[Supernatural Movies]

A préri ura - Kojot

2017. március 02. - hannigabi

Bár már sokan leírták előttem, én megteszem újra: a magyar film nagy mértékű fejlődésen ment át az utóbbi években. Egyre több olyan alkotással bővül a paletta, amik akár még nemzetközi sikereket is elérnek. Jó példa erre, a 2015-ös Saul fia vagy a tavalyi Ernelláék Farkaséknál. De, ha nem nem is szerepeltek semmilyen gálán, Magyarországon akkor is osztatlan sikernek örülhetnek. Példának okáért a Kút, vagy a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Ez utóbbi névsort igyekszik bővíteni Kostyál Márk első nagyjátékfilmje, a Kojot. De vajon sikerült-e neki?

kojot3.jpg


Misi, a városi bankár Tűzkőre érkezik, hogy részt vegyen nagyapja temetésén. Kiderül, hogy ráhagyta az öreg a már szinte semmire sem használható házát a telekkel együtt. Ez a kis változás éppen kapóra jön Misinek és feleségének, mert mostanában nem igazán találják a boldogságot a nagyvárosi környezetben. Csakhogy egy helyi oligarcha rá akarja tenni a kezét a telekre, amit Misi nem akar odaadni még az eredeti érték duplájáért sem. Ezek után kegyetlen csata veszi kezdetét.

Bevallom őszintén, hogy az előzetes alapján nem néztem volna ki az alkotásból, hogy jó film lesz. Persze éreztem, hogy hangulatos és szórakoztató lesz és esetleg bírálni is meri a korrupciót. Ehhez képest még a megtekintés után 4 nappal is oda meg vissza vagyok tőle. A szinopszis alapján egy Leviatán-szerű filmélményt várhat az ember és ez a megállapítás félig-meddig igaz is lehet, de sokkal kevésbé lehangoló, sőt inkább reménykeltő alkotás. Hiszen azt mutatja meg, hogy hova juthat el egy ember, aki megpróbál a végsőkig elmenni a saját boldogsága érdekében. Mert Misi nem azért marad, mert a nagyapja azt akarta, vagy, mert annyira hívogató a táj és a kis falusi környezet, hanem egy hangyányit önző módon a saját érdekeit szem előtt tartva próbál meg kiszakadni az elidegenítő városi közegből és túltenni magát azon, hogy gyereke nem láthatta meg a napvilágot. Az sem érdekli, ha a felesége akar hazamenni, az se ha péppé verik.

Ezzel már talán rávilágítottam arra, hogy a konfliktus nem csak két fél között zajlik, hanem szinte minden egyes szereplő konfrontálódik a másikkal, és ami a legfontosabb: magával. Misi drámája mellett kiemelendő még Kispali vívódása, aki Misi tökéletes ellentéte, hiszen mindent elvesztett és elvágyódik innen gyermekével együtt, de saját apja autoriter személye miatt kénytelen maradni. Egy dolog közös csupán kettejükben, hogy valamiben hibáztak és ezt rendbe akarják tenni. És ez is a mű mellett szól, hogy nincsenek benne makulátlan karakterek, mindenkinek van valami bűne, amiért előbb vagy utóbb, de vezekelniük kell. És ezek a karakterek mit sem érnének, ha nem lennének kiválóan életre keltve. Mindegyik színész bravúrozik a szerepében, de szeretném külön is megemlíteni Mészáros Andrást (Misi) és Kovács Frigyest (Szojka), akik érzelmek egész skáláját vonultatják fel a vásznon. A kedvencem pedig egyértelműen Orbán Levente (Attila), aki olyan volt, mint egy falusi Mad Max (a Hardy-féle). Szavak nélkül, csupán a gesztusaival és a mimikájával érte el, hogy ennek a világnak ő legyen a legkeményebb és talán legszimpatikusabb figurája.

És akkor még nem szóltam a verekedős jelenetekről, amik igazán látványosra és lehengerlőre sikeredtek. Nem érezzük rajta azt a görcsöt, amit más magyar (khm.. Cop Mortem khm..) vagy sok esetben a hollywoodi akciófilmeknél. Mert Kostyál Márk nem feszül rá arra, hogy rendezése katartikus legyen, egyszerűen csak mindent úgy illeszt össze, hogy az a lehető leghatásosabb legyen. A vágások és az operatőri munka pedig csak hab a tortán.

kojot.jpg

Végezetül még elmondanám, hogy az i-re a pontot nálam azzal tette fel a produkció, hogy egyértelműen a miénknek érezzük. Egy ízig-vérig magyar film, az ország kis falusi valóságáról, amit fanyar humorral tálal, és ez adja a sava-borsát. Nem akarok elhamarkodott kijelentéseket tenni, de nagyon-nagy esély van arra, hogy az év végi listámat a Kojot fogja vezetni. Menjetek, és nézzétek meg, mert a magyar film nagyon is felívelőben van. 10/10

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren.

A film MAFAB adatlapja.


A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3212308053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása