[Supernatural Movies]

[kritika] Amerika Kapitány - A tél katonája (2014)

2014. április 08. - theivan

Nyugi, spoilert itt nem találsz!

Steve Rogers egy igazi jelenkori botrányba csöppent, ez pedig képregény és valóélet olyan ütős párosát eredményezte, amellyel a Marvel-moziuniverzum legújabb passzusa a legfeszesebb akcióthrillerek közé emelkedett.

Chris_Evans-Captain-America-Photo-1.jpg

Folyton-folyvást kellő fenntartásokkal szoktam beülni a kasszarobbantó képregényhősök filmjeire, ráadásul a második fázis eddigi fejezetei nem igazán győztek meg: a Vasember 3. túlságosan el lett majomkodva - habár egy komolyabb hangvétel is életidegen lett volna tőle, tehát akcióvígjátéknak még el is megy -, Thor második önálló kalandját pedig ismételten Loki mentette meg, az új gonoszok pedig nem igazán bírták lekötni a figyelmemet. És mégis, érdekfeszítő, pörgős trailerekkel és más finomságokkal csalogatnak be minden egyes filmjükre, én pedig minden előítéletem dacára végig is seggelem őket. Szerencsére most sem tettem másképp. Mondom, szerencsére, mert az új Amerika kapitány tempója nem hogy magával rántott, de mint gazdáját a német dog, csak úgy húzott és száguldoztam vele.

Háhá, sztoriból most nem kaptok semmit, elég nagy szívás lenne bármi apróságot is megtudni az eddigi legfordulatosabb darabból, amit a Bosszúállók világa valaha is kitermelt magából. Inkább leírom, hogy az igazi szuperpatrióta még az átlagosnál is több rángatózó kamerát kapott, de ez illett is a - Disney-hez képest - brutálisan megkoreografált bunyókhoz. Néhol persze már sikerült túlzásba esni: egy-két higgadtabb jelenet is megkapta a modern thrillerek shakycam-jét, ami egy képregényfilmtől kissé túlzás.

captainamerica-wintersoldier-7_1.jpg

Igen, a Tél katonája természetesen még mindig szuperhősfilm, pedig simán elmenne akcióthrillernek is. Igaz, a Marvel-körítés nélkül talán csak egy átlagos képviselője lenne a műfajnak, de pont a körítés megléte miatt is működik olyan jól a dolog. Ugyanakkor a kapitány most nem feltétlen szupervillainekkel veszi fel a harcot, hanem felfegyverzett átlagkatonákkal is, a két világ pedig jó elegyet alkot a vásznon, ami most kevésbé képregényes, mint eddig, habár például a szokásos "Shield-pózerkedés" is megjelenik, ezúttal egy monumentális mélygarázs formájában. Tehát nem lett minden halálosan elkomolykodva, mégis, a fordulatokkal átszőtt, drámai pillanatokkal megspékelt, összetettebb történet csak fokozni tudta lelkesedésemet...

...amit pedig egy-két teljesen átlagos alakítás igyekezett letörni, persze kevés sikerrel. Scarlett Johansson ugyan továbbra sem színészi tehetségével ad értelmet a Black Widownak, de egy alapos végigpásztázás után erre már mindenki rájöhetett az elmúlt évek során. Anthony Mackie felelős a szokásos awful joke-okért, habár lényegesen kevesebb ripacskodással, ettől függetlenül a Falcon-t is üdvözöljük a klubban. Chris Evans pedig immáron a jól informált matuzsálemi szobor szerepében tetszeleg. Akik itt most vitték a prímet, az az új casting: szótlansága és a mögötte levő borzasztó marketing (psszt!) ellenére is a Winter Soldier egy jól felépített ellenlábas, de Frank Grillo is kiemelkedő, aki simán működni fog más akciófilmekben is a közeljövőben, legalábbis remélem, hogy nem a tucat fajtában. Ja igen, Robert Redford a Marvel-filmcastingok újabb kötelező öreg harcosa, ugyanakkor ez a karakter legalább jól megírt és fontos is. 

captain-america-winter-soldier-sebastian-stan.jpg

Leállok, mert még a végén elkotyogok valamit, ez a film pedig nem érdemelne ilyen sorsot, hiszen a Marvel továbbra is imádja rajongóit, és azokat is kellő hozzáértéssel szolgálja ki, akik nem olvasnak képregényeket. Kellő merészséggel nyúl az előző rész eredettörténetéhez is (pedig az ugyebár közel sem volt akkora siker, mint a többi film, vagy éppen a mostani rész), szóval ha újra megnézed vagy végigszenveded (én se szerettem, Remy viszont igen), az csak fokozni tudja az élményt.

Mindaz, amit a Bosszúállóknak jelentett a monumentalitás, úgy A tél katonájának ugyanaz az izgalom. Lehet innentől kezdve átcsapnak/visszatérnek a fantasy elemekhez (A galaxis őrzői), de most tettek egy kitérőt a kissé valóságosabb konfliktusokkal átszőtt, mozgalmas és fordulatos akciófilmek világába, és ha ez csak egyszeri alkalom is volt, akkor sem bánom, mert ezúttal módfelett jól szórakoztam.

"Egy igazi Marvel-rajongó végignézi a stáblistát is", vagy hogy is volt a poszter az elmúlt napokból. And "Captain 'Murica will return in Avengers: Age of Ultron", ofc.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr385975929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.08. 00:18:56

Ha ez shakycam, akkor a Bourne-filmek, az Elysium vagy Az éhezők viadala mi?
Kicsit túl volt használva a kézikamerázás, meg egy leheletnyivel gyorsabban vágták az akciókat a kelleténél, de minden mozdulat tökéletesen követhető, látható volt.
Miközben minden második blockbusterben a közelharcok olyanok, mintha az operatőrt vernék éppen egymás helyett.

Amúgy Frank Grillora van egy százasom, hogy ő egész pontosan Marvel-filmekben is fog még közreműködni, nem véletlenül mutatták ott a végén.

theivan 2014.04.08. 20:08:54

@danialves: "még az átlagosnál is több rángatózó kamerát kapott, de ez illett is a - Disney-hez képest - brutálisan megkoreografált bunyókhoz"

akkor szerintem ebben tökéletesen egyet is értettünk

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.08. 20:50:53

@Vaszkó Iván: Nem, mert pont azt írom, hogy az átlagnál biztosan nem kapott többet ;)

theivan 2014.04.08. 22:44:23

@danialves: de bárhogy is láttuk, azzal legalább mindketten elégedettek vagyunk :)

Khal Drogo 2014.04.11. 09:12:56

Jó film volt, az egyik legjobb Marvel film. A történet fordulatos, a Tél Katonája végre nem egy súlytalan ellenfél.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 09:28:24

@Khal Drogo: mondjuk annyit közel se szerepelt amennyit a cím alapján várt volna az ember.
süti beállítások módosítása