[Supernatural Movies]

[kritika] Harry Potter és a félvér herceg (2008)

2015. június 14. - REMY

Sokak szerint a Félvér herceg a leggyengébb Harry Potter epizód. Lassú, semmitmondó, igazából egy-két érdekes jeleneten kívül az egész film nem szól másról, mint a tinédzserek szerelmi életéről. Részben ez igaz, ám a felszín alatt megbújik mégis valami fontos dolog, egy olyan elem, ami nem csak az egész epizódra terjed ki, hanem az egész franchisera.

6harry2.jpg

Roxfort körül egyre szaporodnak az árnyak. Pedig a hatodik osztályba lépő Harry Potter és barátai számára a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola mindennapjai is bőven elég izgalmat jelentenek nekik: Harry különleges titkokat hordozó bájital tankönyve, Ron barátnője és Hermione szerelme is épp elég titokzatos és ijesztő. De Harrynek egyre több oka van a félelemre. A halálfalók már mindenütt ott vannak, a dementortámadások szaporodnak, és az iskola fölött megjelenik a Sötét Jegy…

Bár tény és való a szerelmi élet elhatalmasodott a történeten, de a végjáték szempontjából elengedhetetlen lépéseket mutatott a Félvér herceg. Nem csak, hogy felfedte Piton kilétét, de behozta a Horcruxokat is, melyek választ adtak a korábbi részek rejtelmeire. Igazság szerint megismertette velünk Voldemort egyetlen sebezhető pontját, az egyetlen utat, ami elvezetheti hőseinket a végső győzelemhez. Mindazonáltal a kaland egyre sötétebb lett, egyre több olyan karakter, infómorzsa bukkant elő, ami összekuszálta a történetet és mind a gonosz, mind pedig a jó megerősödését segítette elő.

Nehéz volt mind Rowlingnak, mind pedig Yatesnek megoldani ezt a feladatot, mert az utolsó epizód előtt kénytelenek voltak felvezetni, és továbbvinni ellaposodás nélkül mindazt, amit felépítettek, és mindazt, amit még be szeretnének mutatni a végső harc folyamán. Épp ezért került kissé nehéz helyzetbe a hatodik epizód, hiszen a legtöbben itt már a nagy csatát, a nagy Harry vs Voldemort ütközetet várták, de még nem kaphatták meg, pláne, hogy a Warner az utolsó történetet az „összecsapott lett a vége” kijelentések elkerülése végett kettévágta.

6harry.jpg

Így tehát önmagában egy kevésbé akciódús, de a széria szempontjából elengedhetetlen epizód lett a Félvér herceg, ami azért az utolsó másodpercekben olyan szinten felpörgött, hogy egyenesen pofán csapta Dumbledore halálával a nézőt, és írt ki egy biztos pontot a jók oldaláról. Eddig az öreg Dumbledore mindig ott lehetett hőseink mellett, amikor szükség volt rá, de a végjáték előtt fel kellett adnia a versenyfutást a gonosszal, mert Voldemort erősebbnek bizonyult. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr557509842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása