[Supernatural Movies]

[premier] Furious 7 (2015)

2015. április 01. - Creativ3Form

One last ride

A Halálos Iramban bizony egy olyan szériává nőtte ki magát, aminek minden része bankot robbantott. Hiába a sok ellenlábas és különféle szitkokat és egyéb más "kedves" jelzőket dobáló emberek, vitathatatlan, hogy az egyik legsikeresebb filmsorozattá nőtte ki magát Dominic és csapata a negyedmérföldes versenyeken és az ehetetlen szendvicseket gyártó büféken át. Az idei esztendőben immáron a hetedik részéhez érkeztek halálos tempóban a srácok, és bizony ennek a résznek az átlagosnál sokkal nagyobb volt az elő visszhangja. Mindenki tudja miért...mindenki tudja miről van szó...és mindenki tudja, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül. Paul Walker tragikus autóbalesete váratlan volt, és bizony még a forgatási munkálatok befejezte előtt távozott el a csapatból, így abban a pár jelenetben, amiben még szerepelt volna, a testvérei helyettesítették. Hol egy kis CGI segítségével, hogy az ügyes kamera beállításokkal, illetve a tárgyak megfelelő használatával. Nem lógnak ki a sorból, nem keltenek direkt hatást, így szó nem érheti a ház elejét. Ráadásul a búcsú...de erről majd később.

I Don't Have Friends, I Got Family

Ugye mindenki emlékszik még a Tokiói Hajsza azon jelenetére, amikor Han meghal? Az előző Halálos Iramból megtudtuk, hogy azaz ütközés, aminek következtében felrobbant az autója, valójában nem baleset volt, hanem egy előre eltervezett gyilkosság. Nem más tervelte ki, mint a mindenki által jól ismert Owen Shaw (Luke Evans) testvére, Deckard Shaw (Jason Statham). Egy elszánt, brutális, kegyelmet nem ismerő zsoldos, akit a volt kollégái csak árnyákként emlegetnek. A semmiből robbant be a csapat mindennapjaiba, akik ha nem vigyáznak, könnyen az utolsó útjukra készülhetnek. Dominicról (Vin Diesel) jól tudjuk, hogy nem igazán szereti, ha a családjával packáznak, így félretéve mindent amiben eddig hitt, végig azon lesz, hogy megállítsa és ha kell megölje Deckardot. Ebben a régi csapatból szinte mindenki a segítségére lesz, valamint új bajtársakat is kap, még ha ennek köszönhetően páran a háttérbe is szorulnak. Hobbs (Dwayne Johnson) a Deckard elleni bunyó nyomait heveri ki a film nagy részében, míg Brian (Paul Walker) meg kell, hogy küzdjön a saját démonaival, mivel tudja, hogy a felesége és a gyereke az elsődleges, de ő mégsem az a hétköznapi apuka, aki megelégszik annyival, hogy mindennap suliba viszi a gyereket, majd este miután hazahozza, megírja vele a leckét, majd lefekszik aludni. Nem mondhatni, hogy őrlődik, inkább csak nem tudja, hogy képes-e még 100%-ig az az ember lenni, akibe Mia (Jordana Brewster) beleszeretett, és aki hasznos Dominic számára. 

