[Supernatural Movies]

A burzsoázia Lolitái - Jeffrey Epstein: Filthy Rich

2020. június 02. - Mikesi Tomi

Jeffrey Epstein élete és halála eklatáns példája annak, mennyire gyökeresen rohadt és korrupt a szabadság hazájának kikiáltott Amerikai Egyesült Államok igazságügye. Az a nárcisztikus szociopata, akinek már régóta börtönben lett volna a helye, évtizedeken át szabadon hódolhatott deviáns vágyainak, a társadalom elitjének nemhogy megtűrt, hanem ünnepelt tagjaként. Kapcsolati tőkéjét és vagyonát felhasználva elkerülte az igazságszolgáltatás vasöklét, amely más esetben igazán nem szégyell akár szó szerint nyakára térdelni a vélt bűnelkövetőknek. A dollármilliomos érinthetetlenként tette tönkre kiskorú lányok tucatjainak életét, miközben bejárása volt a legfelső tudományos, politikai és gazdasági körökbe. Ez az ember áll a Netflix legújabb dokumentumsorozatának célkeresztjében. 

epstein6.jpg

A #metoo kampány tombolásának ideje alatt úgy tűnhetett, hogy Jeffrey Epstein csak egy a sok közül, de az a fajta szisztematikus, rendszerszerűen működő, a felsőbb szintekről ”jóváhagyott” nemi erőszak és szexuális zaklatás, ami a nevéhez köthető legalább annyi figyelmet érdemel, amennyit ez a sorozat remélhetőleg generálni fog ennek a problémának.

A sorozat részletesen, az áldozatok beszámolóin keresztül mutatja be, hogyan is működött ez a sajnálatosan nem éppen tiszavirág életű luxus pedofil kör, ahol a tinédzsereket úgy cserélgették, mint mások az általános iskolában a fociskártyákat. Gyakorlatilag az első néhány perc után a néző keze ökölbe szorul, a gyomra görcsbe rándul, és ez nem múlik el sorozat végével, nincsen feloldozás, nincsen mindent elsöprő győzelem, sem happy end, hiszen hasonló ”klubok” továbbra is működnek a világ számtalan pontján. A Filthy Rich úgy ráz fel, mint egy bőrkesztyűs, olcsó parfüm szagú stricimaflás. Ez a valóság, vagy még ilyenebb. A kijózanító sorozat fókuszában valójában nem is Epstein, hanem az áldozatai vannak, akiket egy életre megnyomorított. Az elmúlt évek egyik szédületes innovációja, hogy skarlát betű helyett egyre gyakrabban együttérzés, szélsőséges esetekben pedig egyenesen tisztelet az osztályrésze a szexuális bűncselekmények nyilvánosság elé kiálló áldozatainak. Az lenne a legkevesebb, hogy ezeket az embereket, akik felett a közmegvetés damoklészi kardja lóg minden alkalommal, mikor kamerák elé állnak, hogy szembesítsék az igazsággal a társadalmat, komolyan vesszük és meghallgatjuk. Ebből a szempontból a sorozat jelesre vizsgázik, megadja a lehetőséget azoknak a nőknek, akiknek Jeffrey Epstein és baráti köre után még az elhiteltelenítéssel és az áldozathibáztatással is szembe kellett nézniük, hogy hallasák a hangjukat.

epstein4.jpg

Az nem teljesen egyértelmű, hogy a sorozat mennyiben az igazság nevében folytatott kérlelhetetlen oknyomozás, és mennyiben a nézőszám maximalizálása érdekében elkövetett szenzációhajhász kizsákmányolása a témának és az áldozatoknak, a Netflix ugyanis kifejezetten ódzkodik attól, hogy nagyhatalmú emberek kislábujjára lépjen. Szórakoztatóipari tartalomszolgáltatóként ez persze nem igazán róható fel neki, ezenkívül pedig remélhetőleg a Jeffrey Epstein: Filthy Rich az egyik első szög a szövetségi kormány által megtűrt befolyásos pedofilok koporsójában. 

Természetesen halála után a neves közszereplők villámgyorsan határolódtak el tőle, többen már a nézőben szekunder szégyenérzetet keltő magyarázkodásra kényszerültek, de a java még előreláthatóan hátravan, hiszen Epstein didn’t kill himself.

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1915731460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fran7 2020.06.03. 09:36:56

Hollywood tereli a figyelmet saját bűneiről. Bodóné és a bor ára amerikai verzióban.

csakeztengedte 2020.06.03. 11:10:29

Épp Hollywood teregeti a szennyest, de sebaj.

Bandibacsi34 2020.06.03. 11:56:44

Epstein egy stroman, aki elviszi a balhet, akik mögötte álltak(es a zsarolasokhoz(lefilmezes) hasznaltak fel ezeket az amugy 16-18 év közötti lanyokat, akik mar bőven nem gyereklányok, a 18 ev csak mesterseges hatar volt a katonaskodas es halálbüntetés miatt anno). Ezek a tanúk is csak azert mertek most ezzel előjönni, mert a másik oldal védelmezi őket a "balesetektől". Persze erről k.ss van.

Muad\\\'Dib 2020.06.03. 13:14:40

A pedofil szó indokolatlan használata kezd kissé durva lenni a médiában és egyéb helyeken (mint pl. ez a blog).

Mikesi Tomi 2020.06.03. 13:44:57

@Muad\\\'Dib: Jelen esetben miért indokolatlan?

Muad\\\'Dib 2020.06.03. 14:00:22

@Mikesi Tomi:
Mondjuk mert tudomásom szerint 14-18 éves áldozatokról volt szó. Egyrészt orvosi szempontból ez semmiképpen nem pedofília, ráadásul a világ legtöbb részén 14-18 között van a beleegyezéses korhatár, így még csak az sem mondható, hogy államilag elítélendő a világ nagy részén (nálunk például 14, osztrákoknál szintén, finneknél 16, franciáknál15, szép kis szórás nehogy egységes legyen).
Ettől persze még bőven a sitten volt a helye, csak indokolatlanul nem kell dobálózni a szavakkal.

Kisgé 2020.06.03. 14:16:25

Mondjuk nem tudom hogy lehetne jobban "hitelteleníteni", meg "áldozathibáztatni" az András herceggel teleszájjal vigyorgó-a kép készültekor 17 éves, kifejlett nőnek kinéző, de semmiképp sem gyereklánynak nézhető-nőt, mint a fenti képpel. Pont úgy néz ki, mint akit erőszakkal, a fejéhez pisztolyt tartva vettek rá, hogy ott pózoljon. Ami igazán durva, hogy el is mondja(!) a filmben, hogy nem volt pénze, úgyhogy "kénytelen" volt ezt csinálni...öhm, kurvának állni. 15 év múlva meg rájött, hogy őt abuzálták...

Mikesi Tomi 2020.06.03. 14:30:13

@Muad\\\'Dib: A sorozatban több alkalommal is említenek 13 évnél fiatalabb áldozatokat. Beleegyezésről pedig sok esetben szó sem volt. De az igaz, hogy a pedofíliát, ami önmagában nem büntetőjogi tétel, a köznyelv nem következetesen használja.

bgp 2020.06.03. 16:14:28

Nem sajnálom a "pedofilokat", de ezeket az "áldozatokat" se. Nagyon mosolyog, nem fájhatott olyan nagyon. És pénzt is meg szép ruhákat is kapott a szolgáltatásért.
A lányok szülei egyébként épp olyan hibásak, mint az "urak" akik nem vetették meg a friss pipihúst.

2020.06.03. 16:46:09

Weekly reminder that Epstein was killed to protect predators in high places.

Indriq 2020.06.03. 19:50:16

@CaptainG: ez a mondtad spec jól összefoglalja a valóságot.
@Kisgé: mondjuk a főnököd azt mondja, ezt a melót meg kell csinálni, te nem szeretnéd, vár a családod.... halkan megjegyzi a főnököd, hogy ha nem csinálod meg, ne is számíts előléptetésre.... valszeg belemész....
visszaélés a helyzettel? az, mégis bevállalod..... (tudjuk, te hős vagy, ilyet soha nem csinálnál....)

Kisgé 2020.06.03. 20:28:38

@Indriq: Nem tudom az én személyem hol jön a témához, de mindegy.
Hacsak úgy nem, hogy ismerek egy pár fiatal, elég szerény körülmények között élő csajt, de valahogy nagyobb részük mégsem megy el idősebb faszikkal pénzért...
süti beállítások módosítása