[Supernatural Movies]

A legjobb Tomb Raider film evör - Tomb Raider (2018)

2018. március 14. - Duba Dániel

A film pechjére alig egy hónapja vittem végig a 2013-as Tomb Raider játékot – amire ugye mind történetében, mind karaktereiben erősen épít a film –, így friss élményeim voltak, milyennek is kellene lenni egy dögös Tomb Raider sztorinak. Óriási pech, mert így túl éles volt kontraszt. Szóval a fenti cím teljes terjedelmében így hangzana: ez minden idők legjobb Tomb Raider filmje, csak hogy az előző két Tomb Raider film pocsék volt.

tomb-raider-movie-review.jpg

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a film egy sután animált, a háttérsztorit felskiccelő narrációval indul, ami egyértelműen a generikus, különösebb ambíciók nélküli, leginkább a fiatalabb korosztályt megcélzó filmeknél bevett szokás. Hogy miért jobb ez a fajta felütés, ahelyett, hogy egy izgalmas nyitánnyal indítanák a filmet, a háttérsztorit pedig hagynák kibomlani a film során, fokozatosan? A költői kérdés megoldóképlete a következő: a készítőknek ez rendkívül kényelmes + a tálalás hülyebiztos + a büdzsé alacsonyabb = a producerek boldogabbak, ergo a kokain jobban fogy, a világgazdaság tovább pörög, földi életünk gigantikus fogaskereke pedig egy újabbat kattanással jelzi, hogy ez a két óra is csak olyan lesz, mint a többi.

A rövid bevezető után Lara eltűnt apja kutatásának nyomait követi, így jut el Yamatai szigetére, ahol egy militáns szervezet rabszolgákat dolgoztatva kutatja a véreskezű japán uralkodónő, Himiko sírkamráját. Alicia Vikander  nem az a Lara ugyan, akit eddig ismertünk, de mivel kétség kívül egy csodálatos színésznő, semmi problémát nem okoz neki eljátszani az új generációs kalandort.

Még nem az a rettegett sírrabló, akit a játékokból ismerünk, csak egy lány a szomszédból, akinek hiányzik az apukája. A Bruce Wayne-szindrómája miatt az apjától örökölt cégbirodalom vezetése helyett inkább éhbérért szállít ki indiai kaját biciklivel, és  néha magára aggat pár kék-zöld foltot a helyi box klubban. Innen kellene, hogy a karakter a film végére egy valamire való túlélővé, egy fehér galléros sírrablóvá formálódjon, de a lány karakterfejlődése meglehetősen elnagyolt. Így lesz a játékban rengetegszer használt jégcsákány a filmben csak üres fan service, a film végi dupla pisztoly pedig funkció nélküli filmes kellék.

tomb_raider_1.jpg

Ahogy már írtam, a film az új irányba terelt 2013-as Tomb Raider laza kivonata. Az írók néztek hozzá egy YouTube speedrunt a játékból, amibe szerintem még bele is pörgettek néha, majd ami nagyjából megragadt a fejekben, azt papírra vetették, így született meg a teljes biztonsági játékot mutató forgatókönyv. Ennek egyenes következménye, hogy a játékban meglepően jól működő túlélő horror elemeket kivették, helyére betettek egy túl sok játékidőt elfogyasztó apafigurát (szegény Dominic West) és rengeteg hozzá kapcsolódó fantáziátlan flashbacket, az események nagy részének helyt adó Yamatai szigetét pedig méltatlanul alul konstruálták és lebutították. A tenger felől közelítve a ködös, villámok hasogatta sziklaormok láttán a fejünkben már előre peregnek a megfejtésre váró rejtelmek és a feltárandó sírkamrák képei, de aztán megérkezvén a film mindebből csak módjával osztogat.

