[Supernatural Movies]

Beküldött: Egy veszedelmes viszony (2012)

2013. február 07. - REMY

A következő remek kritikát az Egy veszedelmes viszony című filmről, messideco, küldte a blognak. Köszi! :)

royal1.jpg

A 2000-es években a filmipar erőteljesen rámozdult az uralkodócsaládok szövevényes szerelmi életére, ugyanakkor a kosztümös filmek, regényadaptációk mindig egy arányaiban könnyen rendezhető filmet jelentettek, az anyagi bukás lehetősége gyakorlatilag nem áll fel ilyen esetekben.
Miben más ez a dán-svéd-német-cseh koprodukció? Abban, hogy hordozza a skandináv –és egyben az európai- filmek minden erőteljes jellemvonását, ötvözve a 18. század politikai ideológiákkal, beletéve a legnagyobb profizmust.

A rendező, Nicolaj Arcel, eddig ismeretlen volt számomra, de ő is közreműködött az eredeti Tetovált lány forgatókönyvében. A történet egyszerűsítve a következő: Angliából érkezik felesége VII. Keresztély (Christian) dán királynak, de a fiatal nő nem képes alkalmazkodni a dán szokásokhoz. Az egyértelműen őrült király nem törődik feleségével, bordélyházakban és színházakban talál örömet. Az udvar egy kisvárosi német orvost, Struenseet rendeli a király mellé egyfajta testi-lelki orvosként. Nem várat magára az orvos és a magányos királynő egymásra találása, elindítva ezzel a 18. századi Dánia egyik legjelentősebb politikai és társadalmi változásokat hozó időszaka.

royal2.jpg

A királynőt alakító színésznő, Alicia Vikander, tökéletes alakítást tett az asztalra, egyszerre volt gyöngéd és elragadó, törékeny és elegáns. Úgy látszik, hogy ez az év jelentette számára az áttörést, hiszen szerepet kapott többek az Anna Karenina című filmben is, míg az idei évben három filmben is láthatjuk. A megjelenésig Natalie Portmanre hasonlító hölgy még nagyon fiatal, alig töltötte be a 24. évét.
A másik erős szereplő az orvost alakító Mads Mikkelsen, aki már most elismerést szerzett hazájában, és egyre ismertebbé válik nemzetközileg is. A legerősebb alakítás mégis a királyt alakító Mikkel Boe Folsgaardé, akit a Berlinale filmfesztiválon a legjobb férfi szereplőnek járó díjjal jutalmaztak alakításáért. Remek volt a sminkje, nagyon jól gesztikulált, a hangskálája renkívül színes volt, teljes egészében megteremtette a bohém őrült király alakját.

A filmet átszövi a felvilágosodás eszméi, többször említést tesznek a nagy francia gondolkodók, elsősorban Voltaire és Rousseau tanaira, előbbivel levelezésben áll a doktor által a dán király. Úgy látszik, hogy a liberális doktor változásokat képes hozni az amúgy mereven tradíciókhoz ragaszkodó államban. Kinőve az orvos szerepét egyfajta személyi tanácsadó, majd a királyi tanács tagja lesz. Ezt természetesen nem nézi jól az anyakirálynő vezette nemesi réteg, és miután kitudódik a titkos szerelmi kapcsolat az orvos és a királyné között, lecsapnak a felkínált lehetőségre, és próbálják visszaállítani a régi rendet.

Jobban rá lehetett volna talán menni arra, hogy a karaktereket emberközelibbé tegyék, de talán ez is tudatosan, a történelmi hűség miatt nem következett be. Igényes, minőségi alkotás, de ezen már nem lepődünk meg. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr945066540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.07. 14:11:55

jó kis írás!
remélem a beküldő küld még. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.09. 13:57:15

@doggfather: És most jutottam el oda, hogy megnézzem a filmet magát is...

Hatalmas, grandiózus történelmi film, több helyszínen, és sok-sok jelmezzel, bennti és kinnti felvételekkel, zenével.
A dogma filmek hazájából több, mint meglepő.
Mads Mikkelsen nagyon jó, de Mikkel Boe Følsgaard uralkodója mindenkit háttérbe szorít.
süti beállítások módosítása