[Supernatural Movies]

Kockákból kockáktól, de nem csak kockáknak - Lego Batman - A film

2017. február 09. - Lakat Barnabás

A három éve bemutatott A Lego kaland az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetésfilmje volt számomra, és gyanítom, hogy mások is így vannak ezzel. Kevés olyan ember élhet a Földön, aki a világ egyik legzseniálisabb találmányát, a Legót ne ismerné és szeretné, ám a kizárólag televíziós és videó forgalmazásra szánt korábbi Lego animációs filmek felületes ismerete is elég lehetett ahhoz, hogy a hírére csak legyintsünk egyet. Különben is hány jó, játék alapján készült filmet tudtunk volna felsorolni akkor? A válasz nulla, ám ez a szám a film bemutatója után olyan hatalmasat ugrott, mint a mások jó ötleteinek számlálója Batman kütyüjén. Most, a Sötét Lovag kocka-kalandjának bemutatójával pedig rögtön meg is duplázódott és egyenesen kettőre duzzadt!lego-batman-1024x576.jpg

Batman a világ egyik legmenőbb szuperhőse, Gotham sötét lovagja, aki a helyi rendfenntartó szervek támogatását is élvezi, civilben pedig dúsgazdag playboy, aki bármit megvehet és bármelyik nőt megkaphatja. Menőségével tisztában is van, sőt előszeretettel hangoztatja. Nárcisztikus viselkedésével viszont egyértelműen a szülei elvesztése utáni állandó, kényszeresen fenntartott magányát próbája csupán leplezni. Erre komornyikja, egyszersmind nevelőapja, Alfred próbálja ráébreszteni, nem túl sok sikerrel. A nagy változást a denevér életében aztán legfőbb ellenlábasa, Joker hozza el, aki abbéli kétségbeesésében, hogy bevallása szerint Batman számára a legkevésbé sem különleges, csak egy a sok kutyaütő gonosztevő közül, ördögi tervet eszel ki, melynek során a világ legelvetemültebb gonoszait szabadítja rá a városra. Batman pedig közben rájön, hogy egyedül nem sok mindent tehet, kénytelen szövetkezni sebtiben összeverődött társaival, így aztán Robin, Batgirl és a retró Batman kosztümöt magára húzó Alfred oldalán vívja meg végső nagy csatáját.

 

Egységben az erő, a barátok, a család a legfontosabb dolgok a világon. Nagyjából ez ennek a bő másfél órás tiritarka vizuális ámokfutásnak az üzenete, amit persze körülbelül olyan mélységben nyújt át, mint egy tetszőlegesen kiválasztott Halálos iramban epizód, amelyben a nyomatékosítás kedvéért Vin Diesel legalább ötvenszer belemondja a kamerába, hogy CSALÁD. Ez azonban a legkevésbé sem fájó pontja a filmnek, hiszen a kicsiknek ez a felületes bölcselkedés bőven elég ahhoz, hogy elgondolkozhassanak a dolgon, a nagyoknak pedig nem kell kellemetlenül feszengeniük miatta. A legkevésbé sem idegesítő módon vannak előadva, másrészt amikor egy-egy a témát boncolgató dialóg kezdene átmenni – direkt – giccsbe, az írók remek érzékkel viccet csinálnak a dologból. lego_batman.jpg

Érzelmi és intellektuális téren tehát kevesebbet nyújt ez a film, mint a három évvel ezelőtti kocka kaland, de egyértelmű hogy az alkotóknak nem is volt céljuk, hogy ezen a téren a nyomába érjenek. Ellenben a vizuális gegek, az őrült tempó és az ízléses humor terén fikarcnyit sem adtak lejjebb. Popkulturális utalások és bennfentes poénok terén pedig még szintet is léptek az elődhöz képest, amihez Batman világa és a DC univerzum kiváló táptalajt biztosítottak. A közismert karakterek mellett feltűnnek igazi obskúrus gonosztevők is, remek fricskákat kapnak a közelmúlt képregényfilmjei, de a röhejes Adam West -féle Batman is több ízben megidéződik. És ez a képregényes univerzum csak egy szelete annak a geekeket széles mosolyra késztető merítésnek, amiből a film táplálkozik. Mivel a Lego kábé mindennek a jogával rendelkezik, így ezúttal is láthatunk olyan filmes karaktereket együtt, ami más esetben elképzelhetetlen lenne. Ehhez az össznépi oda-vissza és kikacsintós bohóckodáshoz pedig rendezőként kiváló választásnak bizonyult a Robot Chicken-en edződött Chris McKay.

 

Összegezve tehát kapunk egy teljes értékű és kifejezetten jó, humorosra vett Batman filmet, amit a legkisebbektől a legnagyobbakig bárki önfeledten élvezhet, csakúgy, mint az alapjául szolgáló építőjátékot. Azoknak, akikben még él a gyerek, és A Lego kaland tetszett, garantáltan ez is fog. Akiknek nem, azok ne is próbálkozzanak, bár nagyon tudom őket sajnálni. Szó mi szó, ezt megint jól összerakták!

8/10

 

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9812240336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.09. 19:15:52

Neked hiszek, Fincheristának nem :D
süti beállítások módosítása