[Supernatural Movies]

[sorozat] Trónok Harca - 5x01

2015. április 14. - kreff03

Komótos szezonnyitót kapott a Trónok Harca 5. évada. Komótosan, de cseppet sem unalmasan csordogáló képsorok voltak hivatottak az évad expozícióját képezni, és be kell vallanom, nekem nagyon tetszett ez a ráérős felvezetés, ahogy az előzményeket épp csak sejtetve, de mégis egyértelműen elénk tárva veszi fel az epizód az előző évad végén elhagyott történetszálakat. Akciót nem, de újabb élményszámba menő konspiráló beszélgetéseket és verbális hatalmi harcot bőven kaptunk, néha ezek egészen előremutatóak voltak (mint Tyrion és Varys, vagy épp Jon és Stannis között), néha pedig teljesen értelmetlenek, inkább csak a szereplők megmutatásának céljából készültek (azért örülünk, hogy láttuk Kisujj pofoznivaló ravasz mosolyát).

game-of-thrones-best-hq-wallpapers1.jpg

 

És ha a cselekmény előrelendítése nem is, jópár szereplő fejlődésében végbemenő szintlépés bemutatása remekül sikerült. Kezdésként rögtön itt van Cersei, kinek múltjából sötét titokra derül fény a nyitójelenetben, mely egyből megmagyarázza a Régenskirálynő személyében megismert neurotikus, hataloméhes asszony motivációit és a Margaery Tyrell-lel szembeni aggályait. Ahogy apjuk holtteste fölött virrasztva kiosztja a teljesen megsemmisült Jaime-t, az szintén bekerülhet a sorozat amúgy is bőséges számú arany pillanatai közé.

11_3.jpg

Kedvenc részeges törpénk részegesebb és elnyűttebb, mint valaha, ami nem csoda, tekintve hogy egy ládába zárva javarészt piálással töltötte a Westeros és Essos közti hajóutat. Azonban ideje előkapnia a borotvát és az Algopyrin-t, ugyanis az őt kiszabadító Varys-szal várhatóan útra kelnek, hogy beálljanak a Mereen-ben strázsáló Daenerys mögé.

Akinek továbbra is meggyűlik a baja a meghódított város lakóival, akik nem mind nézik jó szemmel a Sárkánykirálynő tevékenységét, elsősorban rabszolga-felszabadító akcióját. Szóval igen, várhatóan folytatódik a Targaryen-lány egy helyben toporgása, melyben csak az unalom és a nép, illetve a sárkányok fölötti uralom bizonytalansága garantált.

Hasonló méla eseménytelenség várható a tessék-lássék módon megmutatott Brienne és Pod vonalán, ahogy valószínűleg Sansa és Kisujj párosa sem fogja adrenalin-löketek sokaságával szórakoztatni a nagyérdeműt, annál figyelemre méltóbb lesz az idősebb Stark-lány személyiségében beálló változás, ahogy az első három évadban megismert szende naivából a dolgok menetét lassan megértő konspiráló lesz (mondjuk ilyen mentor mellett nem nehéz...).

22_2.jpg

Havas Jon tökei is egyre keményebbek, amire szüksége is lesz, hogy talpon maradjon szorongató helyzetében, melyben az egyik oldalról Stannis és a Vörös Asszony, másikról az Éjjeli Őrség beszűkült agyú veteránjai helyezik nyomás alá. Ilyen körülmények között igyekszik elérni, hogy a Mások jelentette egyre közelgő veszély se Északot, se a számára kedves vad népet ne törölje el a föld színéről, ami nem lesz egyszerű, tekintve, hogy az epizód végén a nézeteiben szinte egyedül osztozkodó, mégis másik oldalon álló Mance Rayder Melisandre kedvenc hobbijának áldozata lett.

Folytatás a jövő héten, tűkön ülve várjuk Arya, Theon Bűzös, a Homokkígyók és a többiek felbukkanását.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr237366834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Limonade Joe 2015.04.15. 10:41:56

No majd nézzétek meg az egyre tökösebb John Snow-t az utolsó részben. :) Vagy inkább :( ?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.17. 10:42:32

de, sajnos a rész nagyobb része unalmasan volt komótos.

Amolyan kötelező névsorolvasás volt, okés itt vannak, jöhet a következő.

kreff03 2015.04.17. 12:36:38

@doggfather: lehet azért, mert már nagyon vártam az új évadot, de tőlem aztán kb. bármit összehozhattak vna évadnyitó gyanánt, nekem nagy valószínűséggel tetszett vna. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.17. 13:30:53

@kreff03: :D én is vártam, voltak is jó pillanatai, de összességében volt már jobb évadnyitó is.
És szokás szerint az utolsó 5 perc volt a legjobb.

Gyingizik 2015.04.23. 10:04:08

Ez a nagy hibája a sorozatnak a lassúság. Az első 3 évad cselekménye csigalassúsággal haladt, dögunalom volt. A 4. évad viszont nagyszerűre sikeredett, érdemes volt rá várni. Most megint visszatérünk a vontatottság posványába? Megint arról szól majd egy évad, hogy 3 figura megy a jégmezőn, míg egy másik csapat a sivatagban. Harmadik társaság egy sátorban/vártoronyban beszélget. Utolsó részben kardoznak egy nagyot meg kibeleznek egy főszereplőt? Szomorú vagyok.

kreff03 2015.04.23. 14:06:24

@Gyingizik: korai még ilyen következtetéseket levonni sztem. bár nem mondom h nekem nincsenek ilyen aggodalmaim, legalábbis a könyvek ismeretében abszolút indokolt lehet az emlegetett posvány. :D
süti beállítások módosítása