[Supernatural Movies]

Nézz a szemébe! - Mártírok

2017. szeptember 16. - REMY

A megannyi horrorfilmes listán előkelő helyet elfoglaló, mindmáig az egyik legbrutálisabb horrorként jegyzett Mártírok, közel 1 évtizede, 2008-ban látott napvilágot a filmvásznon. Pascal Laugier filmjét a zsáner rajongói mind a mai napig, igencsak közkedvelt, valamint véres alkotásként tartják számon. No, de vajon tényleg ennyire jó a Mártírok?

mv5bmtuwmdeyodk4of5bml5banbnxkftztcwndq5nzc2na_v1_sy1000_cr0_0_1658_1000_al.jpg

Lucie-t embertelen körülmények között, megkínozva tartották fogva ok nélkül elrablói. Miután a kislány valamilyen úton-módon megszökött a fogvatartási helyéről, csak egyetlen embernek nyílik meg, az árvaház egy másik lakójának, Anna-nak. Tizenöt évvel később a két, időközben felnőtt nő elindul, hogy kiderítsék az emberrablás mögött húzódó okokat és bosszút álljanak az elkövetőkön...

A Mártírok nem jó film. Inkább csak egy nyers és véres köntösbe bújtatott alkotás, amit túltoltak a készítők. Ugyanis hiába mutat jól a vásznon a gore, hiába tűnik egy precízen kidolgozott alkotásnak a film (egy darabig), az utolsó fél óra totál romba dönti mindazt, amit addig felépítettek. Pascal Laugier filmje jól építkezett, a két főszereplő nő közötti kémia működött, a játékuk élvezhető volt. Egy, a franciákhoz méltó munkát láthattunk az első egy órában, ami a nyers és erőszakos, Hollywood-i szintet túlugró ábrázolásmódnak köszönhettünk. 

Aztán jött a hiba...

Mindaddig, míg kicsiben tolták a készítők, működött mindaz, amit elképzeltek. Volt félelem, volt vér és fájdalom. Okosan kimért, nem túladagolt mennyiségben átadott gore-t kaptunk az időnkért. Majd mindezt feladták és olyan belemagyarázott értelmet akartak adni a filmnek, amit nem bírt el. A halál utáni időszak, a tekintet (Totál semmi hatása nem volt ezeknek a tekinteteknek.) fontossága, amiről beszéltek a nagyokosok a filmben, mind erejét vesztett, izzadságszagú erőlködésnek hatottak. Így pedig hiába működött a mozi a fordulatig, a végeredmény messze volt mindattól, amit el lehetett volna várni az első egy óra alapján. 

image-w1280.jpg

A Mártíról végül inkább egy kihagyott ziccernek mondható alkotás lett, amit ha egy kicsit más végjátékkal próbálnak eladni nekünk, nézőknek, akkor talán nem érezzük kényelmetlennek azt a helyzetet, amibe belekényszerített minket a film. Jobb lett volna, ha nem üres tekintettel kelek fel a monitor elől. A kevesebb, néha több. 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5412742114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paracord 2017.09.17. 21:26:46

A sztori elképesztően sokkoló és csak a legvégén áll össze a nézőben. Ez például nagyon jó a filmben. A másik a látványvilág. Benned marad egy ideig. A horror filmek világában új fejezetet nyitott még úgy is, hogy kifejezetten "beteg film". Egyedisége miatt 10 / 7.
süti beállítások módosítása