[Supernatural Movies]

Egy dögunalmas vadászat - Ragadozók

2018. szeptember 13. - REMY

Egészen egyedi, olykor-olykor megmagyarázhatatlan sorsa van a Ragadozónak. Maga a karakter önmagában hatalmas népszerűségnek örvend mind a mai napig, sőt… képregények, videójátékok, akciófigurák tömkelegei árasztották el a világot az elmúlt évtizedekben. Ám a filmes megjelenése valahogy mégsem igazán akar összeállni. Hiába lett óriási siker, egy legendás filmklasszikus az 1987-es Arnold Schwarzenegger és Carl Weathers nevével fémjelzett produkció, ott meg is állt a tudomány. Sem a folytatások, sem az AvP filmek nem képviseltek olyan szintű minőséget, ami kijárt volna a karakternek.

p1_6.jpg

Egy elit harcosokból álló csapat egyik pillanatról a másikra egy új bolygón találja magát. Nem ismerik egymást, és nem tudják, hogyan kerültek oda, méghozzá szabad prédaként. Egy orvos kivételével az alakulat tagjai mind hidegvérű gyilkosok: van köztük kommandós, bérgyilkos, elítélt, Yakuza-tag. A Földön ők vadásztak, most azonban rájuk vadásznak…

Egyszerűen nem értem Antal Nimródot. Ugyanis mikor a kezébe adták a forgatókönyvet, és vélhetően elolvasta azt, akkor nem igaz, hogy nem tűnt fel neki azaz óriási probléma, hogy a filmjének lényegében nincsenek értékelhető karakterei. Ráadásul a cím is csalóka volt, mert hiába jelent meg itt-ott több Predator is, lényegi dolgokat nem csináltak annak érdekében, hogy indokolt legyen a többesszám jelző. Hiszen hiába kaptunk egy rakás feláldozható egyént, Ragadozói oldalról nézve rutinfeladatnak tűnt a sok dilettáns barom levadászása.

Apropó vadászat… az egész film arra épült, hogy a vadászokból az idegen bolygón préda lett, és egy felsőbbrendű faj, csúcsrajáratott fegyverekkel és taktikai húzásokkal lemészárolja a kiszemelt áldozatokat. No, ebből lényegében semmit nem kaptunk, holott maga az alapelképzelés teljesen vállalhatónak bizonyult, csak a kivitelezés nem úgy sült el, ahogy annak el kellett volna. A kezdeti rejtélyesség egy ritmustalan felfedezésbe csapott át, amiből idő előtt kifogyott az üzemanyag. A karaktereink ide-oda lézengtek függetlenül attól, hogy bő 20 percenként belebotlottak valami idétlen akadályba. De igazi akcióra, hatásvadász jelenetre, vagy szimplán csak egy félelmetes pillanatra nem jutott idő a majd’ 2 órás játékidő alatt. Alapjáraton, mindenféle kreatív vagy bátor húzástól, saját stílustól mentes sci-fi akciófilmet kaptunk, amiben maximum egy másfél perces Predatornak tudtunk szorítani. Ez pedig újfent kevésnek bizonyult egy értékelhető Predator-filmhez.

p2_5.jpg

Így pedig hiába néz ki jól a vásznon a Ragadozó, nem egy Adrien Brodyval felálló balfasz brigád lesz az, amelyik képes lesz érdemben is felvenni a kesztyűt az ellenséggel. Egy komolyan vehetetlen, idegesítő és agyatlan társasággal nem lehet nekivágni sem egy filmnek, sem egy vadászatnak. Nimród megtette, el is bukott… 3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr8114230679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZSZFilm 2018.09.13. 22:03:11

Habár nem tarttom ezt a filmet olyan rossznak, de azért az alapsztoriból sokkal, de sokkal több dolgot kilehetett volna hozni. Csak a drága Fox megint spórolni akart a pénzzel és az idővel, akárcsak AVP filmeknél.
Pedig a film eredeti sztorija szerint nem 3, hanem legalább 100 Predator lett volna a filmben; az ember szereplők mellett lettek volna más különböző idegen lények is, akik közül néhány még csatlakozott volna a főhősökhöz a Predatorok ellen; lett volna egy gladiátor aréna is, ahol a Predatorok szórakozásból egymásnak eresztették volna az embereket és többi űrlényeket. Mennyivel nagyobbat üthetett volna a film, ha ezek a dolgok is benne lettek volna?

Négyes_ 2018.09.14. 22:36:54

Ha neked ez unalmas, akkor valami nagy gáz van veled, kedves Remy.

Ljozsef 2019.02.12. 06:17:49

Hát igen! Biztos hogy jobbat is ki lelehetett volna hozni az alap ötletből. Sajnos nem csak ez a film sikeredett gyengébbre mint amit vártunk. Az amerikai film gyártás évek óta ötlettelenségtől szenved. Egyedi, eddig sosem látott filmek egyszerűen nem születnek, pedig aztán a Sci-fi az a kategória amiben rengeteg a lehetőség, szabadjára lehetne engedni a fantáziát. De hol vannak a fantáziadús, kreatív fogatókönyv írók és rendezők?
süti beállítások módosítása