[Supernatural Movies]

Das Boot - A rendezői változat (1981)

2012. október 24. - REMY

A német filmgyártás a 20-as 30-as években élte aranykorát. Nagyon sok kiváló filmet adtak ki, amik a mai napig egy nagyon magas minőségi szintet képviselnek. Többek között gondolok itt a Dr. Caligari vagy az M egy város keresi a gyilkost filmekre. Aztán a II. Világháború kis túlzással bedöntötte a Német filmgyártást, amit nem igazán tudtak helyretenni az évek alatt. Egészen a 70-es évekig kellett várni, hogy ismét felvirágozzon a német filmipar. De szerény véleményem szerint a csúcspont akkor jött el, amikor Wolfgang Petersen megalkotta a Tengeralattjáró című remekművet, amely a mai napig hatalmas sikernek örvend. A ma már 31 évesnek számító filmet a német precizitás és az amerikai sablonmentesség jellemzi legfőképpen.

dasboot.jpg

A története egyszerű, de mégis nagyszerű, mert a film atmoszférája elképesztően komollyá teszi. Sok esetben egy több mint 3 órás filmnél feltesszük a kérdés, hogy minek kellett ezt ennyire elhúzni? Az alap cselekményszálhoz illene is ez a kérdés, de a Das Bootnál ez másként van. Itt ezt nem tudjuk feltenni, mert a film minden egyes képkockája információkkal bombáz bennünket. Tehát miről is szól a film? Nem másról, mint a hétköznapi katonák drámai életéről egy tengeralattjáróban. Betekintést nyerünk a katonák életébe és átérezhetjük a küzdelmeiket...

A film egy rendkívül komoly dráma. Az emberek mozdulatai teljes mértékben az életszerűséget sugallják. Semmi giccsparádé, ezáltal néha már olyan érzése is van az embernek, mintha egy dokumentumfilmet nézne. De ez még mindig nem a vége, mert az aláfestő zenét annyira jól megválasztották, hogy az ember a legtöbb esetben libabőrős lesz. Ehhez Jost Vacano mesteri operatőri munkája remekül asszisztált. Viszont a dicséreteket még mindig folytatnom kell, mert a  színészi játék sem maradhat el, megemlítés nélkül. Jürgen Prochnow, azaz Henrich Lehmann kapitány színészi teljesítménye elképesztő. Ez a film meg is hozta számára a világhírnevet, bár sajnálatos módon csak több-kevesebb sikerrel folytatta a karrierjét. Jürgen mellett még Erwin Leder, más néven Johann is remekül teljesített, de igazából senkire nem volt panasz a filmben.

Magyarul a film elképesztően jó. Nagyon nehezen lehetne belekötni, mert minden a helyén van. Rendezés, díszletek, operatőri munka, zene, történet, korhű ábrázolás stb. Tehát tipikusan az a film, amin az idő vasfoga nem igazán fog meglátszódni. 20-30 év múlva is bátran elő lehet venni és meg lehet nézni. Végezetül, aki szereti a tengeralattjárókat és a II. világháborús filmeket, ráadásul nem riad vissza a 3 órás filmezéstől, annak bátran merem ajánlani, mert csalódni biztosan nem fog. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr324867940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása