[Supernatural Movies]

[kritika] Minyonok (2015)

2015. július 24. - kultúrfaló

A minyonokat 2010-ben ismertük meg Gru sete-suta segítőiként. Majd a 2013-as folytatás után egyértelművé vált, hogy a stúdió rövid időn belül egészestés mozi filmet készít a kis sárga kedvencekről. Ahogyan közeledett a bemutató, úgy nőtt a rajongók száma, és a marketingesek ezt nagyon ügyesen kihasználják, a tic tactól kezdve, a kutyaruhákon át, a mozik büféjében megvehető minyonos menükig (volt olyan mozi, ahol 2 nap alatt elfogyott) mindenféle formában megvehetjük őket. De vajon tényleg megérdemlik ezt a giga hype-ot, vagy az egész el van túlozva a nagyon jól kitalált marketingnek köszönhetően?

2421_fpf_00263r_crop.jpg

A rövid eredettörténetük bemutatása már megalapozza a nézők jó hangulatát. Ebből kiderül, hogy a minyonok létének mozgatórugója a mindig leggonoszabb élőlény szolgálata. Így az evolúció során többek között találkoznak a dinoszauruszok királyával, Drakulával, Napóleonnal. Azonban sosem hosszú életű a kapcsolatuk, hiszen valamilyen véletlennek köszönhetően hamar elválnak útjaik. Ezek után gazdátlanul, a világtól elvonultan élnek egészen 1968-ig, amikor a három főszereplőnk, Stuart, Kevin és Bob a legkisebb királyfihoz hasonlóan felkerekedik, hogy megtalálják új gazdájukat.

Hosszú útjuk végén eljutnak a Gonosztevők börzéjére (pacsi a Comic Conra hajazó kikacsintásért), ahol egy véletlennek köszönhetően Scarlett Túlölő (Sandra Bullock-Szávai Viktória), az akkori világ leggonoszabb bűnözőjének szolgálatába állnak. London lesz az új otthonuk, és a legelső feladatukra sem kell sokáig várniuk: el kell lopniuk Scarlettnek az angol királynő koronáját, hogy ő lehessen az uralkodó.

A Gru filmeknek az volt a nagy előnye, hogy ott a minyonokon kívül a többi szereplő jól kidolgozott volt. Most ezt sajnos nem mondhatjuk. Scarlett főgonoszhoz képest alig kap játékidőt, amikor pedig a színen van, akkor sem teljesen egyértelmű, hogy mi hajtja a tetteit. Pedig nem lenne rossz karakter, meg van benne a potenciál, hogy egy jó háttértörténettel igazi főgonosszá nőjje ki magát. Ez a ziccer azonban kimarad, az alkotók szemmel láthatóan a minyonokkal szembeni magas elvárásokat próbálták meg kiszolgálni. A Gonoszbörzén megismert rosszfiúk közül sokan Londonban is megjelennek, azonban a Manson családon kívül semelyikük nem elég emlékezetes. (Csak nekem tűnik úgy, hogy Manson apuka hasonlít a Hotel Transylvania Drakulájára?)

minyon_1.JPG

Sajnos meg kell állapítanunk, hogy hiába csetlenek-botlanak a kis sárga hőseink, az általuk okozott gegek sorozatától eltekintve nincs igazán jól kidolgozott történet. Úgy tűnik, hogy csak sodródnak az eseményekkel, és a véletleneknek köszönhetően jutnak el egyik pontból a másikba.

Az alkotók jól választották ki a hippi korszak legismertebb, legjellemzőbb évét. Számos erre az időszakra jellemző dolgot, eseményt, személyt bevontak a történetbe, mely igazán színessé teszi a filmet. A gyerekek, és a mai tinik nagy része nem fogja ezeket érteni, a felnőttek viszont jól figyeljenek, akár versenyezhetnek is, ki mennyit vesz észre közülük. Hiszen a kis minyonoknak köszönhetően szinte minden fontos eseménybe belecsöppenünk.

Az angolok kifigurázása is megjelenik, sok sztereotípiát elsüt az alkotógárda (naná, hogy a teázás és a keménykalap sem maradhatott ki), ami ugyancsak több vicces helyzet forrása lesz.

Kettősség jellemzi a filmet. A szereplők kidolgozatlansága, a történet helyenként gyerekes megvalósítása (tudom, hogy főként nekik szól…de azért Godzillánál eredetibbet is ki lehet találni!), viszont az aranyos sárga lényeknek köszönhetően azt kapjuk, amit várunk. Folyton vicces helyzetekbe kerülnek, még mindig nagyon szerethetőek, és velük, illetve rajtuk mosolyoghatunk/nevethetünk.

8894621_499b62146be9d6f6b02bff1d6db6284f_wm.jpg

Nem ez lesz az év mesefilmje (eddig az Agymanók, ha pedig a magyarországi forgalmazást nézzük, akkor A tenger dala egyértelműen mindent visz), de megéri a rászánt időt. Nem kell gondolkodnunk, kikapcsolódhatunk, és vidám perceket szerez a nézőnek. Ja, és érdemes megvárni a stáblista végét is, hiszen ezután még visszatér a film összes szereplője, és vicces jeleneteket kapunk. Aki 3D-ben nézi, az itt nagyon fog örülni. 6,5/10

Ha tetszett az írás, akkor látogass el a: Mozi-filmek.hu weboldalra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr237651352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2015.07.25. 18:52:42

Vannak benne nagyon vicces helyzetek, nagyon jó lett, de kicsit többet is ki lehetett volna hozni belőle.

Jegkoko 2015.07.26. 12:01:50

Nekem a gru egyik része se jött be, nem igazán tudtam rajta nevetni.

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.06. 10:22:23

a vicces helyzetek egy ideig tényleg jók, de csak ezekre nem lehet felhúzni egy filmet.
süti beállítások módosítása