[Supernatural Movies]

[kritika] Vasember 2 (2010)

2014. november 14. - REMY

Látva a Marvel filmek megjelenési dátumait, arra a következtetésre jutottam, hogy a stúdió a sikeres Vasember első része után nem mert még váratlant húzni. Pláne, hogy a Hulk film nem igazán tejelt. Úgy gondolhatták, hogy ha még egy új hőst hoznak be a piacra a következő Vasember film előtt, akkor abból bukás lesz, nem pedig siker. Így A Hihetetlen Hulk bemutatása után két évvel, a 2010-es évben megérkezett Tony Stark legújabb kalandja is, ami bár pénzügyileg hatalmas sikert aratott, de mint film, eltörpült a legelső próbálkozás mellett. A Marvel vajon lejtmenetbe kezdett? Természetesen 2014-ben ezt már tudjuk, hogy nem.

a2_3.jpg

A világ már tudja, hogy a milliárdos feltaláló, Tony Stark maga a Vasember. A kormány, a sajtó és a nyilvánosság egy emberként szorongatja őt, hogy ossza meg szupertechnológiáját a hadsereggel, de Tony nem akarja közkinccsé tenni a Vasember páncél titkait, mert attól tart, hogy az információ rossz kezekbe kerül. A félelme be is igazolódik, mert feltűnik a semmiből Ivan Vanko…

Ebben az epizódban már nem kellett azzal foglalkozni, hogy Stark vajon, hogyan építi meg a páncélját, és hogyan válik Vasemberré. Itt mindjárt beleugrottunk a közepébe, és a rosszfiú felfedte magát a film legeslegelején. Ez egy tökös húzás volt Jon Favreau-éktól, de továbbra sem tudtak előállni egy épkézláb, komolyan vehető gonosszal. Mickey Rourke még úgy, ahogy hozta a karakterét, azt az egysíkú, nulla, unalmas bosszút álló karakterét, amit szinte minden második filmben megkapunk. Ehhez hozzácsapták Sam Rockwell, végtelenül irritáló figuráját, aki szintén semmi újjal nem tudott szolgálni. Hataloméhes, egyszerű, buta egyént alakított, aki újfent nem tudott érdemben hozzájárulni Robert Downey Jr. showjához.

A film, amúgy elég feszes tempót diktál. Sok akció, és pörgős részek jellemzik a játékidő nagy részét. Bár az első résszel ellentétben, úgy érzem, itt egy kicsit sok lett a villogás, és a mesterkélt mutatványozás, és kevesebb a komolyabb, téttel bíró elem. Persze érthető, hiszen egy folytatásról van szó, így meg kell ugrani az első részt, de nem mindenáron. Ha nem működik biztonságosan a kezeink között a film, akkor nagy bajban lehetünk, lehet a rendező.

a1_2.jpg

Favreau ugyan hibázott, nem tudta megismételni azt a kritikai sikert, amit az elsővel elért, de azért nem is vétett végzetes hibát. Tony Stark foltozgatta a film hiányosságait, így a végeredmény egy kissé hepehupás, de élvezhető blockbuster lett, ami még mindig belefért abba a kategóriába, amit elvárunk a Marveltől, az univerzumtágítás végett. Szóval a vége egy gyenge 7/10-es. 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr896877077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiver23 2014.11.15. 12:13:42

Ebben a filmben sok akció? Mi láttál te :)? 2 óra alatt 10 perc akció az nálam kevés szokott lenni ráadásul ezt a részt nagyon elcseszték, rengeteg az unalmas duma, minimál akció és unalmas. Abban egyet értek veled hogy rosszabb mint az első rész de nem annyival ahogy te pontoztad hanem minuszba megy át a pontozás nálam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.17. 08:14:13

én nagyon csípem ezt a részt, pedig mindenki szidja.

Hogy is lehetne rossz ha,

1. Vasember 2Pac-ra partyzik. :D
2. Lecserélték Rhody-t egy sokkal jobb színészre (legalábbis én jobban kedvelem).
3. Benne van War Machine! (a 3. film nagy hibája,hogy ő nincs benne csak valami Patrióta szutyok. :S)
4. Amolyan előBosszúállóknak is tökéletes Vasember, Fury, Özvegy War mMchine.
5. Rourke. Ennyi. :D
süti beállítások módosítása