[Supernatural Movies]

[premier] Csillagok között (2014)

2014. november 04. - REMY

SPOILERMENTES!

(Az alábbi kritikát Fausto. írta.) Úgy érzem, illik azzal kezdeni a cikket, hogy távolról sem vagyok Christopher Nolan rajongója. Sem vele, sem a filmjeivel nincsen különösebb bajom, kiváló és tehetséges szakemberről van szó. A filmje premierjét megelőző mérhetetlen és undorító hype-tól viszont feláll a szőr a hátamon, mely anno a TDKR-nél csúcsosodott ki, ahol már az első stilleknél ki lett kiáltva az elkövetkezendő 10 év legjobb filmjének (több ismerősöm egy évig számolt vissza naponta, percre pontosan (!) a különböző közösségi felületeleken a premier időpontjáig, többük kis elégedettségemre pofára is esett) – erről természetesen nem az amúgy elég visszafogott és szerény direktor tehet, így lépjünk is tovább ezen a témán. Csupán azért kívántam ezzel indítani, hogy ha a Kedves Olvasó személyében egy Nolan rajongót tisztelhetünk, kérem ne kezdje el habzó szájjal csapkodni a virtuális kommentasztalt, mert korunk Spielbergjét érintő érzéseim nem homályosították el az objektivitásomat, de kénytelen vagyok nem csak önmagában, hanem az eddigi filmográfiája tekintetében is merengeni.

inter4.jpg

A történetről röviden:

A jövőben a Föld már haldoklik. A termőföldek pusztulnak, a városokat egyre nagyobb, kavargó porfelhő borítja, az emberiség javarésze éhezik. A tehetlenségtől frusztrált expilóta, Cooper (Matthew McConaughey) a (már a társadalom háta mögött működő) NASA-tól különleges feladatot kap: a Szaturnusz mellett hosszú évekkel ezelőtt megjelent egy féreglyuk, mely egy másik galaxisba vezet – egy olyanba, ahol három bolygó alkalmas lehet az emberi életre. Cooper és legénysége feladata, hogy az egy évtizede odaküldött tudósok jeleit követve megállapítsák, melyik planétára menekülhet az emberiség a menthetetlen Földről.

Kis túlzással Nolan Batman filmjeibe is több eredeti és kreatív gondolat szorult, mint az Interstellarba. Az angol rendezőre jellemző nagyívűséggel és profizmussal összerakott science fiction, melynek gyakorlatilag nincs olyan eleme, amit már ne láttunk volna – amivel önmagában nem lenne probléma, hiszen kb. minden Hollywood-i produkció ezt nyögi, de itt valahogy fájdalmasabban hat. Kapunk egy vérszegény családi drámát, ötvözve egy masszív Kubrick homage-el, nyakonöntve egy Nolantől eleddig ilyen mértékben szokatlan szentimentalizmussal. Kis túlzással azt kell hogy mondjam, hogy ha nem tudom, hogy Ő rendezte, akkor leesik az állam a filmvégi stáblistánál. Nyomokban fellelhető a stílusa, sehol a Sötét lovag trilógia (első két darabja), a Tökéletes trükk, és kiváltképp az Eredet kreatív és csavaros – mindazonáltan erősen túlértékelt – történetvezetése, sehol a komor hangulat, sehol...semmi. Egy két pontos hihetetlen erős (és megható), de összességében kong az ürességtől a Csillagok között, melyen nem segít a már-már kínosan elhúzott és banális végjáték sem.

inter1.jpg

A meglepetések, melyek főleg a TDK-t és az Eredetet jellemezték, elvesztek Nolan eszköztárából. Láthatóan élvezettel gyúrta egybe az emberi drámát az álleejtős, de többségében a lassan 50 éves 2001: Űrodüsszeiában már látott űrtotálokat, de valahogy nekem nem állt össze egy kerek egésszé. Egyébként amúgy is sokszor megidéződik Kubrick korát hosszú évekkel megelőző remeke, mind a képen (nem spoilerezek), mind a zenében – a Zarathustra orgonája összetéveszthetetlen, bár ezek a motívumok inkább tiszteletadásnak foghatóak fel.

Apropó zene, Zimmer munkájánál is azt érzem, hogy kezd kissé belefásulni az évi 2-3 epikus/heroikus/hanszimmeres filmzene megkomponálásába – az Interstellar muzsikájára nem lehet panaszunk, de ami Nolan korábbi filmjeinél hihetetnül működött, itt az kevésbé erőteljes és maradandó, egyetlen, egyszerűségében gyönyörű dallamon kívül, ami nálam a Time-al vetekszik.

A színészi gárdára nem lehet panasz, mindenki hozza a kötelezőt, McConaughey-t pedig jó újra emberi külsővel látni a Dallas Buyers Club után. Abszolút elviszi a hátán a filmet (a rosszul megírt karaktere ellenére), egy rossz szavam nem lehet rá – a karakterekkel, ill. A forgatókönyvvel ellentétben: Cooper egyetlen igazi motivációja, a két gyermeke egész egyszerűen ködös és "kibontatlan", a többiek pedig Hathaway-en kívül töltelékek.

inter6.jpg

Egy szó mint száz, ez most nem sikerült. Kőkemény profizmussal megvalósított, technikailag kifogástalan, alapvetően szórakoztató, de üres és sok helyen semmilyen film született. Hogy tudományosan mennyire megalapozottak a látottak/hallottak, és mennyi a fikció, abszolút laikusként nem tisztem belemenni, egyetlen helyen vakartam a fejemet, hogy ez már – szerintem – ölég nagy butaság.

Van egy olyan érzésem az Interstellarral kapcsolatban, hogy Nolan picit túl akart lépni a saját sémáján, új területekre merészkedve – ezzel az ég világon semmi probléma, jobb esetben minden rendezővel előfordul, a kérdés csak az, hogy hogy sikerül (egyébként ezzel, és természetesen mással kapcsolatban is nagyon érdekelne a rajongók véleménye – hogy látjátok?). Ami a TDKR óta a véleményem, számomra(!) ismét beigazolódni látszik – Nolan soha nem fogja túllépni az Eredet szintjét. Ami nem is csoda, lássuk be...

inter5.jpg

Nagyon nehéz úgy írni a filmről, hogy nem írok le konkrét jeleneteket, alátámasztva a mondandómat – a komment szekcióban nyitott vagyok az eszmecserére. A Csillagok között egyszeri szórakozásra megteszi, még azoknak is, akik alapvetően nem rajonganak a sci-fi-ért – azonban csak magamat tudom ismételni, mellyel anno a TDKR-es "vitáimat" is lezártam: ez is csak egy film a többi között. És annak most nem elég jó. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr76864543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legvidámabb Balfasz 2014.11.05. 12:43:00

Nem modoros dolog rövidíteni olyan filmek címeit, amik nincsenek az első 5000 megnézésre érdemes film között? Csak kérdezem... :)

nnnnnnnn 2014.11.05. 12:44:25

"a Szaturnusz mellett hosszú évekkel ezelőtt megjelent egy féreglyuk, mely egy másik galaxisba vezet – egy olyanba, ahol három bolygó alkalmas lehet az emberi életre"

eddig elég is volt olvasnom ahhoz, hogy kihagyjam az életemből ezt is.

jet set 2014.11.05. 13:52:10

@$$$=$$$: A batman története nem még nagyobb hülyeség?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.11.05. 15:13:43

Tyű, de nagyon nem értek egyet. Szerintem az év egyik legjobb filmje. Gyönyörű kerek 10-es
Jó néhány vélemény meghallgatása és elolvasása után úgy látom, hogy ez olyan, mint a Prometheus és Az acélember, tehát rohadtul megosztja az embereket. De nekem azok is nagyon tetszettek. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.06. 00:07:44

@Legvidámabb Balfasz: Szerintem modorosabb, hogy néhány ember kényszeresen hozzá akar szólni olyan témákhoz, amelyekhez nem tud.
Pl. én józan ésszel fel nem bírom fogni, hogy amikor van egy film, amit a sajtón kívül még senki nem látott az országban, mi a francért kötelező mindenkinek teleírni offtopic marhaságokkal a kommentszekciót. Mintha egyeseknek egyenesen fájna, ha nem díszelegne ott a nickjük, attól függetlenül, hogy még csak annyit sem tudnak hozzáfűzni, hogy "szar volt / jó volt".

Legvidámabb Balfasz 2014.11.06. 12:59:09

@danialves: De ha a sajtón kívül még senki sem látta, akkor te hogyhogy? :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.06. 15:47:12

@Legvidámabb Balfasz: Megnézte az előzetest és utána írt róla egy szép kritikát. :O

Nyílméregbéka 2014.11.06. 20:26:44

A hétvégén tervezem megnézni, akkor talán majd érdemben is hozzá tudok szólni, de elolvasva a ma megjelent kritikákat világszerte meglep, hogy ilyen vegyes a fogadtatása, azt hittem a kritikák egyöntetüen éltetni fogják, azt gondoltam ez lesz az ezévi Gravity... Hmm, majd meglátjuk!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.06. 20:47:52

@Nyílméregbéka: Jelenleg ennyit tudok hozzátenni.

- Röviden: Húha.
- Hosszabban: Nolan érdekes vidékre tévedt, de talán az eddigi legegyedibb élménnyel szolgáló filmjét forgatta le. Hogy jó-e? Hirtelen nem tudom elmondani, de annyi biztos, hogy rossznak nem mondanám.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.06. 21:02:02

@Legvidámabb Balfasz: Szerintem gondolkozz ezen még egy kicsit, rá fogsz jönni magadtól is. ;)

rarrarrarrar 2014.11.10. 14:19:57

Az a bajom evvel a filmmel, hogy amíg a Batman meg a Inception nem akarja magát komolyan venni és megmarad az igényes szórakoztatás szintjén, ez a film folyamatosan magyarázkodik. Próbálja tudományosan alátámasztani a történéseket, de közben simán átsiklik olyanokon, amik enyhén szólva is fantasy kategóriába esnek. Ez megspékelve egy számomra teljesen hiteltelenül előadott családi drámával. A CGI meg nem csapott a földhöz, ezer ilyent láttunk már. Nézhető, de átlagos film lett annyi logikai hibával, hogy hamar felejthető.
A zenéből annyi maradt meg bennem, hogy egy pityogást hangosítanak fel a feszültség fokozására, mint TVben a reklámok alatt.

Nyílméregbéka 2014.11.22. 04:02:34

@REMY: Megnéztem, hát rossznak nem mondanám én sem, de kiemelkedőnek sem sajnos. A látvány szép volt, remekek voltak a színészek is, jó volt a történet is, nem volt unalmas a három óra egyetlen perce sem, viszont a zene nekem nem tetszett, túl volt húzva, túlságosan görcsösen epikus akart lenni, szerintem túl tolakodó volt, sokszor kaptam magam rajta, hogy zavart. Nolan újfent bebizonyította, hogy nem ért az igazi érzelem ábrázoláshoz, és hogy még mindig nem képes egy többdimenziós mély női karaktert létrehozni a filmjében. Mindent összevetve kicsit izzadságszagúra sikerült, érződik rajta a görcsösség, hogy valami nagyot akart alkotni, de ez a film nem lett nagy, csak simán jó, és nézhető. 7/10
süti beállítások módosítása