[Supernatural Movies]

[kritika] Matiné (1993)

2015. június 28. - Lakat Barnabás

Ti is visszasírjátok a nyolcvanas-kilencvenes évek családkompatibilis filmjeit, amikhez hasonló azóta sem készült, és már valószínűleg nem is nagyon fog? Fáj a fogatok egy kis agykikapcsoló, pihentető matinéra? Akkor ideje elővennetek Joe Dante Matinéját!matine.jpg

A rendező ezúttal is megcsillogtatja a műfajok összemosására irányuló egyedülálló tehetségét, Dante ugyanis mestere (volt) annak, hogy a könnyed családi komédiát vegyítse horrorral és sci-fi-vel. Ez az elsőre talán furcsának ható, de amúgy szinte mindenki által ismert telitalálat koktél egyébként is népszerű volt a fent említett két évtizedben, vidám celluloid-lenyomatát adva ennek a kornak. Szellemirtók, Szörnyecskék, hogy csak a két legismertebbet említsem a mezőnyből, utóbbi mesterműért szintén Joe Danténak tartozunk hálával.

A film szórakoztatóan blőd felszíne összetett belsőt takar, tele van ügyes utalásokkal más filmekre, személyekre, illetve tiszteleg egy egész korszak előtt, egyfajta posztmodern emlékművet állítva annak, hasonlóan ahhoz, ahogy Quentin Tarantino teszi ezt filmről filmre. A sztori rövid ismertetésével együtt vegyük is sorra ezeket!
1962-be repülünk vissza, egy álmos floridai kisvárosba, ahol az emberek épp tövig rágják mind a tíz körmüket a kubai rakétaválság miatt, a fiatalokat viszont legalább ennyire izgatja a filmszínházukban hamarosan bemutatásra kerülő Mant (magyar fordításban Hangyember) című horrorfilm. Ráadásul nem akármilyen premier van kilátásban, a filmet maga a rendező Lawrence Woolsey fogja prezentálni, méghozzá különleges, általa kifejlesztett vetítéstechnikával, melynek neve a hangzatos ATOMOVÍZIÓ! A rendezőt a mindig jó, akkoriban pedig fénykorában járó John Goodman alakítja, akit ezúttal is öröm nézni. Nehéz időkben jól jön a kikapcsolódás, így a különleges matiné telt házzal veszi kezdetét, ám az előadás aztán nem egészen úgy sül el, ahogy azt a b-filmes mozimogul eltervezte. Vagy mégis?

matinee_3.jpg

Joe Dante Roger Corman New World Pictures nevű vállalatánál kezdte meg filmes pályafutását, ahol kezdetben b-mozik előzeteseit vágta, mígnem aztán eljuthatott első, egész estés filmjéig, ami nem más, mint a két remake-et is megért Piranha. Corman igazi trashfilm király, aki rendezőként 56, producerként pedig – most kapaszkodj meg – 410 filmet jegyez. Ebből könnyen leszűrhető, hogy a jóember a mennyiséget helyezi a minőség elé, de azért kerültek ki a keze közül kultikus darabok, illetve a munkássága úgy összességében annak nevezhető, nem utolsó sorban pedig rengeteg később befutott híresség került ki kezei alól, mint például Jack Nicholson. John Goodman filmbéli karakterének minden bizonnyal ő az egyik ihletője, a másik pedig a hasonló pályát maga mögött tudható William Castle, aki a való életben is bevetette a Matinéban látható filmszínházi sokkeffekteket. Áramot a székbe... Ez ám az igazi jump scare! Castle sem volt rest, a maga 65 rendezésével.

Woolsey a manírjait ugyanakkor Alfred Hitchcocktól nyúlja, egy igen mókás jelentben össze is keverik vele. A további főszereplők gyerekek, akik hozzák az elvárható színvonalat, kedvesek, aranyosak, a legkevésbé sem idegesítőek, és többnyire fanatikus filmrajongók, jelenlétük pedig kibővíti a befogadóképes generációk skáláját. Az Állj mellém! vagy a Kincsvadászok gyerekcsapatainak színvonalára azért nem kell számítani.Szóval ifjúsági film ez, de amúgy mégsem, vagyis nem csak az, mert ugye van benne csomó olyan dolog, amiket például én sem nagyon fogtam még fel, amikor először láttam még valamikor nagyon régen. Az leesett, hogy szó van benne atombombáról, és egy álomjelenetben fel is robban egy, de felnőtt fejjel már azt is tudom, hogy mi az a hidegháború és a rakétaválság. Így, kontextusba helyezve pedig jóval többet ad a film.

poszter1_masolata.jpg

Na meg ott van ugye a filmbéli film, a Hangyember, ami a Légy és a Them! kacagtató fúziója. Ezek a szörnymozik pedig pont a feszült hidegháborús hangulat és az atompánik miatt jöhettek létre. Mindezek mellett pedig ezt az egész könnyed kis darabot átitatja a filmművészet iránti szeretet, amit Lawrence Woolsey gyönyörűen össze is foglal a mozi szentélyéről előadott monológjában. 7/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr167567786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.06.29. 08:42:43

John Goodman figurájának a mintája tudtommal William Castle volt, nem Roger Corman.

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.29. 13:16:06

@Lazók György: És amúgy milyen igazad van, hajlamos vagyok a két embert összekeverni munkásságuk hasonló mivolta miatt. Szégyen! Kösz, hogy szóltál.
süti beállítások módosítása