[Supernatural Movies]

E3 2019 - A beszámoló

Négy nap krónikája a világ legnagyobb videojáték expójáról

2019. június 13. - Duba Dániel

A tavalyi teljesen félrecsúszott, kifogásolható minőségű E3 beszámoló után kérdésessé vált az idei írás létjogosultsága, de rövid töprengés után végül arra jutott a bizottság, hogy a világ legnagyobb videojátékos expójából idén sem maradhatunk ki. Habár a legtöbb olvasó a hazai gamer magazinok YouTube streameiből már kisujjból tolja a Cyberpunk 2077 megjelenési dátumát, és nyilván a Bethesda vezér, Todd Howard, idei népmeséiből is többé-kevésbé hűen tudna idézni, meg merem kockáztatni, hogy eme nagyon összeszedett és érett cikk talán még így is okozhat egy-két meglepetést. Nem kamu.e3-04.jpeg

Tavaly június 12-én délelőtt volt, mikor az E3 már az utolsókat rúgta, én meg a kávémat kortyolgattam Los Angeles egyik mérsékelten nívós szállodájának erkélyén, a rohadt törölközőmre várva. Az utazásra szánt költségek fedezete már előző nap reggel felszívódtak a bankkártyámról, a kifizetetlen minibár és autóbérleti díjak mögül pedig elősejlett egy eleddig ismeretlen, de mind jobban körvonalazódó fogalom: ügyvédi költségek. Ott a balkonon, egy szál kasmír utánzat köntösben --> azzal a gondolattal zártam a tavalyi beszámolót, <-- hogy mekkora ordenáré közhely lenne autót bérelni, és a 15-ösön a sivatagon át lecsorogni szépen Vegasig. Kicsit küzdöttem ellene, de aztán azzal a lendülettel felhajtottam az eszpresszóm maradékát, lecsaptam a laptopom, és pontosan ezt tettem. A tavalyi cikk olyan lett, amilyen, de itt most a tét nem volt kevesebb, mint a szerkesztőség következő évi költségvetése, – aminek pár nap alatt a seggére vertem –, szóval innentől ez már nem játék. Először is a legközelebbi zaciban pénzre váltottam nagyapám remek állapotban lévő Patek Philippe óráját, (“Fiam, jól vigyázz rá, mert egyszer majd ez az óra menti meg az életed!”), majd ugyan kocsit nem sikerült szerezni, viszont leakasztottam az országúton egy fiatal mexikói párt, akik a lakókocsijukból áradó szúrós szagból ítélve alighanem egy mozgó meth-labort üzemeltettek főállásban, most viszont nászúton voltak Vegasban, így el tudtak dobni egy darabon (Muchas felicidades queridos amigos!)

Mialatt Horhé a nyakán lévő sebhelyet mutogatta – amit állítólag még '89-ben, öt évesen kapott emlékbe egy otthoni kartell-leszámolásban eltévedt lövedék szerencsétlen végpontjaként –, megfogadtam, hogy ha nyerek, jövőre is visszajövök, ezúttal egy jobb szállodába megyek, egy kortyot sem iszom – pláne nem a minibárból –, és ha törik, ha szakad, megmutatom a Devolver Digital színeiben fellépő Mahria Zooknak, merre van Magyarország a térképen. Nem sokkal később ott ültem a The Cromwell rulettasztalánál, feltéve mindenem a piros hetesre. Ahogy a golyó megindult, egyszer csak elkapott egyfajta megnyugtató, kellemes vibrálás. Hogy az univerzum velem van, és minden rendben lesz. Szinte hallottam a suttogást a fülemben, hogy ez ma a szerencsenapom, ezúttal visszaszerzek mindent, mégpedig az utolsó centig. Nem tudom megmagyarázni, egyszerűen csak éreztem. Szóval így esett, hogy jó egy évvel később, a Convention Center közönsége előtt megindult a huszonötödik Electronic Entertainment Expo első sajtókonferenciája, én pedig itthon, Budapest egyik külkerületi bérlakásának erkélyén egy félig langyos Gin Daisyvel gargalizálok, és azon gondolkodom, vajon az univerzumunk valóban ilyen sötét és kegyetlen hely lenne, vagy egyszerűen csak gyilkos a humorérzéke.

Gin Daisygin-daisy_1.jpg
Hozzávalók: 5 cl Gin, 3 cl szódavíz, 2 cl Grenadine, 1 cl citrom leve. Elkészítése: Tegyük Shakerbe a gint, a grenadinet és a citromlevet, rázzuk össze, szűrjük whiskys pohárba, majd ezt öntsük fel a szódával. Díszíthetjük naranccsal vagy mentalevéllel.

Első nap:

Ott egye meg a fene Los Angelest, de attól még a meló az meló, el kell végezni, nincs mese. Marad tehát az internet forrásként, mint minden halandó médiaszolgának. Az Electronic Arts azzal nyitotta a show-t, hogy elcsitított mindenkit, aki izgult volna a következő Star Wars jatékért, mondván nincs itt semmi látnivaló, kérem távozzanak. És ha ott vagyok, én isten bizony meg is teszem. A Fallen Order a bemutatott gameplay alapján egy minden eredeti ötletet nélkülöző TPS, amin még a hangulatos Star Wars zenék sem húznak túl sokat. Ha a történet és a karakterek nem sikkadnak el, talán egy korai leárazásnál lesz érdemes visszatérni hozzá, a megjelenése november 15-én lesz esedékes. Az utána lévő Apex Legends és Battlefield V prezentációt választottam arra, hogy összedobjak egy szendvicset, de a Fifa 20, a Madden NFL 20 és a Sims 4 (wtf?!?) már nem tudott visszaültetni a gép elé.

Második nap:

Mivel a Sony idén nem kapott meghívót, a Microsoft úgy érezhette, végre addig nyújtózhat, amíg a takarója ér, vagyis egészen elképesztő mennyiségű bejelentéssel és játékkal töltötték ki a konferenciaidejüket. Persze az anyag jó része nem vet túl mély barázdákat egy olyan clueless gamer homlokán, mint amilyen én vagyok. Alig kezdődött el a show, de az XBox atyaúristene, Phil Spencer, már annyi PR-bullshitet tolt a közönségre, hogy azt még nekem, közel 10.000 km légvonalbeli távolságból is megterhelő volt nézni egy 15,6 inches kisképernyőn. Aztán talán az esemény legjobban várt pillanata következett, hiszen a CD Projekt Red szállított egy új Cyperpunk 2077 trailert, ami után Keanu Reeves lépett a színpadra ennyivel, hogy “How’s it goin’?”, mintha csak épp erre járt volna. A közönség őrjöngött. A betanult szöveget totál lazán előadó Reeves beszédét pár mókás pillanat erejéig megszakító kis közjátéknak köszönhetően a mai nap mottója a “You are breathtaking” lett (06:11-nél), majd megkérdezte a közönséget, hogy akarnak-e egy megjelenési dátumot a játékhoz. Akartak.

A Gamepass az XBox mellett immáron jön Pc-re is, és megfizethető áron kínál játékokat széles választékban, a kisebb indie cuccoktól a tripla A-s gigaprojektekig, és ez be kell valljam, elég meggyőző. Az esemény egyik érdekes momentuma volt, hogy bejelentették, a Double Fine Studios immáron az XBox stúdiók sorát gyarapítja, vagyis a játéktörténelem egyik legszimpatikusabb dizájner-direktora, Tim Schafer (Full Throttle, Grim Fandango), Microsoft környezetben engedi szabadjára a 2005-ös, baromi szórakoztató Psychonauts folytatását. Schafer azzal viccelődik, hogy ha arról van szó, simán megcsinálják a következő Halo-t vagy Forzát is, ha kell, a Microsoftnak csak egy szavába kerülne. A Dying Light 2-ből sajnos elég keveset mutatnak, de az első rész jó kis zombi-parkour open-world FPS volt, ez se ígér kevesebbet. Érdekes lesz a Blair Witch játék is, mert van egy érdekes sétaszimulátor jellege, ami szerintem jól áll neki. G.R.R Martin és a Souls játékok atyjának közös projektje, az Elder Ring, egyelőre nem foglalkoztat túlságosan, de aztán bejelentik az új konzolt. Itt-ott elkaptam, hogy terafloppokról, 8K-ról, meg valós idejű ray tracingról szavalnak, de a kedves olvasók már minden bizonnyal kellően tájékozottak a száraz tényekről. Az mindenesetre biztos, hogy a Microsoft láthatóan nem csinálta össze magát a Sony korábbi PS5 bejelentésén, ezt hivatott bizonyítani a Project Scarlett névre keresztelt legújabb generációs konzoljának terveivel.

Izgatott lettem, mert tudtam, hogy a Bethesda jön, és ugye nevetni mindenki szeret, kíváncsi vagyok, Todd Howard és kompnáiája miféle mém alapanyagokkal látja el a játékos közösséget az idei évre. Ez már azonnal klasszikus, ahogy Howard bejön a Michael Knight frizurájával, miközben a közönség állva tapsol. Később aztán minimális kis öniróniát is csempész a beszédbe, de a lényeg, hogy hamarosan a Fallout 76-ot full single player játékként is lehet majd tolni. Nicely done, Bethesda, nicely done. A remek Evil Within szériát, és a legjobb Resident Evil játékokat készítő Shinji Mikami egy érdekesnek ígérkező horroron dolgozik, aminek a címe Ghostwire. Az egykoron jobb napokat látott Commander Keen játékok szellemi öröke egy bugyuta mobiljátékként éled újjá? Ez azért szégyen. Aztán menetrendszerűen érkezik a Doom Eternal és a talán kicsit még izgalmasabb Wolfeinstein: Youngblood, ahol a jó öreg William “Terror Billy” Blazkowitz ikerlányi egyenesítik majd ki a horgot a keresztből.

A Devolver Digital performanszához nincs mit hozzátenni, úgy teljes egész, ahogy van, Mahria Zook megint összevérzi a kiskosztümjét. Hosszú nap volt ez, de holnap jön majd csak a neheze.

Este rettentő kusza rémálmom volt. 1995-ben vagyok egy színpadon, és épp bejelentem, hogy a legújabb Sega konzol 399 dolláros nyitóáron debütál világszerte, mire megjelenik mellettem Steve Race a Sonytól, hogy bejelentse a Playstation 1 konzolt, de ő csak három szót mond a mikrofonba: two ninty nine. Mindenki nevet és tapsol. Aztán hirtelen 2005 van, rajtam Sony póló, és épp bejelentem a Final Fantasy VII remakejét PS3-ra. A közönség sorai üresek, de mindenhonnan ováció hallatszik. Itt mintha valaki beletekert volna, 10 évet ugrom az időben, és megint bejelentek valamit, méghozzá a Finaly Fantasy VII remakejét PS4-re. Tele a nézőtér, de már senki sem tapsol. Szégyenemben megfordulok, de arra is a közönséget látom. A retro digitális Casio karórám számlapja azt ordítja, most épp 1997 van, én pedig lépések zaját hallom. John Romero és John Carmack két oldalról közelít felém, mindkettejük kezében szamurájkard, de mintha észre se vennének. Egy villanással felemelik a kardot, és akkor hirtelen felriadok, és az ágyamban találom magam. Pár pillanat múlva már alszom is tovább.

Harmadik nap:

Nem hangzana igazán meggyőzően, ha azt mondanám, hogy az idei PC Gaming Show csak egy kicsit is izgalmas lett volna. A Mosaic című sci-fi témájú kalandjátékon, az Annapurna Interactive filmbejátszásos kalandjátékán, a Telling Lies-on kívül – amiben egyébként a kegyetlen jól sikerült Upgrade főszerepét játszó Logan Marshall-Green is feltűnik –, kétség kívül csak a Baldur's Gate 3 bejelentése volt érdekes. De semmi baj, nincs olyan konferencia, amin egy hideg Evergreen ne tudna segíteni.

Evergreenevergreen.jpg
Hozzávalók: 30 ml Gin, 15 ml száraz Vermut, 15 ml dinnyelikőr, 7 ml Blue Curacao. Elkészítése: A keverőpohárba tegyünk bele pár szem jeget, borítsuk rá a gint, a száraz vermutot és a dinnyelikőrt. Ezt alaposan keverjük össze, majd szűrjük koktélos pohárba. A Blue Curacaót a legvégén csepegtessük az italba, hogy jól látható réteget képezzen. Megéri szüttyögni vele, a nők imádják.

Ezután egy olyan gaming show következett, ami évről évre egyre kevésbé érdekel, vagyis kezdetét veszi az Ubisoft bemutatója. Habár az EA és a Bethesda az igazi császára annak, hogyan győzzék meg a leendő vásárlóikat arról, hogy semmiképp ne vegyenek játékokat a megjelenés napján, ebben a kérdésben az Ubisoftot se kell félteni. A Legion alcímet viselő harmadik Watch Dogs például egy olyan csak távolról érdekesnek hangzó játékelemre épül, hogy kiveszik az egyenletből a főszereplő figuráját, és tulajdonképpen bárkit lehet majd benne irányítani. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy marha érdekes lesz csupa jelentéktelen NPC-vel rohangálni, minden dramaturgiai karakterfejlődés nélkül. Az estét aztán véget nem érő Tom Clancy játékokkal spékelték meg, de a Just Dance legújabb részét promótáló táncelőadásnál már magától lecsukódott a laptop.

Itt egy kis kitérő erejéig azt azért hadd jegyezzem meg, hogy májusban egy levélben kérvényeztem az Entertainment Software Association-t, az E3 szervezőit, hogy biztosítsanak számomra egy sajtóbelépőt szállással, külön hangsúlyozva, hogy igényt tartanék az esti VIP partykon való részvételre is, ahonnét tavaly olyan csúnyán eltanácsoltak, és meglepetésemre nem sokkal rá jött is a válasz. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

Dear Mr. Duba,

We greatly thank you for your dedicated efforts to our last year event and kind interests towards the 25 years anniversary Expo coming this June. However, it came to our attention that your last year behavior during the Square Enix conference was unfortunate and very indecorous. Therefore the decision was made by the commitee that we cannot grant you any kind of press accreditation this year and ban you out of the perimeter of the Convention Center and all E3 related areas. We are sure that the content of this letter will not come totally unexpected, and you are aware of the situation absolutely clearly. By the way, your E3 2018 article was just mediocre.

Sincerely,

 

E3 Commitee

Los Angeles, CA 90015, United States

24 May 2019

P.s. Yo man, you should totally come!  - Keanu

Alatta vagy huszonöt hitelesítő aláírás, az ESA elnökétől az Ubisoft Montreal hosszú combú, vörös hajú head office assistantjáig, akinek azóta is vissza akarom adni az egyik fülbevalóját, mert anno a fürdőszobatükör előtt hagyta a szobámban, pedig jó drágának tűnik.

A Square Enix bemutató már tavaly sem volt meg teljes egészében, és nem kívántam megszakítani ezt a szép szokást most sem, tehát kevertem egy Martinit, rádőltem a kanapéra, lehunytam a szemeim, és a The Brian Jonestown Massacre imbolygó hangfolyamával a fülemben elképzeltem, hol leszek egy év múlva. A mostani pénzügyi évben nem minden úgy alakult, ahogy terveztem, de úgy döntöttem, tartom a pozitív szemléletem. Szinte magam előtt látom 2020-at, és hogy visszaszerzem a zaciba adott karórámat, ha addig élek is.

 

Ez a Marvel's Avengers még mobiljátéknak eladva is vicc, te hogy néz ez ki? Viszont a Square másfél évtizedes bohóckodás után, talán tényleg összekapja magát, és még az is lehet, hogy jövőre lesz végre egy Final Fantasy VII Remake-ünk. Csirió!

Martinimartini_1.jpg
Hozzávalók: Az eredeti Martini koktél gin és száraz vermut 6:1 arányú keveréke, tehát 6 cl gin, 1 cl vermut. Elkészítése: A hozzávalókat keverőpohárba töltjük jégkockákkal megkeverjük, és a jéggel, vagy anélkül töltjük egy hűtött koktélpohárba, olajbogyóval vagy citromhéjjal.

Negyedik nap:

Nos, nem maradt más hátra, mint az 1800-as évek végének legmenőbb japán játékkártya gyártó vállalata, az öreg Nintendo bemutatója. Szimpatikus, bár nem értek belőle egy kukkot sem, soha nem volt Nintendóm. Ami a lényeg, hogy azok a piszok mázlisták, akiket megáldott a sors egy Switch-hel, hamarosan teljes kiadásban élvezhetik majd Blaviken Mészárosának legnagyobb kalandját, ugyanis érkezik a Witcher 3 Nintendo konzolra is, méghozzá a kiegészítőivel együtt. Egy kicsit hümmögök azon, hogy a Dragon Quest XI speckó kiadásban jelenik meg idén szeptemberben ugyanitt, míg a Playstation kiadás kérdéses, hogy megkapja-e az ehhez köthető extrákat, de ne legyünk irigyek. Aztán jön a Zelda, és így most már egészen nyugodtan azok lehetünk: készül a The Legend of Zelda: Breath of the Wild folytatása, hogy csesszék meg. Kész, végeztem a Nintendóval.

És akkor érdemes itt a legvégén néhány keresetlen sor erejéig foglalkozni a Sonyval is, aki habár távol maradt az idei E3-tól, a Convention Center óriási csarnokának sötétebb sarkaiban még akkor is ott vibrál a kék fényű zizegés, ha fizikailag nincs jelen a Playstation csapata. Nagy erőkkel osztja ugyanis a szeretetet a Days of Play aktuális akciója, megannyi nemzetközi leárazással és egy special edition konzollal. Final Fantasy VII remake? Egyelőre Plyastation 4 exkluzív, és a Sony köszöni, hogy ingyen és bérmentve bemutatták az E3-on, hogy így neki már ne kelljen. Ezen felül valószínűsíthető, hogy a Star Wars Jedi: Fallen Order, a Marvel's Avengers, az Ubisoft FPS-ei, a Bethesda Wolfeinsteinje és Doom Eternalja a Sony platformján fog legjobban fogyni. Vajon a Project Scarlett videója alatt hányan hasonlítgatták össze gondolatban a már áprilisban bejelentett Playstation 5 hasonlóan szexire épített specifikációival az új XBox nyálcsorgatóan erős hardverét? Jövőre szép idők jönnek, csak bírjátok szusszal és pénztárcával, és ha a Stadia beindul, gondolkodhattok egy új netcsomagon is. Vagy csak szerezzetek inkább egy barátnőt, az ég szerelmére!

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr8910411318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása