[Supernatural Movies]

[kritika] Mission: Impossible - Titkos nemzet (2015)

2015. augusztus 16. - kultúrfaló

Tom Cruise jól döntött, mikor inkább ötödszörre is Ethan Hunt bőrébe bújt, pedig eljátszhatta volna Guy Ritchie új filmjében Az U.N.C.L.E emberében Napoleon Solo figuráját is.

mi5_magyar_poszter.jpg

Az új részben megint feloszlatják az Impossible Mission Force-t (IMF). Ezért Ethannak és csapatának az árnyékban megbújva tudásukat és a lehetetlen nem létezik életszemléletüknek igazat adva kell felvennie a harcot a Fantom protokollban már említett különleges ügynökökből álló terrorszervezettel, a Szindikátussal és annak agyafúrt vezetőjével (Sean Harris). És ha mindez még nem lenne elég, a sors többször összehozza őket egy rejtélyes nővel (Rebecca Fergusson), akiről nehéz eldönteni, hogy kinek az oldalán áll.

A film producerei eredetileg a Fantom protokollt jegyző Brad Bird-öt szerették volna rendezőnek, de ő inkább a Holnapoliszt választotta. A helyébe lépő Chritopher McQuarrie Tom Cruise javaslatára került a projektbe. Az ő nevéhez fűződik a Közönséges bűnözők szkriptje, melyet 26 évesen írt, és Oscar-díj lett érte a jutalma. A színész és McQuarrie kapcsolata egészen a Valkür című filmig vezethető vissza, a 2012-es Jack Reachernek már ő a rendezője, a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetésének számító A holnap határánban pedig újra visszatért a forgatókönyvíráshoz.

A harmadik rész fiaskója után úgy tűnt, Jeremy Renner veszi át a főszereplői stafétabotot, azonban ez azóta sem történt meg. Tom Cruise még 50 felett is jól tudja, mitől döglik a légy, és mivel lehet bevonzani a nézőket a moziba. Most épp azzal, hogy az akciójeleneteket kaszkadőr nélkül vette fel: a nyitójelenetben látható felszálló repülőgép oldalába kapaszkodást például nyolcszor, hogy a rendezőnek elég nyersanyaga legyen egy jó kis akcióhoz.

Az 1500 méteren játszódó jelenetben először a kamera elhelyezését és a szélvédő burkolattal való ellátását kellett megoldani, utána jöhetett csak a színész: speciális kontaktlencsét kapott, hogy a hatalmas menetszél ellenére nyitva tudja tartani a szemét.

Aztán ott van egy víz alatt játszódó vágás nélküli akció, melyhez Cruise 6 és fél percig nem vett levegőt. Ez még úgy is rengeteg idő, hogy az eddigi rekord 22 perc, azt azonban mozdulatlanul érte el a dán Stig Severinsen. Az már csak hab a tortán, hogy a színészek maguk vezettek az üldözős akciójelenetekben...A biztosító biztos örült.

Külön piros pont illeti a filmkészítőket, hogy végre megalkottak egy erős női kémet Ilsa Faust személyében. Idén már ő a második ilyen erős női karakter Furiosa (Charlize Theron) Mad Max:A harag útja főszerepe után. Eredetileg Jessica Chastainnak szánták a szerepet, azonban ő a Feledés után most is lemondott arról, hogy Cruiseval szerepeljen egy filmben. Így került a képbe a svéd Rebecca Ferguson, aki igazi femme fatale. A színésznő nagyon jó választás volt az igen komoly kisugárzással bíró (lásd a bécsi operában játszódó történetszál) intelligens karakterre, hiszen szinte az utolsó pillanatig nem tudhatjuk, hogy végül melyik oldalt fogja választani.

nhbgpfg-1024x512.jpg

Már megjelenése emlékezetesre sikerült, nagyon jól és ötletesen használják a hűvös, kék tekintetét. Többször elviszi a hátán a jelenetet, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy szurkolunk neki, pedig lehet, hogy meg sem érdemli. Annyira jól sikerült a karakter, hogy reméljük, a következő részben is felbukkan, és legalább ennyi szerepe lesz majd. Az meg csak a hab lenne a tortán, ha önálló filmet kapna.

A már említett Jeremy Renneren kívül az IMF (másnak is a Nemzetközi Valutaalap jutott inkább eszébe a rövidítés hallatán?) másik két tagja, Benji Dunn (Simon Pegg) és Lucas Stickell (Ving Rhames) is visszatér. Benji karaktere kap most több szerepet, végre kikerül a terepre, és nem csak a számítógép előtt segíti a csapat munkáját. A legtöbb vicces jelenet, beszólás hozzá fűződik.

Ving Rhames az egyetlen színész, aki Cruisen kívül mindegyik filmben szerepelt eddig. Bár nem mindig kapott jelentős játékidőt, higgadtságával afféle ellenpontja Hunt energikus figurájának.

A szinkron Rékasi Károly balesete miatt változott, most Cruise Széles Tamás hangján szólal meg. Eleinte nagyon szokatlan, és egy ideig akaratlanul is Ben Afflecket képzeljük magunk elé, de szerencsére nem sok időnk lesz ezzel foglalkozni.

Ez a rész nagyon jól ötvözi az eddigi filmeket, mégis teljesen egyedire sikerült. A motoros üldözés visszatérő elemmé vált, ismét veszélybe került Hunt és a csapata, néhol az első rész hidegháborús hangulata érződik a kettős ügynök/ki kivel van tematika miatt. McQuarrie azt ígérte, hogy minden eddigi, a szérián dolgozó rendező kéznyomát felfedezhetjük az ötödik részen. Brian de Palmát idéző képsorok és komplex pszichológia karakterek; John Woo -féle feszes akciók és látvány; J. J Abrams irányvonalát idéző főgonosz; Brad Birdre jellemző kaszkadőrmutatványok.

A kamera elhelyezésekre is külön ki kell térnünk, hiszen a repülős és a motoros üldözéses jeleneteknél látszik a legjobban, milyen jól helyezték el őket. Olyan hatást sikerült elérniük a készítőknek, hogy a néző szinte ott van a helyszínen, az események közepette.


gamestar-filmajanlo-20150806_screenshot_20150806100558_3_original.jpg
A filmet először télen akarták bemutatni, de ugye akkor nem sok esélye lett volna J.J. Abrams-féle Star Wars és James Bond legújabb kalandját bemutató mozikkal szemben. Épp akkora meglepetés, mint a tavalyi A holnap határán. A következő részt 2016-ban fogják elkezdeni forgatni, addig meg csak annyit tehetünk, hogy azt kívánjuk, az is legalább ilyen jó legyen. 8/10

(Az érdekességek forrása a Vox mozimagazin 2015. augusztusi száma.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr507710864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spidermike 2015.08.17. 15:31:38

Hát, nem tudom, nem tudom...

A film tetszett, tehát az esetleges negatív felhangokat is kéretik így kezelni.

Sokszor volt olyan érzésünk, hogy egy fordított/koppintott Bond-filmet nézünk. Az operás jelenet, a kidobott főhős, a partner kémszervezet legjobbja, akiről nem tudni, hogy jó-e vagy rossz, mind a Bondra hajaztak.

Attól még, hogy a főszereplő maga játszik el egyes részeket, attól még nem lesz jobb a film, nem attól ülnek be rá többen. Spéci kontaktlencse, 8 felvétel, különleges szélvédő burkolat? Igényes CGI-vel olcsóbb és ugyanúgy élvezhető, plusz a biztosító sem nyíg :)

A 6 és fél percet sem hiszem el, illetve ha igaz, akkor sem ettől jó a film. Pörög-forog, mindenhez odavágódik, látványosan kifújja a levegőt, meg többször vágnak is. Itt a kevesebb több lett volna, még ha nem is az a cél, hogy teljesen hihető dolgot hozzanak létre, hanem csak hihetőbbet.

IMF poén, nekem is beugrott a valutaalap :) Cruise viszont többször is Joachim Löw-re emlékeztetett :)

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.17. 16:22:47

Értem az aggályaidat.

Valóban sok jelenetet látva érezhettük, hogy volt már ilyen. Szerintem ebben a műfajban (és úgy általában) már nagyon nehéz újat mutatni.

Én személy szerint sokkal jobban értékelem azt, hogy ha valamit a valóságban készítenek el és nem CGI-vel.

Ez a film nem törekszik semmi másra, csak arra, hogy aki beül megnézni, az jót szórakozzon. Nem váltja meg a világot, nem fogják a jeleneteit idézni (bár a motoros üldözés csattanója elég tökösre sikerült), így is kell kezelni.

És ha innen nézzük, akkor eléggé rendben van :)

Spidermike 2015.08.17. 19:59:12

Ezért kezdtem úgy, hogy tetszett, mert nyári kikapcsolódásnak tökéletes volt!

Igen, nehéz újat mutatni, ezért van minden filmcímben mostanában egy szám :)

Ez is furcsa, hogy mennyit tesz hozzá az érzéshez a tudat, hogy az ott ő. Jackie Chan-nél ez a lényeg, de ő nem veszi magát komolyan és lehet szórakozni a film végén, hogy hányszor elrontotta az ugrást, esést, akármit. Itt valahogy nem, de ez is szubjektív!

Nyílméregbéka 2015.08.17. 21:54:43

"A harmadik rész fiaskója után..."

?? A legjobb epizód a frenchise-ban eddig a harmadik volt, és az volt az az epizód ami megmentette a sorozatot John Woo katasztrófális filmje után a kaszától.

A M:I - Titkos Nemzet nekem kicsit visszahozta végre a a szeretett tévésorozat hangulatát. Több heist, álarcos/maszkos átveréses csavar volt benne, ami persze a rutinosabb mozinézőknek kicsit kiszámítható volt, de így is a nyár egyik legszórakoztatóbb blocbustere lett. 8,5/10

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.17. 22:53:25

Azért írtam fiaskót, mert a mozipénztárakban nem hozott túl jó bevételt.

Egyébként simán veri a Bosszúállók idei részét, ami igencsak felkapott film. A Mad Max 4 után az idei második legjobb akciómozi :)

Nyílméregbéka 2015.08.18. 16:02:40

@Vörös Viktória: Nem tudom a bevételi adatokat, elhiszem, hogy nem hozothatta az elvártat, de azért nem hasalt el, hiszen folytatták a frachise-t mert azért nyilván tisztes hasznot hozott, ezért fiaskónak nem mondanám.
süti beállítások módosítása