[Supernatural Movies]

Kincsvadászok

2014. november 20. - REMY

Steven Spielberg kitalálta, Chris Columbus megírta, Richard Donner pedig megrendezte az 1985-ös évben a Kincsvadászok című családi kalandfilmet. A nosztalgiafaktor benne van, a kalandozás garantált, de sajnos az idő vasfoga is kikezdte az alkotást, így 2014-ben már messze nem nyújt olyan élményt, mint az idejében. Ez pedig azt jelenti, hogy bár a film a mai napig nagy sikernek örvend, de nem tudott olyan magasságokig eljutni, mint mondjuk a Szörnyecskék, az E.T, vagy a Reszkessetek betörők.

goon.jpg

Mikey és Brand, a két testvér barátaikkal nekivágnak a világnak, hogy egy régi térkép alapján megtalálják az eltűnt kalózkapitány kincsét, amivel kilábalhatnának az anyagi gondokból, és megtarthatnák az otthonukat. Az útjuk során azonban nem csak a csapdákkal kell megküzdeniük, hanem egy körözött bűnözőkből álló családdal is, akik szintén a kincs nyomába erednek…

A legnagyobb baj ezzel a filmmel, hogy az idő kikezdte, így eltűnt belőle az a báj, aminek át kéne járnia egy efféle családi, gyerekekkel teletűzdelt kalandfilmet. Bár aranyos, meg látszik, hogy egy minőségi stáb dolgozott a filmen, ám a dialógusok, a gyerekek színészi játéka egész egyszerűen idegesítővé váltak az évek alatt. És pont emiatt nem tudom egy lapon említeni egy Szörnyecskékkel, egy E.T-vel, vagy egy Reszkessetek betörőkkel. (Ha csak az említett rendezőknél maradunk). A felsorolt filmeknél nem jelent meg ez a probléma, holott ezek sem mai darabok. Ráadásul a Kincsvadászok több, mára már igencsak befutott színészt vonultat fel. Gondolok itt Sean Astin-ra, Josh Brolin-ra, vagy éppen Joe Pantoliano-ra, de említhetném még a 80-as évek egyik legfelkapottabb gyerekszínészét, Corey Feldman-t is.

Bár az igazság az, hogy ez a film tényleg csak a gyerekeknek szól, de a bugyuta, egyszerű kivitelezést akkor sem lehet elfogadni. A barátság és a család fontosságát egy kicsivel komolyabban is lehetett volna szemléltetni. Azonban ennek ellenére is élvezhető a film. Jók és ötletesek a kalandozások során felbukkanó akadályok, tipikus balfék rosszfiúkat kapunk, aminek hála tényleg a fiataloknak szorítunk. Vannak benne poénos, és jópofa jelenetek, így összességében nem tudok rá haragudni.

goon2.png

A Kincsvadászok talán soha nem fog a feledés homályába merülni, de az elit társasághoz sem fog csatlakozni. A legfontosabb versenyszámban, az idővel való versenyfutásban alulmaradt, és emiatt csak egy bizonyos réteg kedvencévé tudott válni. De ezzel nincs is probléma. Nem jöhet mindig össze a teljes siker. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr986905653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pickman2 2014.11.21. 12:07:43

Fuuu, egyaltalan nem tudok egyeterteni azzal hogy az ido probajat nem allta ki. (Persze ez csak sajat velemeny)
A nyolc eves fiammal megnezettem az ET-t majd ezt es toronymagasan ez tetszett neki jobban. Szerintem a gyerekek jatekaval sincs gond es szamomra is ugyanazt az elmenyt hozta mint huszonakarhany evvel ezelott amikor a moziban tobbszor megneztem. (Emlekszem ez az a film amit egalabb haromszor lattam zsinorban).
Amugy a filmnek nagy kultusza van, en azt hiszem hogy azt mindenki erti nyugaton hogy "Goonies Generation" mig mondjuk olyat nemigen hallottam hogy "ET generation".

mojoking77 2014.11.21. 13:17:48

@Pickman2: Abszoult egyetertek. Tokeletes film, mid a mai napig teljesen elvezheto.
8.5/10

mojoking77 2014.11.21. 13:21:20

Arrol vegkep nem is beszelve, hogy szinte lehetetlen osszehasonlitan a -szamomra legalabb is- rem idiota Reszkessetek betorokkel, amit egyszer birtam vegignezni (a folytatasaiba bele sem mertem kezdeni). Nem ugyanaz a stilus, es bar furcsa lehet, de messze nem ugyan az a celkozonseg sem a ket film eseteben.

Rodolfo63 2014.11.21. 22:29:43

@Pickman2: ez egy örök klasszikus, egy érdekes és izgalmas gyerek-kalandfilm

shred 2014.11.21. 22:56:55

Csatlakozom, nekem is a 80-as évek nagy filmje marad. Robert Davi eszelős operaéneklése, a jószívű szörnyszülött, az egész alapfelvetés (a két tesó a kincskeresés mágikus világába menekül a család hétköznapi gondjai elől), a béna csajozások, tökéletes kiskamaszfilm lett.
süti beállítások módosítása