[Supernatural Movies]

Star Trek - Sötétségben / Star Trek Into Darkness (2013)

2013. május 16. - REMY

J.J. Abrams az új Hollywoodi sci-fi császár 2009-ben új köntösbe bújtatta a legendás, több évtizedes múlttal rendelkező Star Trek eposzt. A próbálkozása olyan jól sikeredett, hogy nem csak a rajongóknak tetszett, hanem azoknak is, akik korábban nem szerették vagy nem is ismerték a Trek univerzumot. Köztük vagyok én is, hiszen sem a sorozatot, sem a filmeket nem láttam, és nem is akartam megtekinteni, de Abramsnek hála az idén érkezett folytatást már tűkön ülve vártam.

star2.jpg

Abrams és társai 2009-ben úgy tálalták Kirk, Spock és az Enterprise történetét, hogy mindenkinek befogadható legyen, és emellett úgy, hogy ne döntsék romba a rég felépített „szobrot”. A szériát újjáépítették, és a régi fényében pompázik.

Kirk kapitányt megfosztják a rangjától, mert vétett a szabályok ellen, de mint kiderült ez részletkérdés, hiszen a háttérben egy új ellenség mozgolódik, aki sokkal nagyobb problémát jelent, mint a kapitány rangja. John Harrison első megjelenése Londonban hatalmas katasztrófát idéz elő, majd szedi a sátorfáját és a klingonok bolygójára menekül. Az egyetlen esély, a Föld védelmére, ha a USS Enterprise legénysége, Kirk vezetésével, Harris nyomába ered és kiiktatják. Azonban azt még nem tudják, hogy ez még csak a kezdet volt…

Sötétségben, mondja a cím. De a látottak alapján itt közel sincs akkora sötétség. Csakúgy, mint a Vasember 3-nál, most is átvertek minket az előzetes információk. Ugyanakkor annyi különbséggel, hogy ami a konzervdoboznál nem működött, az a Star Treknél hatványozottan igen. Ahol szükség volt a drámára ott megkaptuk, ahol viszont a hangulatváltás kellett, akkor azt is elérték. A filmet elsősorban nem a drámaiság és a komorság jellemezte, hanem az, amit egy igazi Star Treknek kell nyújtania, legalábbis nekem ezeket mondták. A filmben rengeteg poént lőnek el, ami könnyeddé varázsolja, az amúgy zseniális kaland érzetet adó filmet.

star3.jpg

Szóval az átverés jelen pillanatban egy ugrás volt az ismeretlenbe, ahol nem pofonokat kapunk, hanem fantasztikus élményeket. J.J. Abramsék újfent megcsinálták.

A filmre nem sok panaszunk lehet, mert minden a helyén van. CGI terén lenyűgöző, forgatókönyvileg szintén profi. Emellett az egyik legjobb húzás a karakterek mélyítése volt. Óriási karakterfejlődés ment végbe Kirknél, Spocknál is, melyhez sok köze volt az ellenségnek, Benedict Cumberbatchnek. Neki köszönhetően alakult ki a rengeteg változás, mert a karaktere megteremtette azokat a helyzeteket, amikhez alkalmazkodni kellett. Cumberbatch a Sötétségben legfényesebb pontja volt. Csupán a jelenlétével megteremtette a hangulatot, és szinte megfagyott a levegő a jelenlétében. Zseniális volt a pali. Hatalmas húzás volt az ő szerződtetése a szerepre.

A folytatás másik üde színfoltja a jövő részletezése volt. Nem csak az űrt, és az űrhajót láthattuk, hanem betekintést nyerhettünk a jövő Londonjának a hétköznapjaiba is. No, tehát rövid és tömören, király volt. DE…

Lehet, hogy csak nálam lesz hiba, és mindenki más elnéz felette, de nekem olyan érzésem volt, mintha 5 percet elcsíptek volna a filmből. Kicsit gyorsnak éreztem a végét, de hát ki tudja… újranézésnél lehet másként hat majd.

star.jpg

Egy szó, mint száz, az új Star Treket látni kell. IMAX-ben, 3D-ben, meg ahogy csak lehet. Megéri a pénzét. És bátran merem kijelenteni, hogy a Star Wars VII a lehető legjobb kezekben van.

„Irány az űr!!!” 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr815302413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2013.05.16. 23:21:51

Azért mert egy filmen űrhajók vannak, attól még nem szkifi.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.05.17. 00:08:52

Most jöttem az IMAX-ből, nagyon rendben van a film. Néhány bajom azért van vele, de ezt majd később.
Ami legjobban megragadott (ez egyébként az első félóra egy az egyben), hogy még sose sikerült ennyire nagyon jól ábrázolni a hatalmas méreteket, egyszerűen lenyűgöző volt a látvány. A sztori sem volt rossz - bár itt már át kell csapnom kicsit negatívba - de szerintem nem rövidebb volt öt perccel, inkább 15-20 perccel hosszabb, mint kellett volna. Volt benne néhány üresjárat, és valahogy kiszámítható, helyenként suta, de ami még nagyobb baj, kicsit széteső a cselekmény.
A karakterek valóban szépen fejlődtek/változtak, nagyon remélem, hogy lesz belőle még jócskán folytatás, és, ha kérhetném, ne négyévente... :)
A legszebb viszont, amin nagyon erősen mosolyogtam, az annak a régi nagy jelenetnek a gyönyörű megfordítása volt. Igazi remek, tényleg abszolút tisztelettel nyúlt vissza a régi sorozathoz.

Teljesen más jellegű negatív élmény volt viszont maga a mozi. Már a bejáratnál elég erőszakosan kikapcsoltatták mindenkivel a telefonját (jogalap?), aki mégis megúszta, az se volt "biztonságban", mert jól megtermett smasszerek járkáltak fel-alá a vetítés alatt (és előtt is), ráugorva arra, akinél bekapcsolt telefont láttak, vagy véltek látni. Valakinek még a széke alá is bezseblámpáztak, biztos egy komplett audiovizuális stúdiót kerestek nála. Ez nagyon zavaró volt, még ha udvarisan is, de határozottan agresszív légkörben ment az egész. Szóval azt hiszem, a jövőben hanyagolom a mozit, bár ezt a filmet abszolút ott érdemes megnézni, sőt, meg is nézném még legalább egyszer, de szarjanak sünt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.17. 06:31:52

@Before: A hosszúságot, illetve üresjáratot említették már nekem, mert akikkel voltam, ott is ez volt a gond. (nálam szerencsére nem)

Folytatás 2016-ban lesz, az 50. születésnap alkalmából.

theus 2013.05.17. 07:06:41

Akkor mostantól mindenki hallhatatlan a Star Trek világában. Ha Kirk-öt sikerült visszahozni, ilyen durva halál után, akkor bárki mást is vissza lehet. A Föld körül pedig egyetlen űrhajó nem volt, mindenki nyugiban nézte, az Enterprise és a másik halyó vergődését.

Psyman 2013.05.17. 07:16:10

A Sci-Fi műfajt kétségtelenül, csak a Star Treket nem. Ez már nem Star Trek, a neveken és az űrhajó formáján kívül semmi nem maradt benne Roddenberry művéből...
Én csak azt nem értem, minek kell ehhez egy évtizedeken át alkotott univerzumot tönkrebarmolni?! Miért nem lehetett ennek a filmen bármi más nevet adni, ami nem próbálja elhitetni a nézőkkel, hogy ez tényleg Star Trek?
És ennek az embernek adták a Csillagok Háborúját... Fogadjunk, azt is hazavágja...

Borenbukk 2013.05.17. 07:37:54

"A próbálkozása olyan jól sikeredett, hogy nem csak a rajongóknak tetszett, hanem azoknak is, akik korábban nem szerették vagy nem is ismerték a Trek univerzumot."

Nagyon tetszett a rajongoknak is, meg a tobbieknek is, kiveve a rajongokat.

2013.05.17. 08:08:28

Lehet jó csak kíváncsi vagyok mennyire Star Trek. Az előző nem az volt, csak egy hollivúdi akciófilm ami amúgy nem volt rossz sem csak nem ST.
Én szeretnék egy ST sorozatot, amiben a film sikere segíthet, csak azt más kéne összerakja ne ez a cowboy...

petersin 2013.05.17. 08:13:45

Hasonlóan jártam én is a biztonságiakkal a Westend-ben. Mondtam is a smasszernak, ha elkezd tapogatni, fordulok is vissza és kérem a jegy árát. Nem azért, mert kamerát csempésznék, csak a mozi nem lisztferihegy, ahol eddig is sok gondot okozott már az 'alapos' biztonsági munka.
Hozzátenném, a drágáim még élből sem hallottak toll-kameráról, mert nem igazán tudom mit tudnak kiszűrni 1 apró pillantásból a táskába.

A Real3D pedig egy rakás sz*r. Ha a háttér is mozgott, a kép durván elhomályosult. Mivel a film maga a látványra hajaz, így ez eléggé elvette az élményt. Ezenfelül ha már 3D-re tervezték a filmet, igazán figyelhettek volna arra, hogy a legtöbb mozi alacsony képfrissítésű rendszerrel dolgozik, talán nem rángatták volna a kamerát annyit. IMAX-ben sajnos nem volt lehetőségem megnézni, de ezek után az biztos, hogy ez a kamu3D egy vicc, amit nem ajánlok senki ember fiának, kivéve, ha minden álma az, hogy leromoljon a látása.

spinat 2013.05.17. 08:16:50

ha nemk láttad se a sorozatot, se a filmeket, akkor honnan tudod, hogy jól sikerült az új köntösbe ültetés?

Régi Péter 2013.05.17. 08:18:16

Egyet értek a cikkíróval. A régi Star Trekben túl sok volt az öncélú, lapos, fárasztó moralizálás, az etikai álproblémák csócsálása. (Pl. átadhatjuk-e a technológiát az alacsonyabb szintű civilizációnak, közbeavatkozhatunk-e stb. miközben vhogy mindig átadták mindig közbeavatkoztak stb.) Ezzel a sok marhasággal a CGI-t akarták kispórolni a filmekből. Ez meg dinamikus, pörgős, látványos. A Roddenberry- féle Univerzum meg utoljára max 1982-ben tűnhetett hitelesnek, az meg már elég régen volt.

spinat 2013.05.17. 08:28:57

@Régi Péter: az nem zavar, hogy a sok cgi-s filmben az ötlettelenséget takarják a sok trükkel?

Régi Péter 2013.05.17. 08:52:01

@spinat: De zavar, csak éppen nem arról beszéltünk, hanem konkrétan erről a filmről.

victor vacendak 2013.05.17. 09:27:17

az az érdekes, hogy kezdve a legelső star trekkel, bezárólag az endetrise-sorozattal és a közben a filmekkel, szinte minden valamiféle moralizálós, intellektuális problémát mutat be, amiben vannak akciórészek. ehhez képes abrams csak az akciót fogta fel. szörnyen gyenge, a mai agyhalott generáció ízléséhez alakítva.
trend: ha van egy populáris könyv, játék, képregény, klasszikus film, akkor azt leegyszerűsíteni, mert a mai tizenéves különben azt godolja, hogy nebazz ez tele van "öncélú, lapos, fárasztó moralizálással, az etikai álproblémák csócsálásával és csak ki akarják spórolni a CGI-t".
idióták.

2013.05.17. 09:49:11

Lol, a TOS például mikor volt mély, moralizáló és elgondolkodtató? Soha. Megmosolyogtató, ahogy a véresszájú rajongók megpróbálják az ellenkezőjét bizonyítani.

Nem vágom miért nem lehet örülni annak, hogy JJ apó sikeresen feltámasztott egy teljesen halott és elszart franchise-t.

Majd ha megcsinálja a Star Wars - Star Trek crossovert akkor lehet hőbörögni.

Szkifi 2013.05.17. 10:25:33

@▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒: Mert én nem vagyok film :)
Ma megyek megnézni, 2D, eredeti hang. Aztán, ha nagyon jó, megyek a 3d-s magyarra is.

shushu2 2013.05.17. 10:29:17

Moziba már nem nagyon éri meg járni, folyamatos csapkodás, hangoskodás, székek rugdosása, és még biztiőrök is járkálnak ... ?

victor vacendak 2013.05.17. 10:32:56

@Rakoncátlan Oedipus: mondod te, aki nyilvávnvalóan elveszítette a gondolkodás képességét, csak a véres száj maradt.

Zincsilla 2013.05.17. 11:57:03

Komolyan mondod, hogy 10 pixeles betuket kellene olvasnom?

Legalabb 13px-re allitsd be kerlek, mert ez a betumeret igy gyilkos:

body {font-size: 13px;}
div.entry {font-size: 13px;}

Meg miert is van h1-ben a kommentelok neve? Ki eszkabalta ossze ezt a sablont? Borzalmas.

con-troll 2013.05.17. 12:54:08

@▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒: De. Lásd pl. Frederik Pohl Reklámhadjáratát, ami a jövőben játszódik, más bolygókon lévő kolóniákkal, űrhajókkal, nem létező, fejlett technológiával, és nézd meg a Branded című filmet.
Ugyan az a mondanivaló (szerintem erősen a könyv volt az alapja), de a film a jelenben játszódik, nincs benne semmi különleges technológia. A könyv scifi, a film nem. Szóval azért scifi valami, mert van benne űrhajó.
Érdemes még megnézni a 20. század első felében mit jelentett a scifi.

@Psyman: Te sem láttad a TOS-t. Az Roddenberry elképzelését tükrözi, és a fő motívum, hogy felderítenek, ismerkednek, Kirk megver mindenkit, aki beszól, és megdug minden nőt. Mint az új film.

@Rakoncátlan Oedipus: + :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.17. 13:13:32

@Zinácska: átállítottam. Az a baj, hogy nem nagyon értek a HTML meg CSS cucchoz, így nehéz alakítanom az oldalt. Hidd el megtenném a megfelelő lépéseket, hogy minél jobb legyen, de korlátolt lehetőségeim vannak.

Cpt. Flint 2013.05.17. 13:18:16

@Zinácska: komolyan mondod, hogy nem tudsz nagyítani a nézeten? mivel bengészel te?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.17. 13:29:26

@spinat: Azért utána jártam 1-2 dolognak, + elbeszélgettem néhány rajongóval, így volt némi rálátásom. Tegnap már be is pótoltam az első mozifilmet (1979)

Psyman 2013.05.17. 13:59:51

@con-troll: Minden Star Trek részt láttam, de azokban a Föderáció valahogy nem egy gyilkosságokat tervező, ultramilitáris diktatúra, aminek ehhez képest olyan komoly a bolygóvédelme, hogy hagynak két bazinagy hajót a Föld fölött bohóckodni, és még egy lovasrendőrt sem küldenek oda, hogy ezt talán ne itt csinálják...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.05.19. 11:53:45

@Psyman: van egy olyan érzésem, hogy te nem láttad a filmet, vagy néhány részt átaludtál...
Az utolsó mondatod ettől függetlenül teljesen jogos.
süti beállítások módosítása