Nagyköltségvetésű mozihoz képest a díszletek meglepően ingerszegények, ezt felemás minőségű CGI hivatott felcicomázni. Vannak persze pillanatok, amikor ez egész szépen működik - mint a két valamire való akciórésznél, amiket az előzetesekben is megvillantottak -, de a legtöbb esetben inkább kevésbé. Yamatai szigete egy berendezett stúdiónak hat rengeteg zöld háttér alkalmazásával, a film végi sírkamra pedig csak egy jellegtelen, sötét verem, ahol nem szívesen hagynánk ott a fogunkat.

tomb_raider_2.jpg

Az izgalmak is azoknál a részeknél működnek inkább, amiket a játékból emeltek át, de egyik sem közelíti meg az alapanyagot, se látvány, se akció szempontjából, amiből le lehet vonni a szomorú konzekvenciát: itt még csak véletlenül sem akartak egy kiemelkedő kalandfilmet, urambocsá' legjobb játékadaptációt készíteni, elég volt, ha csak egy kicsit fölé céloznak az előző két filmnek. Örömtelenül jelentem be, ez sikerült is.

A film ott kezd el érezhetően felívelni, amikor megjelenik a Daniel Wu alakította hajóskapitány, aki az utóbbi évek legkarizmatikusabb sidekickjének indul, később pedig megismerjük Mathiast, a film negatív karakterét. Walton Goggins tébolyodott szemei egyszerre komikusak és vérfagyasztóak, briliáns egy fazon. Kár, hogy Wuról a film harmadától teljesen megfeledkeznek, Googins karaktere pedig nem tud egy igazán jót gonoszkodni. A Larát alakító Alicia Vikander tényleg egy tehetséges színésznő, de részemről tartom az állítást, ez most nem feltétlenül volt egy jó casting.

tomb_raider_3.jpg

Az elhasznált panelek egymásra pakolgatása kicsit sem kedvez az élvezhetőségnek, ahogy a kritika végi pontszámoknak sem. A mostani Tomb Raider filmről egyből a Tom Cruise-féle A Múmia ugrott be, ami anno legalább annyira kellett nekünk, mint egy kiadós sáskajárás, így mindjárt felütöm a blog megfelelő oldalát, és előszedem, mennyit is adtam rá anno. Nézzük csak, igen, meg is van. Hogyaszongya’ 4/10. A Tomb Raider ennél azért egy fokkal jobb volt. De csak egy fokkal. 5/10

Amennyiben nem volt még elég, elolvashatod a Supernatural Movies összes Tomb Raiderhez kapcsolódó cikkét, filmekről, játékokról, Croftokról ---> ide kattintva <---

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1813738764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Editor_ 2018.03.15. 21:50:49

Alicia Vikandernél soványabb, véznább színésznőt nem tudtak volna találni. Jó, ha 40 kiló (de inkább 38) és 165 centi. Persze a színész bármit meg tud formázni ... ja persze ... Csakhogy bizonyos karakterekhez igenis KELL a hiteles külső.

Solo_ 2018.03.16. 11:01:12

@Scriptorius: ... pedig nagyon szép nő és azt olvastam: sokat edzett, kondizott a szerep kedvéért. Mondjuk tény, hogy a filmben ebből túl sok nem látszik :-)

Recensor 2018.03.19. 09:16:10

@Jericho.: igen, Alicia Vicander rengeteget edzett. A film promózásakor közzé is tettek videókat ahogyn konditermekben gyúr. Epp mint Gal Gatod a Wonder Woman előtt.

Billy Hill 2018.07.21. 18:54:40

Hogyan lehet mellbőségre edzeni...?

Billy Hill 2018.07.21. 21:21:40

@Billy Hill: Illetve még egy "probléma" a hölggyel kapcsolatban, hogy az arca (legalább is ebben a filmben) végig olyan, mint egy női Hayden Christensen, és ugye mindannyian tudjuk, hogy ez mit jelent...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.09.05. 13:49:21

szórakosztató kalandfilm, több hasonló kellene.
Pont mint az első kettő, ahhoz semmit nem tesz hozzá, de nem is vesz el belőle
süti beállítások módosítása