[Supernatural Movies]

[premier] Blackhat (2015)

2015. január 28. - Fausto.

6 éve már annak, hogy Michael Mann filmet láthassunk a moziban – és bő 11 éve, hogy olyat lássunk Tőle, ami (szubjektív) tetszési indexemet meg is haladja. A Collateral óta (melynek csak a végével nem vagyok kibékülve, de amúgy egy piszok jó filmnek tartom) elvesztette a fonalat a Miami Vice-al és a Közellenségekkel is, így számomra csak az volt a kérdés, hogy a Blackhat-el felveszi-e újra.

black2.jpg

Amikor a tagline és a szinopszis hivatalossá vált az interneten, hátradőltem, és megnyugodtam. Azt mormogtam magamban: igen, ez most meglesz. Egy kiberterrorizmusról szóló thriller dirigálására aligha akad jobb választás, mint Mann (akit a váltakozó teljesítménye ellenére is a kedvenceimként tartok számon). Amikor megláttam, hogy Hemsworth lesz a főszereplő, nyeltem egyet, de aztán elhesegettem a kisördögöt, hiszen Mann ismert róla, hogy még a kevésbé tehetséges színészeiből is képes kihozni őket meghaladó teljesítményeket.

Aztán amikor jött a trailer, akkor már kezdtem kicsit vakarózni, de voltak benne elemek, melyek nagyon fellelkesítettek.

Aztán jött az amerikai premier, és a kritikák, megspékelve a cseppet sem hízelgő Imdb ratinggel, és én csak fogtam a fejemet, hiszen pont azokat a negatívumokat hangsúlyozták ki az írások leginkább, ami a Collateral óta a Mann filmek rákfenéje.

Egy kínai erőmű biztosági rendszerét hackertámadás éri, mely a hűtőrendszert leállítva robbanást idéz elő az egyik blokkban. Kisvártatva a tőzsde is megbolondul, és egy ismeretlen hacker több, mint 70 millió dollárt kaszál a szója árának megbuherálásával. Kína és Amerika összefog (bah...), hogy együttes erővel találják meg a tettest, mielőtt az nagyobb csapásokat mérne a közbiztonságra. Chen Dawai (Leehom Wang) felhívja a nyomozócsoport figyelmét, hogy a támadásra használt kód bizonyos mértékben megyegyezik egy régi egyetemi barátjával, Nick Hathaway-el (Chris Hemsworth) közösen írt kóddal, így elintézi, hogy az illetőt kihozzák a börtönből, ahol épp 15 éves büntetését tölti. Együtt megkezdik a hajszát a Blackhat hacker ellen, akit egy egész hadsereg véd...

black1.jpg

A Blackhat egy szörnyű film. Rosszul megírt és kezelt sztori, félórás üresjáratokkal, és az azokat feledtetni kívánó, teljesen felesleges (bár kétséget kizáróan profin levezénylett és összerakott) lövöldözésekkel tarkítva, nevetséges papírmasé karakterekkel teletömve. Nem tudom, kinek az ötlete volt Hemsworth, de már akkor megásta a film sírját, amikor rábólintottak a castingra. Megtaláljuk benne a Mann-filmek jellemző szimpatikus(nak szánt) főhősét, de egyrészt teljesen egydimenziósra lett írva a karaktere, másodszor lássuk be, abszolút tehetségtelen. A Marvel-féle több száz milliós rajzfilmekbe elmegy a sármos arcával, a kigyúrt testével és a szöszi hajával, de egy olyan filmbe, ahol már színészkedni is kellene, már édeskevés.

Pedig neki kellett volna elvinnie a hátán a filmet, mert még mindig az övé a legkidolgozottabb karakter, és ezzel azt hiszem, mindent elmondtam a többiről. Chen Dawai egyszerűen...semmilyen, húgáról, Chen Lienről (Wei Tang) pedig lerí, hogy csak az erőltetett szerelmi szál miatt van bármiféle létjogosultsága - és egyébként bár még csak január vége van, úgy érzem, hozzá és Hemsworthöz köthető az év leggázabb szexjelenete.

black5.jpg

A történet össze-vissza csapong, 135 perc alatt egyetlen csavart sem tartalmaz, ellenben hosszú, maníros és unalmas, és ami a legrosszabb, az aktualitása ellenére teljeséggel érdektelen. Megerőltető bármit is felidézni a Mann-filmekben rendszerint nagyon ütős zenén (Atticus Ross, alighanem ezzel mindent elmondtam :)), és pár jól elkapott akciójeleneten és hangulaton kívül, mint pozitívum. Tudnék még róla bőven írni, de teljesen felesleges. A Blackhat egy fárasztóan semmilyen, kétségbeejtően unalmas és elnagyolt akciómozi lett, mely láthatóan vergődik a teljes középszerűségben, annak ellenére, hogy akadnak részletei, melyekben előjön a Mann-féle nagyság. Egyszeri megtekintésre sem ajánlom. 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr697120865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2015.01.29. 15:11:32

Ettől féltem. :-( És egyet értek azzal is, hogy ami a Collateralnál még működött, az a Miami Vicenél nem, a Publicnál pedig még annyira sem. Pedig akartam szeretni mindkét filmet, de nem jött össze.
És akkor a Blackhat is kimarad moziban. Inkább újranézem tőle a Szemtől-Szembent, vagy a Bennfentest.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.01.29. 17:37:58

"egy olyan filmbe, ahol már színészkedni is kellene, már édeskevés."

Rush. ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.29. 17:46:47

@Sparrow: Mondjuk ott éppen nem volt nehéz dolga. Egy playboyt kellett alakítania, az meg illik hozzá. A showt meg Daniel Brühl csinálta.

Dallas (a kitiltott) 2015.01.30. 15:58:39

Mesélje el már nekem valaki, hogy van az, h a kedvenc rendezőim (Mann, Scott, stb) ennyire rohadtul mellényúlnak újabban és ehhez hasonló fostalicskákat gyártanak. Ez olyan, mintha motorversenyző lennél, nyersz, majd utána elesel bringával is, mert nem tudsz bevenni egy kanyart. Mi történik ezekkel a zseniális rendezőkkel?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.30. 16:59:28

@Dallas (a kitiltott): Lehet, hogy hülyeséget mondok, de nem biztos, hogy csak ők a hibásak. Más elvárások, más kor, új szemlélet stb. Nyilván egy Szemtől szembe a mai napig zseniális alkotás, de vannak olyan filmek, amik 10-20-30 év után már nem ütnek úgy, mint a saját idejükben. Azaz a rendező nem változik semmit, megcsinálja azt, amit régen, de a kor elhaladt mellette, más stílushoz szoknak az emberek, stb. Ők pedig nem tudnak alkalmazkodni. Ha pedig megpróbálnak, akkor bukás lesz a vége.
süti beállítások módosítása