[Supernatural Movies]

A Fekete Kalapos Ember, a Labirintus és az androidok- Westworld

2018. április 17. - kultúrfaló

2016 őszének egyik legnagyobb durranása volt a HBO sorozata, mely nagyszerűen keveri a mai technikákat a western jellemzőivel, ráadásul a sci-fi műfaj keretein belül. Anthony Hopkins és Ed Harris neve láttán a stáblistán pedig minden filmrajongó megnyalja a 10 ujját. A készítőknek vajon sikerült maradéktalanul (vagy legalább átlagon felül) kihasználni a csillagok ilyen remek együttállását? Erre kerestük a választ SPOILER mentesen, de mindenki saját felelősségre olvasson tovább.

w2.jpg

Ha valaki egyszer megkérdezné (netalán lehetőségem is adódna), hogy hova szeretnék visszautazni az időben, dobogós helyen állna a vadnyugat. Az az igazi koszos, száraz füvet maga előtt görgető szeles, kalapos, sheriffes, pisztolypárbajos és kánkános. Amikor még igazi hősök születtek, akik gondolkodás nélkül karolták fel a gyenge nőket, és álltak ki az igazság mellett (persze, sokszor ott hagyva a fogukat). Amikor minden sarkon veszély leselkedett az emberre, a szülővárosát elhagyva meg pláne. A filmes élményeim is valószínűleg nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ebbe a korszakba szeressek menni: a Volt egyszer egy vadnyugat és A hét mesterlövész egyaránt az időszakot bemutató legklasszikusabb alkotások között kapnak helyet. Ilyen előzmények mellett egyértelmű volt, hogy nézni fogom a Westworldöt.

w.jpg

Be kell vallanom: már a cold openinggel, amely Ramin Djawadi (Claude Debussy erősen hatott rá) munkája, megvettek kilóra. Már az Aznap éjjelnél is írtam, hogy milyen jól eltalált mind képi, mind a hangzását tekintve. Ez most hatványozottan igaz: egy csontváz kezet látunk zongorázni, miközben különféle képek villannak fel, melyeken többek között azt látjuk, hogyan épít fel egy gép az izomtól és csonttól kezdve egy lovat vagy egy embert. A zene pedig... Na, de a videó sokkal jobb, mintsem hogy igazán le lehessen írni a látottakat:

Ha elég pénzed van, és vonzódsz a különleges helyzetek, kalandok iránt, akkor a Delos cég Westworld nevű kalandparkja neked való. Itt természetesen nem a vurslis, hullámvasutas, roller costeres variációra kell gondolni, hanem egy vadnyugati környezetbe átültetett fajtára. Ráadásul még lakók is vannak, akik humanoidok. Az ő karbantartásuk folyik a színfalak mögött, a különféle narrációknak köszönhetően a vendégek pedig sosem unatkoznak. Hiszen itt akármik lehetnek vérmérsékletüknek és vágyaiknak megfelelően, például párbajhősök, szerelmes lovagok, de banditák is, valamint akár dezertőr katonák csapatához is lehet csatlakozni. És a vendégek ki is próbálnak mindent a pénzükért.

Az epizódok két helyszínen mutatják be ezt a világot. Először is ugye van a vadnyugati, valamint a humanoidok működtetéséért felelős emberek és az ötletgazda, Robert Ford (a megint nagyszerű Anthony Hopkins) munkahelye. Ez utóbbi a föld alatt húzódik meg több emeleten és valóban bámulatos dolgok születnek itt: több ízben is a szemtanúja leszünk annak, ahogyan újraindítanak/kijavítanak/átprogramoznak különböző androidokat, közben némelyik üvegezett helyiségben akár lovat, szarvast is látunk "megszületni".

Innentől pedig már vigyáznom kell, nehogy valami titkot kifecsegjek, mert akkor oda a varázs. De óvatos leszek. Ford és barátja találta ki, és hozta létre az egész parkot, azonban mint minden amerikai műben, itt is komoly beleszólása van a történésekbe a befektetőknek és a cégnek, azaz a már említett Delosnak. Ők pedig nem igazán vannak valamiért kiegyezve Ford személyével, így a háttérben megindulnak a csatározások. Közben a kalandparkban három robot gondolatait, mindennapjait és kalandjait követhetjük végig: köztük van a park legidősebb tagja, Dolores (Evan Rachel Wood), a hamvas, fiatal farmerlány, az ő hősszerelmese, Teddy (James Marsden), végül pedig Maeve (Thandie Newton), a helyi madam. Mellettük persze sokkal több lakó alakítja a történetet, mint a "helyi" banditák; mexikóiak; a bordély alkalmazottai; családtagok.

w3.jpg

Mivel manapság egyre kevésbé van új a nap alatt, így Lisa Joy és Jonathan Nolan, a sorozat creatorai is egy már korábban létező alapanyagot gyúrtak a mai kor igényeinek megfelelővé. Az eredeti ötlet Michael Chrichtontól (Jurassic Park) származik, 1973-ban filmet is készítettek belőle Yul Brynner (A hét mesterlövész) és James Brolin főszereplésével Feltámad a vadnyugat (Westworld) címmel. 

Az új köntösbe bújtatott Westworld néhány elemét megtartotta/átvette és modernizálta a filmben látható dolgok közül. A mai technikai tudás kellett a nagyszerű és helyenként látványos jelenetekhez (pl. a lakók elindítása, analizálása, megjavítása, születése). Sokszor nehéz eldönteni, hogy hús-vér embert vagy egy robotot látunk, hiszen a néhány főszereplőn kívül senkinek a faji hovatartozásában nem lehetünk biztosak.

A 10 rész (az évadzáró jelentősen hosszabb lett) fokozatosan adagolja az izgalmakat, a tudásmorzsákat, de természetesen nem lőhették el a készítők az első évadban az összes puskaporukat (legalább is nagyon remélem, hogy van még a tarsolyukban). Mindegyik részben nagyon kell figyelni, én kb. a 3-4. alkalommal csodálkoztam rá, hogy még csak ennyire az évad elején tartunk, pedig mennyi minden történt már!

w4_1.jpg

Az évad fináléja nekem nem annyira tetszett, sok mindent ki lehetett következtetni menet közben, és a szokásos rész hosszúsággal sokkal feszesebb lehetett volna, kevesebb holtjátékkal, amik igazából nem sok mindent tettek hozzá a történethez. Az utolsó pár perc azonban elegendő kérdést hagyott nyitva, na meg a többi részt is szerettem.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor még van idő behozni a lemaradást, a új évad premierje április 23-án lesz. 

Az alábbi videóban pedig néhány rejtett utalást mutatnak be, amelyek még érdekesebbé tehetik a történetet. (Legalább minimális angol nyelvtudás szükségeltetik hozzá).

A sorozat Mafab adatlapja.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7913803510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása