[Supernatural Movies]

[kritika] Doom (2005)

2014. október 03. - REMY

2005-ben az Universalnál úgy gondolták, hogy érdemes filmet forgatni a legendás FPS horror játékból, a Doomból. Az ötlet még talán nem is lett volna annyira rossz, mert egy fasza, pörgős akció, horror kerekedhetett volna ki belőle, de az, amit végül Andrzej Bartkowiak készített az alapanyagból, minden volt csak jó nem. A játékot megalázták, a film pedig óriásit bukott a pénztáraknál. Érthetően.

doom1.jpg

A Mars egyik távoli kutatóállomásán valami baj történt, az odluvai állomással megszakadt az összeköttetés. Karantén lépett életbe, a helyszínre pedig egy elit csapatot küldtek, hogy biztosítsák a terepet, illetve lementsék a kutatás eredményeit. Azonban a helyszínen egy szörnyű dologgal kell szembesülnie a csapatnak. A veszély óriási, az életek pedig fogynak…

Igazság szerint nem is nagyon lehet mit írni erről a filmről, mivel egy, vagy max két mondatban össze lehetne foglalni, hogy mennyit ér ez a film. Jóformán semmit. Dwayne "The Rock" Johnson színészi képességei manapság sincsenek a csúcson, de itt még Ő is botrányosan gyenge volt, pedig a léc nem volt valami magasan. Szóval még rá se lehetett számítani, ami bizony már egy oltári nagy hátrány. De hagyjuk is a színészeket, mert se Karl Urban, se Rosamund Pike nem alkotott olyat, amit érdemes lenne megemlíteni. Arról viszont már lehetne diskurálni a készítőkkel, hogy hol voltak a szörnyek a filmből? Hol maradt a horrorisztikus hangulat? Szörnyek nagyon keveset szerepeltek, ráadásul semmi változatosságot nem lehetett észlelni. Emellett a hangulat sem azt idézte, hogy egy horrorfilmben járunk. Túlságosan fel lett hígítva az egész, aminek hatására nagyon kevés parázós résszel találkozhattunk a játékidő alatt.

Emellett sokat rontott a filmélményen az, hogy a karakterek teljesen gyökerek voltak. Elvileg egy elit csapatról beszélünk, de a legtöbb esetben olyan képet festettek magukról, mintha az utcáról kukázták volna Őket. Értem én, hogy szerettek volna a készítők egy kis lazaságot csempészni az alkotásba, de ahhoz egy kicsit jobban meg kellett volna írni a szerepeket. Igazából mindegy is, mert a végeredmény így is-úgy is gyenge lett volna. Ez a film ezer sebből vérzik.

doom2_1.jpg

Szóval a Doom filmet csak azoknak tudom ajánlani, akik szeretnek szenvedni filmnézés közben, mert igazából egyetlen egy értékelhető dolgot lehet kiemelni a filmből. A játékidő vége felé átváltottunk FPS nézetbe. Na, az nagy húzás volt. Egy kis érdekesség került az amúgy teljesen élvezhetetlen alkotásba, így ezt a húzást tényleg meg lehet dicsérni. De ennyi, nem több. Ez viszont sajnos kevés a sikerhez. 3,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr966727059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.03. 11:26:47

ennyire nem volt vészes, nem volt semmivel se rosszabb (igaz jobb se), mint a többi ilyen számítógépes játék film.

(írom ezt úgy, hogy nem játszok/jűtszottam egyikkel sem sose.)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.10.03. 12:22:55

@doggfather: A Prince of Persia szerintem egész korrekt lett. Majd írok is róla.

csaky000 2014.10.03. 21:26:52

Én mire elértünk az FPS részhez már sikítófrászt kaptam a felhalmozott baromságoktól, és ez a rész felteszi a koronát erre a szarra! Annyira gagyi lett az a rész, hogy azt nem is lehet minősíteni. Persze meg lehet kérdezni, hogy ez egy játékadaptáció, mégis mit vártam?

Fekete Mamba 2014.10.04. 15:08:05

A film tényleg szar, de a személyes névmásokat továbbra is csak mondat elején kell nagybetűvel írni.

Creativ3Form 2014.10.06. 01:39:01

@REMY: Kalandfilmnek tényleg korrekt lett, de Prince of Persia - The Sands of Time adaptációnak borzalmas. :-/
süti beállítások módosítása