[Supernatural Movies]

[kritika] Halálos iram (2009)

2015. április 07. - REMY

Justin Lin a Tokiói hajsza után egy új irányba mozdult el a verdák segítségével. Kevesebb illegális autóversenyzés, több akció és lehetetlen küldetés. A Halálos iramban franchise virágzásnak indult, ám még messze nem volt tökéletes az, amit a későbbiekben majdhogynem tökélyre fejlesztettek. Lin váltott, a húzás jól sikerült, a nézőközönség egyre nagyobb lett, a pénz pedig tonnaszámra érkezett a stúdióhoz. 

4fast1.jpg

Amikor a bűn visszahozza őket Los Angelesbe, a szökevény ex-fegyenc Dom Toretto és Brian O'Conner ügynök viszálya újból fellángol. Ám amikor egy közös ellenséggel találják szemben magukat, Dom és Brian kénytelenek megbízni egymásban, mert csak így lehet esélyük a túlélésre…

Visszatért Vin Diesel, Michelle Rodriguez és Jordana Brewster, feltűnt Gal Gadot és Sung Kang is. Az összkép viszont még nem volt teljes. Hiányzott a csapatból Tyrese Gibson és Ludacris, hogy megalkossák az igazi Halálos iramban kommandót, akik a későbbiek során csúcsrajáratták a szériát. Lin próbálkozott és az ötletei egész pofásra sikeredtek, ám a 85 milliós költségvetés még nem tette lehetővé azt az eszement és látványos akcióorgiát, amit a későbbi részekben megtapasztalhattunk. Épp ezért volt néhol bántóan rossz a CGI… Azonban, ennek ellenére vált a Halálos iram egy kiváló szórakozássá, egy olyan alkotássá, amiben látszott a változás szele, de még nem érte el a kiforrott állapotát.

Dieselék újbóli feltűnése viszont nem csak a benzingőzös légkört hozta vissza a szériába, hanem a család a legfontosabb mondanivalót is, ami mára már az egész franchise védjegyévé vált. Ám hiába a mondanivaló, a 4. rész alaptörténete nem volt több egy sablonos bosszútörténettől, ami bár sosem baj egy Halálos iramban filmnél, de a felemás kivitelezésnek hála nem tudott igazán maradandóvá válni. A széria negyedik epizódja igazság szerint csak arra volt jó, hogy visszahozza a régi arcokat, új szintre emelje a franchise-t, és elindítson valami olyat, amiért rajonganak az emberek. Lin ezek alapján teljes jó munkát végzett, de ez inkább csak az „utólag mindenki okos” szlogennel válik teljes igazsággá.

4fast2.jpg

Önmagában a Halálos iram alig több egy jó akciófilmnél, de hála a színészeknek, avagy a karaktereknek, az összkép kimeríti a korrektség fogalmát, és bőven el lehet vele szórakozni arra a bő két órára, amire betoljuk a lejátszóba a filmet. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr837347212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása