[Supernatural Movies]

Liberális utópia? - Itt és most 1x01

2018. február 18. - hakos05

Ismered azt az érzést, amikor hiszel egy eszmében, majd miután szembesülsz annak gyakorlati megvalósulásával, szájtátva, ujjaidat az arcodra tapasztva körülnézel és azt kérdezed magadtól: te jó ég, hogy jutottunk el idáig? Valami ilyesmi érzés fogott el az Itt és most nézése közben is, ám ami lényegesebb, hogy a sorozat főszereplője sem elégedett maradéktalanul azzal, amit család címén létrehozott.

here_and_now_2018_2655.jpg

Alan Ball neve ismerősen csenghet minden sorozatrajongó számára. Az ő nevéhez köthető a temetkezési vállalkozást üzemeltető család története a Sírhant művek, valamint a Louisiana-i porfészekbe szabadult vámpírokról szóló True Blood is. Legújabb sorozata azonban nem korábbi tévés projectjeire, hanem filmes forgatókönyvírói munkájára, az Amerikai szépségre emlékeztet, de erről egy kicsit később. Az Itt és most első része leginkább az alapszituációt vázolja fel és ezzel együtt indul meg a háttérben valami történetféleség, mintsem fordítva. A kiindulópont a Tim Robbins által alakított Greg hatvanadik születésnapi partyja. Az ide összecsődülő családtagokat ismerjük meg egy kicsit közelebbről. Ezek a karakterek úgy épülnek fel, hogy a készítők fogtak egy rakás olyan problémakört amivel jelenleg a liberális eszméket vallók foglalkoznak és ezeket tulajdonság gyanánt elosztogatták köztük. A premissza multikulturális családot ígér: van szám szerint három örökbefogadott gyerek Afrikából, Vietnamból és Kolumbiából; név szerint, Ashley, Duc és Ramon. Valamint egy biológiai, Kristen. Ami furcsa lehet, hogy a sorozat világában úgy tűnik, mintha az emberiség már túllépett volna olyan problémákon, mint a faji vagy a gender-kérdések. Egyetlen egyszer sem kerülnek még csak szóba sem, hogy mit jelent az örökbefogadottaknak a kisebbségbe tartozás, de a legnagyobb természetességgel kerül bemutatásra az azonos neműek közötti szexualitás is. Ramonnak a coming outtal sem kell megküzdenie a szülei előtt, sőt: anyja a partyn kitörő lelkesedéssel várja, hogy megismerje végre fia barátját. Mostohanővére, Ashley már a férfias öltözékével is láttatja, hogy ő viseli otthon a nadrágot. Egy telefonbeszélgetésből ki is derül, hogy a(z egyébként fehér) férje vigyáz otthon a kislányukra, míg a nő a karrierjével törődik. Azt meg már csak mellékesen jegyzem meg, hogy az utóbbi időben csak beszívott állapotban létező testvére, Kristen ezen szokására is csak legyint édesanyja. Mintha egy utópiába csöppennénk. Mintha a sorozaton kívüli világban nem azért készülnének annyi faji kérdésekről és a másság elfogadásáról szóló filmek, mert ott tartunk, ahol és ahogy azt az Itt és mostban ábrázolják. Kissé ijesztő volt ezt a jövőt (a sorozat világában jelent) a képernyőn látni, de lehet, hogy csak azért, mert az ábrázoltak annyira természetellenesnek hatnak.

here_and_now_2018_0254.jpg

Viszont! Lehet, hogy mindez az eltúlzottság a rész végi nagymonológot volt hivatott felvezetni. Az ünnepelt Greg szájából elhangzott szavak arra engednek következtetni, hogy a világ, amit igyekeztek a feleségével felépíteni hazugságra épült. Az eszmefuttatást azonban megszakítja Ramon látomása, mely egyébként az epizód egészén végigvonul és ad egyfajta misztikus ízt is a sorozatnak. Innentől bárhová kifuthat a dolog. Egyrészt folytatódhat az esetleges társadalomkritika, ami elég esélyes, tekintve hogy Greg kiábrándult karaktere nem kevés hasonlóságot mutat az Amerikai szépség Lesterével. De felvehet egy misztikus, pszicho-jellegű vonalat is, az említett látomásos jelenetek miatt.

here_and_now_2018_2993.jpg

Maga az epizód egyébként profin megvalósított és igen hangulatos lett. A színészek közül Tim Robbinst emelném ki, aki zseniálisan hozza a kapuzárási pánikos hatvanévest. Az anyát alakító Holly Hunterre se lehet panasz, aki a sorozat másik ismert neve. A többi színész jobbára ismeretlen arcokból áll, ők egy tévésorozattól elvárható játékot hoznak, se többet se kevesebbet. Az óvatosan megbúvó fanyar humort leginkább Kristen karaktere képviseli, aki cinikus beszólásaival csalhat mosolyt a néző arcára. Összességében tehát nézhető darabról van szó, annak ellenére, hogy a túlzott politikai korrektséggel fokozatosan vesztettem el az érdeklődésemet. Ha tényleg kritikusabb irányba fog elmozdulni a sorozat és mégse lesz olyan egyoldalú, mint amilyennek elsőre tűnik, meglehet, hogy egy új Amerikai szépség van születőben. Maradni fogok, aztán majd kiderül. 8/10

Megnézhető az HBO GO-n

A sorozat MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr4813679498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annus731211 2018.02.25. 10:10:46

Szerintem nem ertetted meg. Tele van mindenki feszultseggel, a gyerekek cinikusak, az apa megkeseredett, az anya meg annyira tokeletes anya akar lenni (es fontos h terapeuta), es annyira meg akar felelni a szerepenek (anya es terapeuta) , h kumma idegesitove valik nemcsak nekunk, hanem szemmel lathatolag a csaladjanak is. Defektes az egesz csalad ugy ahogy van. Nem utopisztikus a vilaguk csak a vegletekig kenyszeres. Nekem eddig tetszett.
süti beállítások módosítása