[Supernatural Movies]

[kritika] Gingerclown (2013)

2015. január 03. - REMY

Hatvani Balázs alkotása már akkor felkeltette a figyelmem, amikor még csak beharangozták, hogy készít egy 80-as éveket megidéző horrort. Az már csak ráadás volt, hogy olyan neveket vonultatott fel a Gingerclown, mint Tim Curry, Lance Henriksen, Michael Winslow vagy Brad Dourif. Ismert, több filmben is felbukkanó arcok voltak, akik itt bár egyszer sem mutatták meg magukat, de a nevüket és a hangjukat hozzáadták a budapesti vidámparkban játszódó mozihoz.

vlcsnap-2014-12-28-13h21m44s49.png

Egy baráti társaság összegyűlt az elhagyatott vidámpark közelében. A nagypofájú Biff játszotta az agyát, ahogy szokta és bele is kötött a kirekesztett, éppen hazafelé tartó Sambe. Biff ajánlatott tett a félénk fiúnak, aki a rövid beszélgetés után kénytelen volt befáradni a rémisztő parkba. Mint később kiderült a sötétség csak a kezdet volt, ugyanis a vidámpark még mindig működik, csak éppen nem a nagyközönség számára…

Tiszteletadás, nosztalgiázás és egy bátor vállalkozás jellemezte az egész filmet. Hatvani Balázs tehetsége itt még nem igazán mutatkozik meg, de annyi már biztos, hogy van benne kurázsi, hiszen mert olyan irányba nyúlni, ahová a legtöbb hazai rendező még csak nem is néz. Egy letűnt kort, mára már igencsak gagyivá váló zsánert próbált meg feléleszteni, amit hellyel-közzel sikerült is neki. Csupán egy helyen hibázott, ám a végeredményt nézve ez épp elég volt ahhoz, hogy csak egy ügyes kísérletté váljon a Gingerclown, nem pedig egy nagyszerű szórakozássá. A szörnyek, a vér, a színészi játék, valamint a dialógusok is pont azt hozták, amit a 80-as évek legnagyobb B-horrorjai, ráadásul Balázs még egy enyhe utalást is belecsempészett a filmjébe, ami tényleg azt mutatta, hogy melyik évtizedre próbált meg rávilágítani (kép).

Viszont hiába minden, mert a hangulatot nem tudta megteremteni, holott ezeknél az alkotásoknál pont az lenne a legfontosabb. Ha a hangulat megvan, akkor minden más másodlagossá válik. Kár érte, mert egészen egyedi szörnyeket tudott néhány pokrócból meg ragasztóból összehozni.

vlcsnap-2014-12-28-13h16m50s186.png

Így végeredményben a Gingerclown egy vállalható, de nem túl sokat nyújtó alkotás lett, amit a zsáner rajongóinak ajánlani tudok, de minden más esetben jobb, ha elkerül az ember. 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr77017025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása