[Supernatural Movies]

[kritika] A szállító (2002)

2015. április 27. - REMY

Ami Sylvester Stallonénak a Rambo vagy Arnold Schwarzeneggernek a Terminator, az Jason Stathamnek a Szállító. A 2000-es évek egyik legnagyobb akciósztárja viszonylag későn, 26 évesen mutatta meg magát először a filmvásznon, Guy Ritchie, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című filmjében. A korai éveire a Blöffel tette fel a koronát, ám az első igazi egyszemélyes filmjére a 2002-es évig kellett várni, amikor is felvette a fekete öltönyt, beült a BMW-jébe, és leszámolt az ellenféllel, avagy elhozta a rajongóinak a Szállító című akciófilmet.

tr3_1.jpg

A szállító magányos ember. A profik mindig magányosak. Egy erődszerű házban él, ha hívják, megjelenik szuper járgányán, hibátlanul, időre házhoz szállítja, amit rábíznak, majd elporzik. Sosem kérdez, sosem akar többet tudni, mint amennyit muszáj, sosem hibázik. Szigorúan betartja saját szabályait. Egyetlen egyszer azonban kivételt tesz, rá is fázik…

Természetesen a két előd filmjei azért jóval nagyobb tiszteletet követelnek meg maguknak a történelemben, de látva, hogy a tökös akciófilmes zsáner mennyre átalakult a 2000-es évekre, Jason Statham feltűnése, majd a Szállító megjelenése megmutatta, hogy még mindig ki lehet préselni néhány cseppnyi klasszikus ízt a zsánerből. A Szállító meg épp, amiatt lett sikeres a nézők körében, illetve azért vált a zsáner egyik modern klasszikusává, mert nem akart többnek látszódni, mint egy egyszerű, kőkemény, csak a főszereplő coolságára épülő film. Statham van annyira badass, hogy egyedül elvigyen a hátán egy akciófilmet, és ezt a rendezők és az írók is tudták.

Épp ezért a film története nem valami egetrengető, de mégis élvezetes. Egyszerű, követhető, kisebb csavarokkal operáló moziról beszélhetünk, ami stílusos és rendkívül hangulatos. Bár, ha nagyon bele akarnánk kötni, akkor itt-ott azért bőven b-kategóriának titulálhatnánk, ám Statham és a Szállító egy pillanatig nem akarta azt hangoztatni, hogy itt bizony egy csúcskategóriás, a-listás, a filmtörténelemben előkelő helyet megkövetelő alkotásról van szó.

tr4_2.jpg

Ezáltal hozza azt a szintet, ami kell egy férfias, szombat esti kikapcsolódáshoz. Néhol poénosan, de többnyire akciódúsan. Jason Statham akciósztár lett. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr47394350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2015.04.28. 10:53:12

JS szexi és mindig ápolt. Nincs férfias "bukéja" hónaljtájékon. ;-)
Személy szerint a koponyaformájába IS bele vagyok zúgva.
Kár, hogy kis igazítással a fiam lehetne.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.28. 12:24:46

ez a film még csak csak, de a folytatásai...

PiszkosFreddy 2015.04.28. 20:00:47

Jó volt a film a maga idejében.
Kicsit komolytalan,és túlzóan sok volt néhol az akció benne,de kárpótolt a sztori,a kidolgozás,és a remek fényképezés.
Az én ifjúkorom nagy hőse, Belmondo már sajnos kiöregedett,úgyhogy kell valaki,aki helytáll a rosszak ellen...

PiszkosFreddy 2015.04.28. 20:01:57

@doggfather: árnyaltan,finoman fogalmaztál...

wolfrace77 2015.04.28. 21:06:24

Videótéka alsó polc..
süti beállítások módosítása