[Supernatural Movies]

[kritika] Dragon Ball - Evolúció (2009)

2013. augusztus 13. - REMY

Vannak rossz filmek, vannak nagyon rossz filmek, és vannak olyanok is melyek létrehozása bűntett az emberiség ellen. No, a Dragon Ball élőszereplős filmje az utóbbi kategóriát erősíti. Akira Toriyama a 80-as években olyan szintű anime sorozatot hozott létre, melynek a hatása még a mai napig is érezhető. Igaz, több országban visszaesett a DB mánia, de aki Son Goku történetén nőtt fel annak örök élmény marad. Toriyama a legnagyobbak közé emelkedett az évek során, és a fanok királyként tisztelik.

db1.jpg

A 2009-es esztendőben sötét idők jártak a Dragon Ballra, hiszen élőszereplős filmet készítettek Goku történetéből, és ezzel a lépéssel meggyalázták az addig felépített mesterművet. Noha nem tudott végleges sérülést okozni az animének, de a név kötelez, és így elvárható volt a minőség, de a DB Evolúció minden téren megbukott.

Goku nem találja a helyét a világban, de nagyapja tudja, hogy a fiúban sokkal több van, mint amit eddig mutatott. Nem kisebb feladatot kap, mint megmenteni a Földet a gonosz Lord Piccolótól, aki a hét kristálygömbre pályázik, hogy végtelen hatalma legyen az univerzumban…

Nem is tudom hol kéne kezdeni a kivesézést, mert a film annyira rossz, hogy másodpercről másodpercre lehetne tárgyalni a felesleges, bugyuta, idegesítő, idétlen dolgait, mely lavinaként zúdul az arcunkba a legeslegelejétől. Minden bája, varázsa és zsenialitása odaveszett azzal a lépéssel, hogy élőszereplőssé alakították a szériát. Az már csak mellékes, hogy a 42 kötetből álló mangát esélytelen volt belesűríteni 85 percbe. Még ha csak egy kis részletét próbálták volna felvázolni, annak az esélye is 0 százalék lett volna a sikerre, hiszen pont az a lényege az egész Dragon Ballnak, hogy nincs kapkodás, nincs összecsapott cselekmény. Hosszasan felvezetett, rengeteg dialógust tartalmazó részek adták a sava borsát az egésznek, de ennek még csak jelét sem tapasztalhattuk a mozifilmben.

Hogy is tapasztalhattuk volna, ha nincs másfél óra az egész? A fejetlenség lett úrrá James Wongon (Végső állomás) a rendezés első szakaszától kezdve. De ugyanez elmondható a forgatókönyvíróról is, hiszen egyetlen egy karakter sincs kidolgozva, és így olyan szintű információ hiányt ad annak a nézőnek, aki nem ismeri a Dragon Ball történetet, hogy feleslegessé válik a megtekintése. A filmet nem lehet alapismeretek nélkül megtekinteni, mert katasztrofálisan rossz. Viszont, ha DB fannak tartjuk magunkat, akkor egyenesen a szemünk előtt alázzák meg a DB kultuszt. Így tehát kijelenthető, hogy a film semmilyen szempontból nem állja meg a helyét.

db2.jpg

Mint már említettem a karakterek hiányosak, színtelenek, lelketlenek. Zseniális Teknős perverz, humoros személyisége nem több egy idegesítő alaknál, pedig ő nagy szerepet játszott a sima DB sorozatban, de úgy látszik Wongékat ez mit sem érdekelte. Mellette ott volt még Bulma, Chi-chi, Yamcha is, akik szintén a jelentéktelen kategóriába tartoznak. Ezek után bátran tehetjük fel a kérdést, hogy vajon James Wong látott-e valaha is egyetlen Dragon Ball epizódot, olvasott-e egyáltalán mangát, vagy bármi DB-s dolgot. Hihetetlen mennyire nem érzett rá az egészre…

Most jöhetnék azzal, hogy én gondolom túl a dolgokat, de nem. Ebben az esetben nem hiszem, hogy bármiféle pozitív jelzővel kéne illetnem ezt a filmnek nevezett marhaságot. Mert, ahogy már említettem léteznek rossz filmek, léteznek nagyon rossz filmek, de a Dragon Ball Evolúció azt a határt lépte át, ami már megbocsáthatatlan. Végül tehát lelkiismeret-furdalás nélkül adok rá 1/10-et. A valaha készült legrosszabb filmek között szerepel ez az alkotás, aminek a megtekintése nem ajánlott!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr375458354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2013.08.13. 12:32:44

ezt láttam - ez tényleg ultra fos volt :)

szivar 2013.08.13. 12:32:50

@doggfather: Nem vesztettél vele sokat...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.08.13. 12:56:39

Ez van, amikor valaki azt hiszi, hogy az amerikai képregényekhez hasonlóan a japán mangákból is könnyű sikerfilmet készíteni.

P. dictus Magister 2013.08.13. 14:28:01

Sajnos szóról szóra egyet kell, hogy értsek a posterrel. Nem lett jó a film, én anno megnéztem, de jól jellemzi az alkotást, hogy egy kockájára sem emlékszem már.

Csokáv 2013.08.13. 14:47:55

Én se emlékszem egy kockájára se, de az megmaradt, hogy utána azt gondoltam, hogy annyira nem is volt bitang pusztulatosan fostos, mint előtte gondoltam.
DB-t nem követtem, de pártucat részt láttam anno.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.13. 15:22:22

@szivar: sejtettem a képek, meg a trailer alapján.
süti beállítások módosítása