[Supernatural Movies]

[kritika] Halálos iramban - Ötödik sebesség (2011)

2015. április 16. - REMY

Justin Lin felért a csúcsra! Összehozta a széria legjobb, leglazább és legnagyobbat szóló filmjét, az Ötödik sebességet. Tény, sokat kell várni arra, hogy az első 3 rész fontosabb szereplői együtt mozogjanak a filmvásznon, azonban Lin, 2011-ben elhozta azt a várva várt produkciót, amit rajongók milliói vártak már évek óta. The Rock és Vin Diesel pedig az utóbbi évek egyik legkirályabb blockbusteres zúzását tolták le a kamerák előtt.

fast_3.jpg

Miután Brian és Mia kiszabadította Domot a fegyenceket szállító buszról, az egyik régi haverjuknál, Vince-nél húzzák meg magukat Rio de Janeiróban. Azt hiszik, sikerül kijátszaniuk a hatóságokat, ám Luke Hobbs szövetségi ügynököt kemény fából faragták. Egy bulldog szívósságával követi a nyomaikat az embereivel. Vince közben nagy bulit ajánl a pénztelen menekülőknek, amellyel azonban kivívják a korrupt üzletember, Reyes haragját. Dom tudja, ha ki akarnak szállni, le kell számolniuk az üldözőikkel…

A Halálos iramban nem lett komolyabb, nem lett korszakalkotóbb és nem lett világot újraformáló alkotás, egyszerűen csak összeállt mindaz, amiért az egész franchise megszületett. Beérett az igazi autópornó, a széria legvagányabb karaktereivel. Konkrétan a film története semmi újat nem mutat, egy sablonos akciófilm, happy enddel a végén, de az út a legvégéhez, a felejthetetlen pillanatok sokasága tudta egy igazi geek paradicsommá formálni az Ötödik sebességet. Itt sikerült a legjobban összehozni azt a lazaságot és agyatlan ökörködést, amire épült a Rob Cohen által megálmodott világ. Linnek sikerült véghezvinnie azt a bravúrt, amivel elérte a széria azt a szintet, hogy a film egy pillanatra se vegye komolyan magát, csak nyomassa az akciókat, az autós üldözéseket, a bunyókat és a Toretto család ismert szlogenjét.

Don Omar - Danza Kuduro száma pedig feltette az i-re a pontot, felvitte a szériát a csúcsra, és kimaxolta a Halálos iramban feelinget. Tökéletes, már-már klasszikus lezárást kapott a film, ami azt eredményezte, hogy a popcornfilmek világában a Fast Five megkapja a maga helyét, és ne kelljen szégyenkeznie majd, amikor valaki róla, vagy magáról a zsánerről beszél.

fastfive2.jpg

Lehetne még folytatni, hogy miért is jó a Fast Five, de ezt látni és érezni kell. Persze a rajongók ezt tudják, a nem rajongók meg sose fogják megtudni, de ha mégis valaki ezek után úgy dönt, hogy tesz egy próbát a szériával, akkor vagy az első résszel, vagy ezzel a filmmel kezdje, mert bár a filmek összeköthetőek, de képesek megállni a saját lábukon is, így önmagában is nézhető az összes Halálos iramban film. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr657360356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása