[Supernatural Movies]

Behálózott! - Pókember: Idegenben

2019. július 03. - theivan

Nincs bírás a Pókemberrel. 2016 óta már az ötödik Tom Holland-féle szereplés van soron, és már ember nem számolja, ezen felül hány játék és rajzfilm dolgozza még fel a karaktert. Vajon mit szövögethet a Marvel?

A Végjáték után két iskola lehetősége kezdett körvonalazódni Kevin Feige mozimonstruma és benne az új folytatás, a Phase Three zárófilmje körül: hagyjuk végre lélegezni egy kicsit a nézőket, mielőtt az oxigénhiánytól és a Bosszúállóktól végső agykárosodást szenvednének, VAGY pedig toljuk túl és menjünk tovább, mert itt már nincs megállás. Mindennemű spoiler nélkül megsúghatom (jó, azért remélem, hogy a Végjátékig képben vagytok), hogy bármelyiket is pártoljátok a kettő közül, mindenki jól fog járni. 

A kiindulópont: Peter Parkerék szinte ugyanonnan folytatják, ahol két éve abbahagyták, kivéve, hogy volt közte valami izé ezekkel a kövekkel meg a csettintésekkel. Szóval a hálószövögetőnek végre akad egy kis ideje más terveket is szövögetni, MJ-stül, Európástul, mindenestül, ám Nick Fury és újdonsült kollégája, az akváriumfejű Jake Gyllenhaal, egy bizonyos szuperhős legendájának örökségében csak nem bírnak megülni a seggükön és multidimenziós tripen vannak, amibe a mindig barátságos és közkedveltet is be akarják vonni. A hormonok viszont mást akarnak.

Jó, ez csak egyféle értelmezés és köze sincs a teljes képhez, ami, na, szerintetek vajon szarul fest? Unalmas lenne? Dehogy! Nyilván jó. Néha még a Hazatérésnél is, de tényleg csak néha.

Mit kell megadnom Idegenben is (haha)? Például azt, hogy olykor sokkal jobban áll a Cinematic Universe-nek, ha nem roskad az aktuális filmjére az előző és az azt követő részek terhe vagy szereplői. Nem azt mondom, hogy egy totál független kis szerzői filmet kaptunk, elvégre elvileg ez lenne az Infinity Saga harmadik, befejező része, de most, hogy nem tudjuk, milyen tervei vannak a Marvelnek az elkövetkezendő 5-10 évre (azon kívül, hogy MENJÜNK TOVÁBB), valahogy sokkal élvezetesebb és szórakoztató megint beülni mozizni, ráadásul úgy, hogy szűk 3 hónap sem telt el az “ÚGYNEVEZETT” FINÁLÉ óta.

Minden más, milliárd dollárnyi értékű mozijegyekre váltott érdeméről pedig már amúgy is tisztán tudtok mindent: Tom Holland talán a legjobb dolog volt, ami történhetett a Pókemberrel; Jon Watts rendező hihetetlen lazasággal csempészi be független filmes tapasztalatait egy 160 millió dolláros gigaprodukcióba; Samuel L. Jackson, aki először csak 10 filmre írt alá a Marvelnél, valószínűleg szemfedőben fog megrohadni most már, de reméljük előtte azért elkészül végre egy Nick Fury film, hiszen még sosem volt ennyire izgalmas a talán legrégebbi karakter…

Blablabla. Aki csak annyit szeretne hallani, hogy megéri-e a Végjáték nyújtotta vészkijárat után visszasunnyogni a hátsó ajtón tovább hősködni, annak azt kell mondanom, igen.

spiderman-far-from-home-poster.jpg

A Pókember: Idegenben talán legmenőbb tulajdonsága, hogy játszi könnyedséggel vicceli el Thanos hagyatékát. Elvégre ugyebár majdhogynem visszaállt a rend, szóval nem is lett volna értelme végigszomorkodni a filmet, viszont ami itt cselekmény meg humor szinten történik, az talán még rá is tesz egy kicsit a tűzre. Ami baromi jól is áll neki. Már a nyitómontázs bizonyít egy nagyot, a karakterek, a poénok és a fordulatok pedig csak tovább tetézik ezt a néhol már iróniával összegereblyézett kazalt. Nagyon-nagyon bírtam a jól felismerhető, remek hitelességgel felvonultatott európai színteret is, városokon átívelő poénforrás volt bennük.

Pardon, karakterek? KARAKTEREK! Köszi Ned, hogy ennyire zabálnivaló vagy, köszi May néni, hogy ennyire megzabálnál minket, és EZER HÁLA HAPPY, HOGY ENNYIT ZABÁLSZ, de mars vissza főzni a Chef Showba, most azonnal szeretnék belőle egy 2. évadot! És hát Gyllenhaal, legyünk hálásak ennek az embernek, hogy majd’ 10 év után hajlandó volt még egyszer egy Disney-féle Photoshop-műtét alá vetni magát, nélküle mit sem ért volna ez az egész. Tisztán látszik, hogy élvezte a szerepét, mondjuk volt is benne mit. Mysterio karakterét pompásan realizálták a vászonra, mintha ereje rezonált volna a film mondandójával. Merthogy baszki, még az is van neki.

far_from_home.jpg

Térjünk rá arra az egyetlen icike-picike kis pókocskára, ami ugyan alig-alig birizgálja a pókmicsodámat, mégsem hagy nyugodni, de gondolom nem csak engem. A Pókember: Idegenben néha már túl sok. És ettől egyszerre túl kevés is. Érdekes döntés volt a stúdió részéről hetekkel minden idők lezárása után húzni még egy lapot 19-re, és nem is végeredményben hasaltak el. Szerintem ezt már józan ésszel nem lehet felhőtlenül élvezni, már-már komikus, hogy még csak alig vagyunk túl a nagy “AVENGERS ASSEMBLE” jeleneten, máris tovább emelték a tétet. Ha én is nagyot akarnék mondani, azt mondanám, beteges.

Nem akarok ennél többet mondani, de nem is kell. Főleg, mert perverz módon néha még ezt az állapotot is élveztem. Oké, nem mentegetőzök, a stáblista közbeni és utáni jeleneteknél már fel is tapsoltam örömömben, pedig a végső becsavarodás talán ott ért engem. Továbbra is érvényesek Buksi tanításai: ül, marad!

Verdikt: akinek érthetetlen okokból a Vasemberek közül a harmadik volt a kedvence, azt tárt pókhálóvetőkkel várja a Pókember: Idegenben, aki viszont már kezd besokallni a Hősség-riadóból, hagyja egy kicsit pihentetni a szálakat, de később mindenképp pótolja Tony Stark Jr. legújabb kalandjait, mert nyárhoz méltón egy őrült nagy móka. Őrült is, nagy is, meg móka is. De végre jön egy kis pihi, asszem jövő májusig. Ránk fér. 8/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozz fel a YouTube-csatornánkra is!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7814923726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibernetika 2019.07.13. 01:01:46

Nekem nagyon tetszett a film
süti beállítások módosítása