[Supernatural Movies]

[kritika] Dragon Ball Z - A hatalom fája (1990)

2014. december 15. - REMY

Az 1990-es évben a rajongók, két Dragon Ball Z mozifilmet is láthattak, ugyanis a Világ legerősebb embere mellett a Hatalom fája is bemutatásra került. A cím hallatán egy fura kérdés fogalmazódhat meg az emberben, hiszen a címszereplő nem más, mint egy fa. Tényleg egy fa lenne a legnagyobb ellenfél ebben az alkotásban? A válasz igen, de azért szerencsére egy kicsit bonyolultabb a helyzet, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

vlcsnap-2014-12-08-12h19m13s37.png

Egy különleges csapat érkezik meg a Földre, méghozzá Turles, a csillagharcos vezetésével. A céljuk, hogy elültessék a hatalom fáját, ami aztán elszívja majd az összes energiát a bolygón. Az első gyümölcs beérése után a Föld felszíne sivataggá változik, az élet eltűnik, a gonosz pedig hatalmat szerez. Gokunak és barátainak nem csak a gyilkos csapattal és Turles-szel, hanem az idővel is meg kell küzdenie…

Érdekes és jópofa történetet kaptunk, ám hazudnék, ha csak ennyiből állna ez a movie. A felettébb érdekes alapgondolat mellett egy újabb adag leckét kapunk a csillagharcosok gonosz felfogásából, amit jelen esetben Turles testesít meg. A hatalomvágy, a gyengék leigázása, az univerzum feletti uralkodás a cél, és ehhez a szokásos receptet használja fel. Kinéz egy ártatlan bolygót, ahol megmutathatja az erejét. Azonban hiába van tisztába azzal az aprósággal, hogy Kakarotto is a Föld nevű bolygón él (ugyebár neki kellett volna elpusztítania, de beverte a fejét a landolás után), azt már nem tudja Turles, hogy az eltelt évek alatt olyan szintre jutott Goku, ami szinte egyedülálló a csillagharcosok között. A csata tehát elkezdődik, a kérdés már csak az, hogy mikor fejeződik be, ugyanis a fa folyamatosan szívja a bolygó életerejét.

vlcsnap-2014-12-08-12h19m53s180.png

Továbbra sem kellett szuper csillagharcos szintre ugrani ahhoz, hogy a béke ismét beköszöntsön a Földre, de hála a jól felépített és érdekfeszítő történetnek, a játékidő úgy telt el, hogy szinte észre sem vettük. Turles egy kissé Raditz-ra és Nappára emlékeztetett, vagyis az ízig-vérig csillagharcos emberre, akinek a motivációját már kívülről tudhattuk a film megtekintése előtt. Azonban ez mit sem vont le a film értékéből, ugyanis a DBZ egyik legfontosabb kérdése mindig is az volt, hogy kik azok a csillagharcosok. Szóval mindig pozitívum találkozni egy újabb névvel, aki a Vegeta bolygóról származik és testvérként tekint Gokura. A Hatalom fája tehát tovább színesítette a Dragon Ball franchise, már eddig is elég sok színben pompázó szobrát.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr516970765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2020.03.12. 01:44:43

Szerintem ez volt az első igazán jó story ami mozivászonra kívánkozott. Persze még mindig rövid (nekem egy mozi legyen 80-90 perc minimum) viszont felvonultat minden fontosabb szereplőt. Pl az elején a kezdés valami fantasztikus, ahogy a főcím alatt összeszedik a kristálygömböket, és végre nem a sorozat főcíme megy hanem kitaláltak egy tök újat.

A főellenséggel nem nagyon tudtam mit kezdeni, pláne mert nem értettem miért hasonlít Gokura, ráadásul honnét jön? Vegita világosan megmondta, ők négyen voltak az utolsó Csillagharcosok. Ezeket a filmeket nem lehet beilleszteni a sorozatba, és ez szerintem baj, de ha önmagában nézzük akkor jók.

Ugyanakkor megmagyarázza honnét is került Gohanhoz a sárkány :D Aminek magyarázatát nem hiányoltam a sorozatból, de jópofa hogy kapott egy eredettörténetet. És most már hiányolnám.

A Hatalom Fája meg... teljesen biztos vagyok benne hogy innen lopta a Blizzard a WarCraft 3 történetét.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2020.03.12. 01:45:44

na fasza, írtam egy kommentet, de elszállt
süti beállítások módosítása