[Supernatural Movies]

Jack Reacher (2012)

2013. április 21. - REMY

Feltűnik a semmiből, majd eltűnik a semmibe Tom Cruise a Jack Reacher című akciófilmjében, ahol az ifjú McClane-nel is meg kell küzdenie. A fél évszázados színésznek látszólag jót tett a válás, hiszen egymás után fogadja el a jobbnál-jobb ajánlatokat. Jack Reacher, Oblivion, All You Need Is Kill, és még 2 másik sci-fi film. Nem lehet rá panaszunk, mert a tucat filmek helyett próbál a minőségnél maradni, valamint a szerepeit is komolyan veszi.

jack.jpg

Egy átlagos nap öt ember veszíti életét egy mesterlövész által. A gyanúsított a rendőrségen egy cetlit nyújt át, amin az áll, hogy „Kerítsék elő nekem Jack Reachert”. A volt katona és az ügyvédnő némi kutakodás után megkérdőjelezi James Barr bűnösségét. No, de ha nem ő, akkor ki lehet a gyilkos, és miért Barrt vették elő?

Manapság vigyázni kell az akciófilmekkel, mert tucat számra jönnek ki a 90 perces sablonos, fordulatmentes, élvezhető történet nélküli, agyatlan akció mozik. Ezzel nincs feltétlenül nagy baj, de azért néha-néha elkél egy komolyabb alkotás is, amiben a sablonokon kívül találkozhatunk csavarokkal, és kérdésekkel. A Jack Reacher már az első perctől kezdve megmozgatja a fejünkben lévő fogaskerekeket, s ezáltal könnyen érdekfeszítővé válhat a film. Az is lesz, de…

Véleményem szerint irreálisan hosszú a 130 perces játékidő, ami a jó történet ellenére is unalomba fullad az egyes üresjáratoknál. Ha 15 perccel rövidebbé tették volna a művet, akkor nem lehetett volna egy rossz szavunk se a végén. Valamint egy bizonyos jelenetet illett volna kihagyni a filmből. Egyszerűen nem is értem, hogy miért kell egy ennyire izzadtságszagú cselekmény egy normális alkotásban. (2 ember egymással szemben áll. Az egyiknek a fegyveréből kifogyott a golyó, míg a főhőséből nem, de ennek ellenére nem lövi le, hanem eldobja, majd puszta kézzel verekednek össze. Miért?! Annyira elcsépelt, és erőltetett lépés, hogy hihetetlen. Pedig nagyon egyszerűen ki lehetne küszöbölni az ilyet, csak annyit kéne tenni, hogy a forgatókönyvet átírják úgy, hogy egyiknél se legyen fegyver az adott szituációban, és máris másként nézne ki az egész.)

jack2.jpg

A Jack Reachert alakító Tom Cruise kellemes meglepetéssel rukkolt elő ebben a filmjében, hiszen egy rendkívül komolyan vehető, és emberi figurát testesített meg. Volt kisugárzása, volt ereje a karakterének, és egy percig nem vált komolytalanná. Nem volt hős, nem használt szuperkütyüket, nem ugrált ki száguldó autókból stb. Egyszerűen csak profi volt.

„Azt hiszed hős vagyok? Nem vagyok az. Én csak egy csavargó vagyok, akinek nincsen vesztenivalója.”

Ez a kis idézet tökéletesen bemutatja Jack Reachert, és szerintem ennél többet nem is kellett belőle kihozni.

A Jack Reacher egy összerakott, érdekes storyval rendelkező film lett, amit érdemes megtekinteni. Nem válik felejthetetlenné, nem lesz kedvenc film, de kikapcsolódás szempontjából megfelelő. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr505236338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.04.21. 20:02:10

Szerintem pocsék volt. De én elfogult vagyok, a cím pedig meghatározta a lehetőségeimet...

