[Supernatural Movies]

Szerelemben és háborúban mindent szabad - Billions

2018. március 25. - kultúrfaló

Magyarul a Milliárdok nyomában címre keresztelt sorozat Paul Giamatti (Kerülőutak, John Adams) és Damian Lewis (Az elit alakulat; Homeland) jutalomjátéka, akik egy államügyész és egy milliárdos üzletember bőrébe bújva hol a másik, hol saját maguk alatt vágják a fát egyre nagyobb ívű csatározásuk során.

A harmadik évad március 26-án debütál a HBO GO műsorán.

b9_1.jpg

A két főhősünk nem is rendelkezhetne különböző családi háttérrel: Bobby Axelrod mindent saját erejéből ért el és csak kitartásának és zseniális eszének köszönheti, hogy mára már roppant sikeres a maga területén. Akár percek (néhol másodpercek) alatt dönt milliókról, és nem igazán arról híres, hogy minden porcikájával a törvényes keretek között hozza meg üzleti döntéseit. Vele szemben Charles (Chuck) Rhodes mögött apja óriási vagyona és ismerősi tőkéje áll, azonban őt sem szabad leírni, hiszen éppen ezek miatt óriási megfelelési kényszer hajtja és pontosan tudja, hogy mit kell tennie, hogy az államügyészi székből záros határidőn belül az egyik kormányzóiban találja magát. Célja eléréséhez pedig nagyban hozzájárulna, ha bíróság elé tudná állítani Axet a törvénysértései miatt, azonban ezeket egyáltalán nem olyan könnyű bizonyítani. Így ők ketten a rendelkezésükre álló bármely eszköz és ember felhasználásával kerengő dervisként táncba kezdenek, melynek végkimenetele egyáltalán nem lefutott. 

Ráadásul még a minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő elv is teljesül, mind Axe, mind pedig Chuck esetében. Lara (Malin Akerman-Watchmen) a férjéhez hasonlóan szegény családból származik. Mindenben támogatja Axet, akivel jóval azelőtt találkozott, hogy a férfi sikeres és gazdag üzletemberré vált volna. Szélsőséges személyiség, aki bárkin képes átgázolni, ha az keresztbe próbál tenni a szeretteinek, roppant eszes, időnként számító, azonban a kedvesebb oldalát is megmutatja családja körében. Wendy Rhodes (Maggie Siff- Sons of Anarchy) azonban még nála is érdekesebb karakter- az első évadban legalábbis biztosan: annak ellenére, hogy az államügyész felesége, pszichológusként Axe embereit motiválja a legjobb teljesítmény elérésére. Így a titoktartási kötelezettsége, valamint a férje iránti szeretete miatt igen kényes és érdekes helyzetben van. A kezdetek óta Axe mellett dolgozik, és az sem biztos, hogy csak barátok vagy esetleg korábban másfajta kapcsolat is volt közöttük.

b7_1.jpg

A sorozat eddigi két évada változó izgalmú, az első 12 rész főként a tapogatózásra, a másik erősségeinek-gyengeségeinek felmérésére ment el, a második 12-ben azonban már felgyorsultak az események. Ugyan az első egy-két részben még kapunk arra magyarázatot, hogy az Axe Capital munkatársai és egyéb üzletemberek mit is csinálnak, azonban ha nem igazán vagyunk jártasak a tőzsdézés és a pénzügy egyéb területein, akkor nem árt, ha menet közben utánaolvasunk néhány dolognak, folyamatnak. Abból biztos nem lehet bajunk, ha tisztába jövünk a shortolás jelentésével és működésével, mert rengetegszer fogjuk hallani ezt a szót.

A Billions érdekes sorozat, jól és érdekesen megírt fő- és mellékszereplőkkel (közülük az eleinte nagyon bicskanyitogató stílusú Wags figurája lett az abszolút kedvencem), néha változó izgalmakkal, de végig magas minőséggel. Ráadásul még valós alapja is van: Preet Bharara államügyész hasonló harcot folytatott Steve Cohennel, a SAC Capital tulajdonosával. 

b8_1.jpg

Az ügyészi hivatal és a pénzügyi cég működésének bemutatása, az életből vett sztorik, betekintés a pénzügyi világ kulisszái mögé és a kontraszt az őszintébbnek és becsületesebbnek hitt (ám közel sem mindig egyértelműen az) igazságszolgáltatás világa remek hátteret ad Giamattinak és Lewisnek a másik eltiprására. Mint általában az életben, itt sem minden egyértelműen fekete vagy fehér. Azon túl, hogy a két főszereplő mindent megtenne, hogy a másik orra alá borsot törhessen, nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy mindig a törvényesség két ellentétes oldalán állnak.  8/10

A sorozat MAFAB adatlapja.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2213778412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása