[Supernatural Movies]

Merida, a bátor / Brave (2012)

2013. március 18. - REMY

A 2013-as Oscar gála legjobb animációs film kategória nyertese, és a legtöbb érzelmet tartalmazó film a 2012-es felhozatalból (animáció terén). Mark Andrews, Brenda Chapman kiváló munkát végeztek a rendező székben, és egy csodálatos hercegnős rajzfilmet alkottak meg. A Merida, a bátor a legdisneysebb, pixar film, amit valaha láttam.

Brave-2012.jpg

Merida a lázadó tini lány nem hajlandó azt az utat követni, amit ősidők óta kitapostak a felmenői. Saját úton akar menni, és élvezni szeretné az életét, nem pedig férjhez menni. Az anyja persze ezt nem nézi jó szemmel, és a lányával heves vitába keveredik, aminek a vége egy boszorkány csíny lesz, ami mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja…

Bevallom, hogy előítéleteim voltak a filmmel kapcsolatban, mert a Rontó Ralph sokkal közelebb állt a szívemhez, és azt szerettem volna, hogy a 8 bites hős kapja meg az Oscart. No, de a film végeztével megvilágosodtam és elszálltak a távolba az előítéleteim, és már tudom, hogy miért is ez lett a végső győztes. Egy jól felépített történet, ami nem sok újítással lep meg minket, de annyira erős érzelmeket válthat ki a nézőkből, hogy könnyen a szívébe zárja az ember Meridát, és családját. Egyetlen egy dolog volt, ami újszerűen hatott, mégpedig az, hogy nem a szőke herceget kaptuk fehér lovon, hanem egy másik főnyereményt. (azt viszont nem árulom el, hogy mi volt az).

A több lehurrogó kritika ellenére én azt mondom, hogy rendkívül jó szórakozást tud nyújtani ez a film, mert az érzelmek mellett rengeteg humorral és vicces jelenettel találkozhatunk. Emellett a karakterek is minőséget képviseltek, mert mindenkinek megvolt a saját helye, és mindegyikőjük adott egy kis pluszt a filmbe. Gondoljunk itt a királyra, vagy éppen a 3 rosszcsontra…

brave2.jpg

A Pixar, mint a legtöbb esetben itt is profi munkát végzett a CGI terén, és lenyűgöző látványt tártak elénk a dolgozók. Az aprólékos kidolgozás az animációs filmeknél elengedhetetlen, hiszen, ha a legfontosabb elembe hiba kerül, akkor könnyen bukás lehet az egész produkció. Itt szerencsére minden klappolt, és az eredmény magáért beszél.

No, de miért kapta ez a film az Oscar díjat?! Véleményem szerint a „hatásvadász” érzelembombák, illetve a Disney rajzfilmekben sokat használt dalok felcsendülése volt az a plusz, ami a zsűriket megfogta. Meridán kívül egyik film sem tudott ennyire mély és megérintő lenni, no persze nem is biztos, hogy a többieknek ez lett volna a céljuk. A rendezői kettős viszont elérte a célját és megszerezték a filmnek a legfontosabb elismerést, amit egy film kaphat. Gratulálunk nekik, mert tényleg jó volt, és adok is rá egy 8/10-et.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr995140146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.02. 17:39:23

és ez nyert?!

A többi akkor nagyon gyenge kellett, hogy legyen, mert ez is az volt. :S

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.02. 19:25:20

Frankenweenie - Ebcsont beforr
Jelölés Kalózok! A kétballábas banda
Nyertes Merida, a bátor
ParaNorman
Rontó Ralph

Ezek közül a Rontó Ralphnak kellett volna nyernie.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.03. 11:34:55

@REMY: ezek közül még csak a frankenweeniet láttam a meridán kívül, de az vastagon jobb. Történetben is,meg kivitelben is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.04. 11:07:30

@REMY: adja az hbo, szóval egyszer tuti belefutok ahogy ebbe is sikerült. :D
süti beállítások módosítása