[Supernatural Movies]

[premier] Agymanók (2015)

2015. június 23. - theivan

A legnagyobb ötleteket érlelni kell: egy alsó hangon is 4 éves ötletet sem az arra szánt idő tesz feltétlen emlékezetessé, és hát ki más is bírna emlékezetességről tanúbizonyságot tenni, ha nem az a Pixar, aki már megannyi film óta igyekszik visszakanyarodni a valódi értéket teremtők ligájába? Sőt, ez már az a Pixar, aki szinte biztosan tanult közelmúltjának mellélőtt filozófiájából, hiszen az Agymanók se más, mint egy esszenciális élettanulság kifejtése, amely lehetetlen, hogy ne hagyna bennünk örök nyomot.

pixars_inside_out_2015-wide.jpg

Mi is történt azóta, amióta a Pixar kétéves szünetre vonult, csakhogy idén megduplázhassa felhozatalát? Nem tagadom, rendkívül élvezetes történetek kerültek meganimálásra, csakhogy az eredeti, elmeséletlen ötletek is fogyatkozni látszanak. Pedig már úgy tűnt, kiváltképp remek perceknek örvendhettünk a Spongyabob és a Shaun, a bárány képkockáinak össze-vissza nyálazása közben. Csak mégis elszomorító a tény, hogy az egészestés animációk műfaja, Hollywood egyik utolsó nagypénzű mentsvára, ahol határtalan egek fedték azt a megannyi kreativitást, ennek energiáit manapság már máshova, főleg magas költségvetésű képregény-blockbusterek büdzsélistájára tartalékolják. Látnivaló még ugyan van bőven, de a múlt évtized Pixar-Dreamworks háborúja, a japánok és más nemzetek műveinek tér- és közönségnyerése, ezek már mind jelentőségüket vesztik a stúdiók kapaszkodókeresésében, ahol a számozott-számozatlan folytatás és a szülinapi plüssök ugyanúgy járnak a filmélményhez, mint a popcorn.  

Pedig a Pixar felé sem ezekért fordultak a leghűbbek, hanem azokért a – máshol nem tapasztalható – emóciókért, és azokért a tanulságokért, melyek korra való tekintet nélkül szíven érik az embert. A közbeszéd az utolsó ilyen autentikus élményt a Toy Story legutóbbi kalandjában vélte felfedezni, nekem azonban már ott is bűzlött valami. Az ott sugallt vég, amely körbelengte Woody és Buzz kalandját, ugyan elég masszív és leplezetlen mód vágta fejbe azokat (beleértve engem is), akik nemigen tudtak ilyen kemény poklot elképzelni a régmúlt emlékeinek, de számomra közel sem képes felérni az Agymanók játékos, de iszonyatosan emberközeli léttanához.

inside_out_pixar_post_1_2.png

Az emberi érzelmek horizontja végtelen látószöggel bír, és szinte nem győzi felfogható mértékben elénk tálalni Riley, eme tudat birtokosának kibogozhatatlan emléktárát, melyek gömbök formájában tárolódnak. Öt színben fénylik a golyórengeteg, ezek mind a kislány érzéseire mutatnak: Derű az, aki alapjaiban definiálja Riley fő kedélyállapotát, azonban négy, első látszatra csak bajt okozó társa, Bánat, Harag, Félelem és Undor mind fontosak a kislány tetteit megelőző érzelmi döntések meghozatalában, valamint emlékképeinek besorolásában. Egy váratlan költözés nem csupán az életben, de fejben is hatalmas kihívást jelent: meddig fékezhetőek Riley indulatai? Hol van a határ a végtelennek tűnő boldogságban? Vajon kezelhető marad ez az állapot, vagy már nem biztos, hogy egy jó napot lezárván hajtja majd fejét álomra?

Az Agymanók körülbelül másfél órás játékideje nem enged lassan bámészkodni: játékszabályait mielőbb ismerteti, és úgy éreznéd, talán kissé túl kötöttre fogja majd kereteit, de emiatt aztán nem kell aggódni, mert mindennek a struktúrája később voltaképp csak egyfajta útmutatóként fog szolgálni. Elvégre így fog majd szabadon szárnyalni a képzelet, és ezáltal válik az érzelmek számára külvilágként ismert valóvilág a korlátlan tudat játszóterévé.

inside-out-still-memory-cliff-ut.JPG

Az érzelmek világa először elég behatároltnak tűnt, és csak az érzelmi kontrollpanelen, a fő irányítópulton túl villannak csak fel Riley személyiségszigetei és a körülöttük szlalomozó Gondolatvasút is, ahhoz pedig már csak egy végleges katasztrófa vezethetett, hogy Derű és fő komplementere, Bánat mindezeket és még a tudat megannyi váratlan rejtekét testközelből is megtapasztalhatja. Az elme világa egyben önmaga diadalma is, hiszen minden, ami a gyerekkori fantázia, de egyben a gondolkodó tudat része is, megkapja a saját színterét, továbbgondolását, mígnem együtt fognak lélegezni egy komplett vidámpark részeként, ahol meglepő, mégis mindenki által átélt életképek díszítenek. Talán néhol felmerül, hogy a film szerkezetét alkotó elmevilág néhol nem random szabályrendszerrel apellál-e – ahogy minket, úgy néha-néha Derűéket is meglep egy-két kifürkészhetetlen agytekervény (vagy éppen a hosszú távú memóriát reprezentáló beláthatatlan emlékgömb-raktár), de bőven elnézhető e néhány elszabadult, történetben meglepően nagyot szökkenő pillanat, melyek egyébként is inkább egy korlátlan, mintsem mohó fantáziára utalnak.

Mindez egy, a saját lehetőségeihez képest önmegtartóztató, a túlzásoktól inkább mentes, mintsem bővelkedő látványvilággal kerül porondra, amely inkább szerkezeti aspektusában válik kiemelkedő teljesítménnyé. Rétegelt világához most nagyon passzol a 3D: ugyan csak a szinteket – az agy világát a valóélet jeleneteitől – kell egymástól elkülöníteni, semmi mást, de így szinte tényleg olyan hatást kelt bennünk a 3D, mintha csak belesnénk egy emlékgömbben futó jelenetsorba, melyek előtt pedig csak úgy tündökölve pattannak ki a vászonról az elegánsan stilizált agymanóink.

img_1487.png

Végül azért válik az Agymanók az évtized egyik legfontosabb meséjévé, mert nem csak történetét, de technológiáját is egy rég tapasztalt haladás szolgálatába állítja: azt hinnéd kissé evidens üzenet fog várni a fejben végigfutó boldogságkeresés célvonalában, pedig nem, mert a régkori kedvenc stúdiónk végre ismét egy igazi többgenerációs kalandot tár elénk. Már az út, amit megteszünk is nagyon érett pszichológiai felfogást bizonyít, gyerekkorom hamisítatlan pixari humorával ízesítve, de megoldása aztán végképp az, ami elsőre vidám, másodszor végiggondolva már-már keserédes, összességében azonban annyira életközeli élmény, hogy érthető miért is kellett ajkainkat harapva küzdeni egyetlen visszafogott, de emiatt is őszinte könnycseppünkkel. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr497567250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theivan 2015.06.23. 14:55:40

Utóiratban pedig, így 2015 félidejéhez érkezve, az eddigi, ugyan még bizonytalan, de annál ütősebb TOP 5-öm:

5. Saul fia
4. Kingsman
3. Mad Max - A harag útja
2. Mommy
1. Agymanók

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.23. 15:09:57

@Vaszkó Iván: Asszem foglalom is a jegyet az egyik vetítésre...
süti beállítások módosítása