A történet tehát továbbra is marad a családfánál, és ez a nyomvonal végig átjárja az egész részt, amiről kijelenthető, hogy a széria sajátossága lett. A másik sajátossága pedig - főleg a 4. résztől kezdve - a látványos és pörgős akciók, valamint a vele kéz a kézben járó autós részek. A korábbi részekben remekül megtervezett és megkomponált akciójeleneteket láthattunk, de itt az egész szintet lépett. Statham, ahogy azt sejteni lehetett, mindkét "óriással" összeméri erejét egy bunyóra, és ezeknél a részeknél bizony kiszakad a vászon a helyéről. Ha azt gondoltad, hogy az 5. részben látott Diesel VS Dwayne bunyót nem lehet megismételni, akkor ezúton szeretnék figyelmeztetni mindenkit, hogy itt bizony még felül is múlták azt. Statham, bár nem akkora darab mint Dwayne vagy Diesel, csöppet sincs megilletődve, és bizony kihasználja az egész repertoárát, ami hihetetlen látványos  összecsapásokat eredményez. Mint amikor a God of War játékokban Kratos összecsap pár istenséggel, és beremeg tőlük a föld. Ám nemcsak ők, hanem a többiek is remekül teljesítenek ha akciózásról van szó, valamint Wan-nak is remek meglátásai és beállításai vannak, az ő frissessége bizony jót tett a szériának. És ez igaz az autós részekre is, amik ugyan néhol túlzásokba esnek, de ezek a filmek már csak ilyenek. Aki a tankos szaltós elkapós jeleneten, vagy a széf megkocsikáztatásán túltudott lépni korábban, annak most sem lesznek gondjai. Akinek már ezek is kicsapták a biztosítékot, nos...az néha ne nézzen oda. Az akciók ugyanis pörögnek és ha elkezdődik egy, akkor bizony kő kövön, épület épületen, vagy helikopter helikopteren nem marad. Nagy piros pont Wan-nak még azért, mert nem egy jelenettel tisztelgett a korábbi, főleg az első rész iránt. Ez csak pár apró momentumból és beállításból áll, de remek lett mind. A szokásos, szintén minden részben jelenlévő üresjáratok itt is tiszteletüket teszik, de a nagy százalékuk már a legelején lezajlik, a maradék pedig arányosan van elosztva, és remekül is működik. Roman (Tyrese Gibson) pl. zseniális, minden poénja, beszólása szójátéka vagy picsogása tanítani való, hihetetlen formában van az egész film alatt. Valószínűleg a magyar nyelv okozta fogalmazás és szóhasználat is rásegített erre, de hihetetlen nagy forma végig. Dwayne sajnos, ahogy az elején mondtam, nem kap akkora hangsúlyt mint korábban, de amikor cselekszik, akkor bizony nem hazudtolja meg önmagát. Valamint a Kurt Russel által megformált ügynök, és a Ramsey (Nathalie "Missandei" Emmanuel) névre keresztelt új csapattag se lóg ki a bandából. Röviden összefoglalva, ami eddig működött, az most is működik, sőt. Helyenként még jobban fogjuk érezni magunkat, mint korábban valaha.

See you again

Hat rész után nem lehet azt elvárni, hogy olyat lássunk, amit eddig még nem. A Furious 7 egy már korábban jól felépített és kikövezett úton halad előre, meglepetések és váratlan fordulatoktól mentesen, de mindezt olyan stílusosan, olyan látványosan és olyan vagányan teszi, hogy a Halálos Iramban széria rajongói nem fognak csalódni. Valószínűleg Paul Walker is egyetértene velem, főleg azután, amilyen búcsúban részesítették. Nem vagyok az a sírós fajta, de itt bizony megremegett a szemem a végén. Hogy lesz-e folytatás nélküle? Jó kérdés. Ám ha ennyi volt a történet, nem lesz hiányérzetünk, mert olyan lezárást kaptunk, amivel mindenki elégedett lesz. És az, hogy jó pár órával a film megtekintése után még mindig a lezárás kavarog a fejemben, szerintem sokat elmond. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr147327442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the real Tyler Durden 2015.04.01. 19:45:17

Apu ökölbe szorul keze vagyok...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.02. 08:45:03

most olvastam a geekz-en a kritikát/ismertetőt, hát mintha nem ugyan azt a filmet láttátok volna...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.04.02. 10:59:20

@doggfather: Én is ehhez állok közelebb. Nálam mondjuk "csak" 8/10. A széria egyik legjobb része.

theivan 2015.04.04. 13:55:21

Nem hittem volna, hogy így két nappal mozi után még mindig bármikor spontán röhögőgörcsöt kapok, ha felidézek 1-2 LA-i jelenetet. Mint valami telibevert Bosszúállók.
süti beállítások módosítása