[Supernatural Movies]

Hogyan neveljünk szuperkatonákat? - Árvák

A Bonelli-képregények színe-java #1

2019. július 12. - Fincherista

Először jött a villanás, ami kiégette a szemünket. Aztán jött a robaj, ami szétrobbantotta dobhártyánkat.

Kőkemény kezdés. Milliónyi emberéletet kioltó napkitörés az Árvák c. képregény felütése, az, ami a legtöbb történetnél egy posztapokaliptikus sci-fi formájában szokott kibontakozni, azonban Roberto Recchioni írása teljesen más mederbe tereli az eseményeket. Az ismert világ nem pusztult el teljesen, a közeljövő társadalmában viszont a katonaság jóval nagyobb szerepet tölt be és a tragédia következtében megárvuló gyermekekre építve igyekeznek fokozatosan erősödni. Az árvák kiképzésének célja a félelmet nem ismerő, ezáltal bármilyen veszéllyel szembeállítható csapatok felállítása, s mivel szegények teljesen magukra maradtak, így minden erejüket kényszerülnek beleadni, hogy megfelelhessenek a kihívásoknak. Ezáltal pedig tökéletes alapanyagnak bizonyulnak.

orf.jpg

A közel száz oldalas, Kicsiny riadt harcosok alcímet viselő kötet egy 2013-ban induló olasz széria nyitóakkordja, egyben a GooBo kiadó egyik idei projektjének, a Maximum Bonelli-sorozatnak az első címe. A hazai képregényes körökbe tavaly a Dragoneróval berobbanó GooBo a sikeres heroikus fantasy-jén felbuzdulva indította el az olasz Bonelli kiadó legjavát felvonultató sorozatát, amely során kifejezetten változatos felhozatallal igyekeznek megismertetni az anyakiadó legjobb képregényeit. Az eddig megjelent és/vagy hamarosan elérhető 6 kötet egymástól független, ám önmagában is tökéletesen értelmezhető mű, így akit esetleg csak az egyik érdekel, az bármilyen áldozat nélkül kihagyhatja a többit. Azt azonban megkockáztatom, hogy aki beleveti magát a Bonelli-képregények univerzumába, az aligha fogja csakúgy hátrahagyni egyik-másik kötetet.

Még úgy is, hogy az olasz kiadó palettájáról a Maximum Bonelliből mindenképpen fog hiányozni kettő cím: a Dampyr és Dylan Dog, de ennek ugyebár azon egyszerű oka van, hogy a két szörnyvadász-szériának már megvan a hazai kiadója. Ettől függetlenül az eddig olvasott kötetekre hivatkozva kijelenthetem, hogy izgalmas kis gyűjtemény ez, ráadásul a főképp kommerszebb alkotásokból álló szuperhősös dömping, illetve azok ellenpólusaként berobbanó, magas művészeti minőséget képviselő képregények közötti kellemes átmenetet képviselik. Azt, amit szívesen kézbe vesz az ember egy nehezebb nap után vagy éppen a tömegközlekedés rutinja során. És utóbbit könnyedén kivitelezheti, lévén a GooBo eddigi kötetei bőven megfelelnek az utazóbarát jelzőnek, ugyanis nagyságukat tekintve leginkább a standard könyvmérethez hasonlatosak.

orf2.jpeg

Az általánosabb kitérő után visszatérve az Árvákhoz: bár érződik rajta az Alien, a Star Wars vagy éppenséggel a Full Metal Jacket hatása, én leginkább a Csillagközi invázióhoz tudnám hasonlítani, no nem a Vehoeven-féle szatirikus hangvételt megengedő filmhez, hanem az eredeti Heinlein-könyvhöz. Régi vágású katonai sci-fi ez egy kemény kiképzésről, sok akcióval és - már amennyire ekkora terjedelem engedi - könnyen megkedvelhető karakterekkel. Emiliano Mammucari illusztrációi szintén jól működnek, bár az én ízlésemhez sokszor túl steril volt a látvány, ezen a téren a hamarosan szintén bemutatásra kerülő Fort Ghost az etalon az eddigi Maximum Bonelli-kötetek közül. Ugyanakkor az Árvák csakúgy, mint a GooBo által kiadott sorozat többi tagja, tökéletesek a könnyed kikapcsolódáshoz, ahhoz, hogy egy kicsit kizökkenjünk a hétköznap mókuskerekéből.

mb.jpg

Roberto Recchioni - Orfani: Piccoli spaventati guerrieri
GooBo, 2019, 96 oldal.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozz fel a YouTube-csatornánkra is!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr6314942232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása