[Supernatural Movies]

Kifinomult gazfickók - Úriemberek

2020. január 30. - Mikesi Tomi

Guy Ritchie visszatért oda, ahonnan indult, Londonba, a sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, kibaszott Mary Poppins és mindent keresztülszövő seftelés világába. Ez pedig alighanem az egyik legjobb döntése volt az elmúlt tíz évben.

gents2.jpg

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff és a Spíler mesterhármasból ismert underground autentika sajnos hiányzik, felváltotta egy még pont csak annyira mesterkélt és stilizált felső tízezerhez igazított alvilág, hogy közben bőven szórakoztató marad. Az utóbbi tíz évben moziba került filmjeihez képest Guy Ritchie egyértelműen felülmúlta önmagát, még úgy is, hogy valójában a recept már ismerős lehet a fent említett gengsztertrilógiából, csupán a díszlet változott.

Van itt minden, mint a búcsúban, lecsúszott brit nemesek, opportunista és elvtelen újságírók, Bechdel pozitív női karakterek, sokadik generációs, vagy éppen lakókocsitelepről felkapaszkodott internacionális maffiavezérek, rafkós és minden hájjal megkent ”üzletemberek”, erőszak, emberkedés, cselszövés és kábítószer minden mennyiségben.

gents1.jpg

Ez az a fajta film, amiben egy szerep minden színész számára örömjáték, a rendező újfent nagyszerűen választott színészeket, szemmel láthatóan mindenki szívesen dolgozott a filmen, ennek jótékony hatása pedig visszaköszön a film könnyedségében. Néha túltolja a keménylegénykedést, de ez sosem nyomja agyon a sztorit. A karikatúraszerű karakterek felskiccelése, felnagyított esendőségükkel, mindig is Ritchie fortéja volt, a legkülönfélébb módon teszi nevetségessé őket, miközben Tarantinóéhoz hasonlóan élvezetes és feszült párbeszédekkel, idézhető beszólásokkal és fordulatokban gazdag történettel ágyaz meg a színészi munkának. Mert a filmre a koronát egyértelműen a szereplőgárda teszi fel. A legröhejesebb szerep vitathatatlanul Hugh Grantnek jutott, aki mintha nem is az az őrlángon működő színész lenne, akit eddig megszokhattunk. Persze nem kell Laurence Oliviert megszégyenítő alakítást vizionálni, de ő a film legüdébb színfoltja, pedig olyan nem éppen embékettes sorstársakkal osztozik a játékidőn, mint McConaughay, Farrell, vagy éppen Hunnam.

Guy Ritchie újabb stílusgyakorlata, amit irigylésre méltó fesztelenséggel vezényel le, az év egyik kellemes meglepetése, többszöri megtekintésre is kifejezetten alkalmas, nagypofájú, parádés és vérpezsdítő mozi, ugyan nem reformálja meg a műfajt, de amit vállal, azt hiánytalanul teljesíti. 7/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr4215446128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatárfejű kutya 2020.01.30. 16:52:03

Szerintem az egyik legalulértékeltebb rendező a világon...nálam simán veri mondjuk Tarantinót...

Zed is not dead yet 2020.01.30. 22:47:54

Taran Tinó, RichieGuy lesz belülled!

Custertábornok 2020.03.03. 20:27:49

@tatárfejű kutya:
tarantino egy nyomorult seggfej akit véletlen kiszabadítottak a videotéka sarkából ahova való lenne normális esetben.
Még ahhoz is tehetségtelen nyomorék hogy stílusosan nyalja a kenyéradó filmiparos zsidók koszos seggét, és csinált egy maga fajta infantilis vérpacás tombolást mint a becstelen brigantik, önmagában abszurd az egész sztori, aztán folytatta a liberál bibsik kedvenc védencének a körbenyalásával, a feka társadalom nyomorával, lett belőle egy django (ezt már gyakorló filmbuzi létemre se bírtam megnézni)

aztán ami azóta jött még a legbőszebb követői szerint is egy nagy semmi zagyvalék látványosan előadva.

A faszikám egy régi filmekből plagizáló kvázi átcsomagoló szakmunkás aki megújulásra való képesség és eredeti ötletek nélkül pár nagy lövés után kifulladt és elbassza azt is amit addig sikerült elérnie.
süti beállítások módosítása