[Supernatural Movies]

Régimódi sci-fi kaland - Marvel Kapitány

2019. március 05. - Fincherista

Nem tartom szerencsésnek, ha nem különítjük el az alkotók munkásságát és magánéletét. Egy alkotó lehet jó abban, amit művel, és lehet jó magánemberként, de persze elképzelhető, hogy csak az egyik terepen állja meg a helyét, mint ahogyan az is, hogy mindkettőn kész katasztrófa. Ebből kiindulva én nem tartozom azok közé, akik az Oscarjaitól fosztották volna meg Kevin Spacey-t a magánéleti csapongásai miatt, valamint Woody Allent is hagynám dolgozni, függetlenül attól, milyen gyanúba keveredett. És éppen emiatt mindössze a teljesség kedvéért térnék ki a Marvel Kapitány címszereplőjét alakító Brie Larson azon megjegyzésére, miszerint a fehér férfi kritikusok véleménye nem releváns bizonyos alkotásoknál. A filmről alkotott megítélésemet ezen bugyuta, szexizmussal és rasszizmussal alaposan átitatott gondolata nem befolyásolta.

blob_tpae_1920.jpg

Nem úgy, mint sokakat, s persze beállhattam volna a sorba jómagam is, de tényleg nem érzem követendőnek, illetőleg legfeljebb arra lett volna jó az egész hajcihő, hogy megfosszam magam egy jó film élményétől. Merthogy a Marvel Kapitány a nézők szuperhősösdihez való viszonyulásától függetlenül egy tökéletes szórakozás, igazi popcorn-mozi annak minden bájával. Kellően lendületes és sokszor megmosolyogtató két órával kecsegtető kaland, aminél első női főszereplős MCU-film révén ugyan fennállt, hogy korunk feminista radikalizálódása ráteszi mocskos védjegyét, de a gyakorlatban egyáltalán nem éreztem ezt, nem volt csúnya fehér férfizás, sem a másik nem elfogult bálványozása. Mindössze egy női hős, a maga erősségeivel és gyengeségeivel, s ez így is van rendjén.

Ráadásul a történetnél sem éreztem, hogy elnyomná a kötelező univerzumépítés és az állandó utalgatás a többi Marvel-filmre, helyette bejárhatta a saját útját. Ebben minden bizonnyal közrejátszott, hogy a ‘90-es évek eseményeit dolgozza fel, tehát Amerika Kapitány ekkor még a fagyasztóban dekkol, a Bosszúállók koncepciója pedig még csak a tervezőasztalig sem jutott el. Főhősnőnk, Vers (ejtsd: vírsz; Brie Larson) egy kree csillagosztagos, akinek feladata, hogy a Yon-Rogg (Jude Law) vezette egységgel felszabadítsa birodalmukat az alakváltó skrullok uralma alól. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor Vers álmairól kiderül, hogy valójában emlékképek és jóval több minden köti a Terrához (tehát a Földhöz), mint valaha gondolta volna.  

Ennek megfelelően igazi régimódi science-fictionként indul a film, idegen bolygókkal, civilizációkkal és egy interplanetáris konfliktussal. Vers Földre kerülését követően pedig megindul a nosztalgiajárat, ami végre nem a ‘80-as évek neonfényes szintipopjához, hanem a ‘90-es évek betárcsázós netes grunge-érájához vezet. Nemcsak az évtizedben van eltérés, a hangnemben is, ugyanis a Marvel Kapitány nem úgy tekint erre a korra, mint valami bálványozandó aranykorszakra, a jó oldalának felevenítése mellett hagy teret a humornak is. Jól is teszi, mert azért lássuk be, volt fejlődés sok téren és ami akkor elfogadható, esetleg menő volt, az mai szemmel sok esetben már inkább csak mókás.

mc.png

A könnyedségét elsősorban a Samuel L. Jackson alakította Fury hozza, akit a Disney effektesei elég ügyesen fiatalítottak meg. Larsonnak is adtak a szájába viccesnek szánt egysorosakat, de nála többnyire nem működtek olyan jól, ellenben magát (az alapanyagból fakadóan talán túlságosan is erős) Marvel Kapitányt már jól hozta, s alapvetően ez volt a legfontosabb a részéről. Rajtuk kívül még néhány űrlényre lesz érdemes figyelni, nem csak az alakváltói képességük végett, és a filmtörténelem egyik legpimaszabb gegével zárt boncolásos jelenetére. Azért megváltást ne várjunk a filmtől, a stúdiótól megszokott átlagnál jobb, de az igazi remekművektől elmaradó alkotásról van szó, ami jó tömegcikkhez mérten a bevált receptekből is lelkesen dolgozik, így elsősorban a könnyed szórakozásra vágyók számára lehet kiváló választás. 7,5/10

ui.: két stáblista utáni jelenet van. Az első közvetlenül a szépen animált része után, s a következő Marvel-filmre (a Végjátékra) utal, míg a második egy belsős poén a Marvel Kapitány egyik karakterének főszereplésével. Utóbbihoz az egész stáblistát végig kell ülni.

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2514668279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindbender2 2019.03.06. 20:34:36

Az idióta picsának a kényszeres igazodása miatti elnyomott rasszista beszólásai miatt nem nézem meg.
Érdekes, hogy a kettős mérce mennyire nem tűnik fel ezeknek az agyhalott genderpc gyökereknek.

mindbender2 2019.03.06. 20:36:15

Felesleges ennyire fosni a hozzászólásoktól, buborékba zár.
Vitatkozzál ne cenzúrázzál.
A cenzúra nem törli el a véleményeket csak veled hiteti el hogy nem is léteznek.

mindbender2 2019.03.06. 20:37:35

@mindbender2: Ja hogy a csodás blogmotor a szar. Ezesetben elnézést a gyanusításért.

Remélem a függetlenobjektívek az adományokból adnak egy okj-s webfejlesztőnek 50k-t, hogy írjon végre egy normális hsz motort.

MEDVE1978 2019.03.06. 22:01:40

Elég sokat hallottam a filmről előzetesen is. Valószínűleg túl van hypeolva az egész abból az irányból is, hogy mennyire rossz. Ugyanakkor végül úgy döntöttem, hogy bojkottálom a dolgot. És nem elsősorban a Brie Larson féle feminista bullshit miatt, hanem az egész hatása miatt. Mi történik ugyanis? Van egy szuper blockbuster, az Avengers Infinity War. Óriási siker, bevezetett nevekkel, olyan megoldási módszerekkel, amelyek mind működhettek volna (Gomorra nővére kinyírja Thanost, Dr. Strange igazából egy másik dimenzióba kerül és onnan kiszabadul stb.). Tehát full nyitott megoldások voltak. Ehelyett úgy tűnik, hogy Captain Marvel libben majd be és győzi le Thanost.
Nyilvánvaló, hogy sztori szempontjából ez egy rossz megoldás. Hogy miért? Ott vannak az alap karaktereink, akik fel vannak építve, volt jellemfejlődésük, részben szenvedtek sokat. Ehelyett egy új karaktert hozunk be, hogy egyfajta megváltóként megoldja a problémákat. Minek? Ott van vagy 10 olyan felépített karakter, aki képes lenne erre.
Ráadásul az új karakter egy "Mary Sue". Ez azt jelenti, hogy egyszercsak egy filmbe, történetbe jön egy olyan karakter, aki "indokolatlanul" erős, jó képességekkel bír. Jó példa a Mary Sue (vagy férfiként a Mary Stuera) mondjuk Superman (akinek Kryptonittal próbálták ezt a tulajdonságát mérsékelni) vagy Rey a Star Warsból (nulla tréning és máris szuper hatalmas Jedi). És Marvel Kapitány is egy Mary Sue, hiszen már előtörténetéből is látni, hogy egy brutál erős alien úgy alapból, anélkül, hogy jellemfejlődne vagy megismernénk. Thort legalább láttuk, ahogy végignézte a családja kiírtását, a népe és birodalma pusztulását, meg több ezer évig tréningezett, úgy hogy gyakorlatilag isten, de neki is meg kellett érnie a feladatra. Az eddigi kritikákból nekem úgy tűnik, hogy ilyen jellemfejlődés nem nagyon van. Captain Marvel alapból tökéletes és nem is nagyon változik.

A baj nem is ez lenne, ha csak egy standalone debut filmbe tennék be. De nem. A Disney már odáig ment el, hogy oké, erre akarnak több filmet felhúzni. Egy olyan esetben, amikor nem tudnak még semmit a karakter sikerességéről, mennyire tetszik a közönségnek, rajongóknak. Ez pedig nagyon rossz, mert azt mutatja, hogy a stúdió teljesen elveszítette a kapcsolatot a realitással vagy ami még rosszabb, mondjuk leszarja az eddigi rajongókat (Star Wars) és arra megy rá, hogy olcsó szórakoztatást nyújtson olyanoknak, akiknek eddig fogalma sem volt az egész történetről. Magyarul egy Transformerst, Fast &Furioust akar csinálni az egészből.

A fő probléma tehát az, hogy rossz irányba megy az egész. A Disney mosolyogva néz, hogy te csak egy bábu vagy, jó lesz neked történet nélküli inkonzisztens fos Star Wars vagy mosolytalan szőke deszkalányos Captain Marvel. Ez van, ennek tapsolj és állj be a sorba, minden filmben lesz fontos ázsiai (nagy az a kínai piac), latin és néger karakter (az USA piac is nagy), lehetőség szerint sok nő vagy buzi. És még ennek is tudnék örülni, ha jó filmek születnének, mert mindez nem számítana. De szar filmek születnek.

The Critic 2019.03.16. 12:43:44

A 7,5 pontot én a magam részéről kicsit soknak érzem ennél a filmnél. Gagyi a forgatókönyv, túl infantilis az alapsztori és minimális látványvilágot kapunk, kevéske akcióval. Ami jó benne az a humor és Jackson szövege. Ez viszont nem ér 75% -ot. Félrement projekt lett, nem pedig válasz a DC Wonder Womanjére. Ezúttal a Marvel maradt alul.
süti beállítások módosítása