[Supernatural Movies]

Kávét és csokit! Őrült Stone, avagy 2008 - A patkány éve

2018. január 03. - REMY

Mindig jó érzéssel tölt el, mikor olyan alkotásokra bukkanok, amik bár sosem voltak A-listás filmek, ennek ellenére mégis sokan szeretik őket, de nekem valamiért eddig kimaradtak az életemből. Rutger Hauer Őrült Stoneja pedig pont egy ilyen alkotás, méghozzá a legjobb fajtából!

„Két kávét. Dupla adag cukorral!"

covers_5388.jpg

London, 2008. Az ózonréteg elvékonyodásának következtében egész Európában ökológiai katasztrófa alakult ki. A folyómenti városokban megfékezhetetlen környezetszennyezés, hatalmas árvizek pusztítanak, a bűnözés és a zavargások mindennaposak. Egész Londont méteres víz borítja, és a patkányfertőzte utcákon egy szörny garázdálkodik. A város egyetlen esélye, ha Stone kiiktatja a gonoszt…

Hamisítatlan 80-as évek végi, 90-es évek eleji mozi. Őszinte, mocskos, sötét és véres, avagy minden megvan benne, ami a kor legjobb B-akció/sci-fi filmjeiben benne volt. Nincs gondolkodás, nincs logikai buktató mentes környezet, csak a főhős és a gonosz párharca. Rutger Hauer ráadásul olyannyira cool a szerepében, hogy az valami kegyetlen. Csokit zabál, szivarozik, liter számra issza a kávét és szarik a világra. Erre ráadásul a szinkron is rátesz egy lapáttal, amiben nem félnek kimondani az igazságot, nem félnek attól, hogy káromkodni kell egy sort. A film mocskos és büdös minden értelemben.

Letagadhatatlan, hogy melyik korból származik a mozi. A légkör és a hangulat a csúcsra van járatva. Noha inkább tűnik a film egy összeollózott darabnak, mintsem egy önálló ötletekre épülő alkotásnak, mégsem lehet azt mondani rá, hogy rosszul csinálja mindazt, amit csinál. Van itt Szárnyas fejvadász, Robotzsaru, Alien, meg egy rakás másik korabeli klasszikus, ami feltűnik a játékidő alatt.

9d836de19505.png

Az Őrült Stone egy velejéig romlott, vérmocskos, büdös cyberpunk mozi, amiben talán a legcoolabb Rutger Hauer látható. Minden itt van, ami kell, vér és csöcsök, diszkózene és romlott világ. Már csak az kéne a tökéletes élvezethez, hogy VHS-en toljuk le egy katódsugárcsöves tévén, néhol recsegő hanggal. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3113546567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Recensor 2018.01.04. 08:32:53

Ifjúkorom egyik kedvence volt (1992-ből) ez a film, a maga sajátos atmoszférájával, a vagány, kemény és kiégett zsaru archetipusával.

Lazarbibi 2018.01.04. 17:18:14

Bármikor újra tudom nézni. Egyik örök kedvenc :-)

2018.01.04. 18:48:40

Ha szigorúan kritikusi szemmel tekintünk erre a filmre, azt kell megállapítani, hogy minél többször figyeljük meg az aprólékos részleteket, annál szarabb. Elképesztően gagyi forgatókönyv, néhány esetben közhelyes párbeszédek és ellenszenves mellékszereplők.

De így egészében, a paranoid szociopata Hauer megformálásával, a beszólásokkal és rokonszenves mellékszereplőkkel, zenével...nem akarok nagy szavakat használni, de filmtörténeti (és számomra életstílus-történeti) ikon. Máig idézgetek belőle :)
Évekig úgy öltöztem, mint Stone. ..és úgy is viselkedtem :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2020.07.05. 18:13:55

Hogy nem lehet egy ilyen filmre sokkal, de sokkal, de sokkal előbb rábukkanni?
süti beállítások módosítása