorozatgyilkos garázdálkodik, hanem történetileg is elfogadható. A gyenge rendezés, és az írói hibák miatt azonban nem lett több egy egyszer nézhető, de gyorsan felejthető mozinál. Kár érte… 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr146695163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B0gy33 2014.09.30. 00:18:13

Finoman fogalmazva a film egy forintot nem ér.
Klisék mindenhol, viszont a térhatás akkoriban mikor megjelent az egyik legjobb volt.
Néha még most is előveszem a filmet ha olyan jön hozzám aki nem látott még 3d tv-t és csak ámul milyen jók a filmben az effektek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.30. 00:23:50

@B0gy33: Talán közrejátszik nálam Jensen Ackles jelenléte... De, annyi biztos, hogy a film messze elmarad az eredeti, 1981-es verziótól! Az ugyanis nagyon meglepett, pozitívan.

csaky000 2014.09.30. 05:45:38

@REMY: Arról is írhatnál pár sort, ha már egyikőnk se futott még bele ajánlásba a filmmel kapcsolatban! :)
süti beállítások módosítása