ZWolfS666 2013.04.21. 20:38:37

Megint valaki, aki nem olvasta a könyvet sem, és a (vertikálisan erős kihívásokkal küszködő) színészi játék pedig nem tudta átadni számára a jelenet lényegét, amit kritizál. Érdemes elolvasni (az összes) Reacher-történetet. A film annak ellenére nem lett teljesen élvezhetetlen, hogy szentségtörés volt a főszerepet TC-nek adni. Viszont a könyveket író Lee Child elfogadta a castingot, így egy szavunk sem lehet (csak nem a kis Xenu mókolta meg az elméjét hogy egy 2 m magas, 120 kg-os szőke óriás szerepére jóváhagyta :-)).
TC-hez annyit, hogy az Oblivion az értelmetlen ok eredményezte értelmetlen okozatok botcsinálta sztorija, ami inkább nevetséges. A többi említett filmet még nem láttam.
Reacher szerepére pl. Jim Caviezel nagyon jó lehetett volna, de ő Reese... :-)

Bélabácsi 2013.04.21. 20:48:25

Fasza kis film, mindenkinek ajánlom megnézésre aki a thrillereket szereti.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.04.21. 20:50:22

Az Jack Reacher úgy volt önmaga paródiája, hogy én nem is olvastam magát a könyvet (:

Wintermoots (törölt) 2013.04.21. 20:54:06

a film szar, tom cruise meg egy átlagos tehetségű nem szépen öregedő hülye szcientológiahívő.

Bélabácsi 2013.04.21. 21:03:27

@Wintermoots: most akkkor mínuszoljuk a szcientológiát meg az öregedést a kommentedből, merthogy ezeknek semmi köze a filmhez.

A film meg nem "szar", te mondod hogy az, de ez eddig oké, mindenkinek legyen véleménye.

Szerintem meg ott van a szeren, ennyi.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.21. 21:07:49

@ZWolfS666: Mivel filmes blog így nem feltétlenül kell ismernem a könyves verziót. Én a filmről írtam véleményt, nem pedig a könyvről. Biztos másként látnám az egészet, ha ismerném a könyvet. Elfogadom azok véleményét, akik ismerik mind a két verziót is. :)

ZWolfS666 2013.04.21. 21:23:29

@REMY: Bocs, ha nem volt elég egyértelmű, a megjegyzésem nem azzal kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, hogy nem olvastad a könyvet, hanem azzal kapcsolatban, hogy a film a jelenetben nem bontotta ki a motivációt (a fiatal lány megölése elsősorban) és a lelkiállapotot ami arra késztette JR-t hogy puszta kézzel verje agyon a delikvenst. A többi történetben sincsenek skrupulusai különlegesen fejlett small arms - cqb skilljeinek használatára és baromi messze áll attól, hogy álheroikus (és idióta) fair play nevében ne használja ki szükségszerűen a lehetőségeket a győzelemre.
Különlegesen élvezetesek a könyvek, csak ajánlani tudom, és nem amatőr (teljesen) a fordítás.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.21. 21:24:30

A könyv után ez a film egy kalap sz*r, és függetlenül a főszereplő személyétől.
A JR történetek rohadtul összetettek, és fordulatosak, tele a főhősre jellemző állandóan visszatérő klisékkel.
Ezekből semmi sem volt meg a filmben...

Sajnos azt kell mondanom, remélem nem lesz filmbeli folytatása.

@REMY: ajánlom olvasásra a könyvet. Beszippant majd, és zabálni fogod a sorozat többi részét is.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.21. 21:28:50

@REMY:
Ha kell, kölcsönadom ebookban ;)

ZWolfS666 2013.04.21. 21:33:17

@REMY: Én is szívesen kölcsönadom ebookban, angolul is ha érdekel (az utolsó még nem jelent meg magyarul, de baromi jó volt, és van egy novella is Reacher gyerekkorából, az is ott van a szeren rendesen). :-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.21. 21:37:07

@Kőmíves Kelemen: akkor az (elérhetőségek) menüpont alatt lévő emailre eltudod küldeni?

amúgy köszi mindkettőtöknek. :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.21. 21:52:26

@REMY: elment.
Szólj, ha nem ért oda.

Goddamn90s 2013.04.21. 22:23:38

Szerintem a film jol lehozta a Jack Reacher konyvek lenyeget! es Tom Cruise is elhittem hogy o JR. Igen olvastam a konyveket is de engem nem zavart a dolog hogy nem ketmeteres. Az pedig hogy nem lotte a McLane fiat az azert volt mert Jack szereti az egyenlo kuzdelmet:D

evil demon satan devil 2013.04.21. 22:29:33

sztem király volt a cucc(a szci-s ökörséget ilyenkor el kell felejteni a film idejére)
a feledés is frankó lett, aki nem birta lekövetni, az 80-as iq-s fogyi...

profilo 2013.04.21. 22:33:47

A film sokkal jobb,mint a könyv.Ez a könyv(Csak egy lövés - One shot) Lee Child legrosszabb könyve.

Lehet,hogy SPOILER!

A forgatókönyv írója jól tette,hogy kihagyott szereplőket(Rosemary Barr,Franklin,Eileen Hutton,stb...),mert így sokkal pörgősebb a történet.Jót tett az is,hogy Barr a filmben csak a végén tér magához.

victor vacendak 2013.04.21. 23:27:44

nem úgy van a könyvben, hogy reacher praktiks gyerek, aki sosem megy bizonytalanra, mint egy közelharc? az a kis okostojást ott hleyben lelőtte volna, nem eldobni a lőfegyvert (erről a jelenetről a Ford Fairlane jutott az eszembe, annak is a vége, ahol eldogják a pisztolyokat :-)

és a közelharc nevetségesen komplikált fogásai és lassúsága...ááááá

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.04.21. 23:38:33

"A fél évszázados színésznek látszólag jót tett a válás, hiszen egymás után fogadja el a jobbnál-jobb ajánlatokat."

Szóval a házas, vagy szar házasságban lévő férfi színészek direkt nem fogadják el a jó filmszerepeket.

Egy igazi lángelme vagy.

studkell 2013.04.22. 00:02:04

" ahol az ifjú McClaneel" - REMY

McClane-nel. Pl. asztal -> asztallal. Tudod, teljesen hasonuló -val, -vel rag, nem -al, -el rag. Ha már írsz, olvass is sokat (könyvet, ne ostoba fórumozókat), talán ragad rád valami.

mtr 2013.04.22. 02:43:13

@ZWolfS666: már megjelent az utolsó is, ha valaki papíron szeretné: www.generalpress.hu/termek/985.OSSZEESKUVES

Analyzer 2013.04.22. 07:59:38

a film szembe megy mindennel, ami jack reacher: elvek, dimenziok, stb. attol meg, hogy lee child elfogadta a castingot...... ugyan, nyilvan van az a penz.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.04.22. 08:27:30

@Goddamn90s: Te milyen könyvet olvastál, amiben JR szereti az egyenlő küzdelmet?

@ZWolfS666: hát, lehet, hogy Child számára "volt annyi pénz", amiért ezt a forgatókönyvet és ezt a castingot elfogadhatónak volt hajlandó titulálni, de a fickó amúgy simán szembehugyozta magát. A legszánalmasabb az volt, amikor azt fejtegette, hogy Reacher nagysága belső nagyság elsősorban... Anyja faszát, azt. Minden könyvében kimondottan hangsúlyos a fizikai megjelenés, aztán egy kis zsozsótól hirtelen átlényegül? Persze megértem, nagy szó lehet, ha egy író könyvét filmre viszik, de legalább ne mondjon hülyeségeket.
Egyébként nem is Tom Cruise szerepeltetése volt a legnagyobb hiba, már maga a sztori köré pakolt hollywoodi megoldások is szánalamasak voltak. Kiherélték a karaktert, vagyis épp "felturbózni" próbálták. Lehet, hogy annak, aki csak a filmet látta bejöhetett, de aki ismeri a karaktert, annak nevetséges az egész.

Analyzer 2013.04.22. 08:34:10

egyetertek az elottem szoloval. jr karaktere jo megfigyelo, stb, de ha a kuzdelemre kerul a sor, lemegy fa ekbe: semmi tisztessegesseg meg fair play. egyszeruen o akar eljonni a szinhelyrol, a masikat meg vigyek. hordagyon vagy hullazsakban, ez csak a bune nagysagatol fugg. es semmi magasztossag... raadasul ez minden konyvben hangsulyozva van.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.04.22. 10:43:03

Állítólag az ízlésben nincs helye vitának, ezért nem is vitatkozom, csak leszögezem, hogy a Child-könyvek főszereplőjéhez a filmbéli Reachernek kábé annyi köze van, mint az 1996-os Bujtor-féle filmnek (A három testőr Afrikában) Rejtő művéhez. Vagyis szinte semmi.

Unalmas, vontatott, felejthető. Kábé egy hónapja láttam, de most meg kellett néznem az adatlapját, hogy vissza tudjak idézni belőle valamit.

Rocko- 2013.04.22. 11:47:31

szerintem pont azért kell a két órás film, hogy normálisan fel lehessen építeni a sztorit, ne legyen összecsapva, mint anno a JAG-nél (bocs, katonai nyomozós, ez jutott róla eszembe).
süti beállítások módosítása