[Supernatural Movies]

[kritika] Elysium - Zárt világ (2013)

2013. augusztus 16. - REMY

„Ne rázzad már azt a kurva kamerát!” ordíthatjuk a legújabb Neill Blomkamp film nézése közben, ám ezt a kis "apróságot" leszámítva a District 9 rendezője ismét megmutatta, hogy ért a filmkészítéshez. No, nem fog olyan eredményeket elérni, mint a 9-es körzettel, mert messze nem lett olyan egyedi, de a kikapcsolódást biztosan garantálja.

ely2.jpg

2154-et írunk és a Föld lakossága nyomorban él. Bűnözés, betegség, és a reménytelenség lett úrrá az embereken. Max a szerencsésebbek lakosok közé tartozik, hiszen van állása, ami csak kevés embernek adatik meg, ám az egyik nap balesetet szenved, ami miatt égető szükségűvé vált, hogy eljusson az Elysiumra. Arra a helyre, ahol a kiváltságosok élnek, egy szép és békés közösségben, távol minden bajtól, betegségtől…

Blomkamp a jövőbe repítette Robin Hoodot, illetve a jelenkor társadalmi különbségeit is áthelyezte bő másfél évszázaddal későbbre. Kiváltságosok kontra szegények. Előbbieknek minden, utóbbiaknak semmi, üzeni az Elysium, Jodie Fosterrel karöltve. A film felnagyítja ezt a valós problémát, és még tovább tágítja a szakadékot a két réteg között, mely már odáig fajult, hogy nem tengerek, hanem a világűr van közöttük. Ez a jelenség persze nem újdonság a filmek világában, mert divat ezt reklámozni manapság, ami nem feltétlenül baj, mert ha köré szőnek egy szórakoztató történetet, akkor nagyjából minden rendben. Szerencsére Blomkampnak ez sikerült, 1-2 dolgot leszámítva.

ely3.jpg

Az Elysium egy szórakoztató akció sci-fi, de semmi több. Amíg a rendező első alkotás megpróbált eredeti lenni, addig az új egyáltalán nem akart, sőt nem is próbálkozott. Megelégedett a 4-es osztályzattal, azaz a jó eredménnyel. Blomkamp átgondolta, hogy mi kell egy nyári blockbusterhez és azt meg is csinálta. A 4-es jegyet meg is kapja rá. Látványban, színészi játékban, alapstoryban, zeneileg mind-mind jó, de hiányzik az a plusz, ami miatt megkaphatta volna a jelest.

Ez a plusz nem más, mint a főszereplő karakterfejlődése. Matt Damon karakterét a semmilyen jelzővel lehet illetni, pedig a színész minden tőle telhetőt megtett, hogy sikert éljen el, de mindhiába. Ez azért baj, mert nagyon a középpontban szerepelt, így valamilyen szinten kapcsolatba kellett volna állnunk vele, hogy átérezzük a tetteinek súlyát, és hogy együtt lélegezzünk, de semmi. Max egyszerűen gyenge volt, és semmilyen érzelmet nem váltott ki a nézőből. A film egyik mellékszereplője, Spider (Wagner Moura) sokkal kidolgozottabb volt, és szerintem az ő személyét többször fogják felemlegetni, mint Damonét. De talán még Krugert is szóba hozhatnám…

A másik negatívum az operatőri munka volt. A District 9-ben még elment, hogy rángatták a kamerát, mert ott az ál-dokumentarista elemeket nyomatták, de itt nem, és emiatt feleslegessé is vált a kamera rángatása. Sok jelenetnél egyszerűen kiugrik az ember szeme a helyéről, és emiatt nem is látja, hogy éppen mi is történik. Ez is egy divat manapság, de szerintem az egyik legnagyobb baki is a mai filmek esetében.

ely1.jpg

Blomkamp nem alkotott remekművet, de arra még bőven van ideje, hiszen nagyon fiatal. Az idei évben „csak” egy nagyon korrekt popcorn mozit hozott nekünk, ami akár a többszörnézős kategóriába is belefér. Az Elysium jó, de lehetett volna jobb is, ám így sem húzhatjuk nagyon a szánkat. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr85463114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.17. 00:28:39

A rángatózást leszámítva szerintem kifejezetten jó volt az operatőri munka, pl. az kifejezetten egyedi volt, amikor Damont egyfajta TPS-nézetből láthattuk néhány akciójelenetnél.

A film viszont sajnos az év ha nem is legnagyobb, de a legfájdalmasabb csalódása.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.17. 00:33:16

@danialves: az operatőr nem tudta, hogy mit akar. Rángatózott, majd használta azt a technikát, amit írsz, meg ezen kívül még néhányat, de az összkép nem volt jó. Pedig ötletei akadtak, csak megvalósítani nem tudta.

AnarchoAteista 2013.08.23. 16:52:15

Míg a District 9 egy jóféle sci-fi volt, ez egy bugyuta látványmozi. Az első film volt idén, amire elmentem, mert végre nem folytatás/előzmény/képregényhős mozi lett volna. Inkoherens volt az egész, sehol egy jó karakter. Amikor négyszer elmondták egy más után a főhős nevét, azt hittem, megkaparom magam (Max-Max-Max-Max).

Volt viszont egy nagyon dögös kameraállás, valahogy Matt Damon derekára lehetett erősítve az egész cucc, na az jó volt.

Amúgy silány a végeredmény.

Rögtön utána dühömben megnéztem a Star Trek: Into Darkness-t. az egy jól sikerült mozi, csakhát sajnos beleesik a folytatás/előzmény/képregényhős mozi kategóriába.

Mivan Hollywood, semmi eredeti???

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.23. 16:59:46

@AnarchoAteista: Független filmek --> Mud

Tessék megnézni :)

Nyílméregbéka 2013.10.21. 17:25:54

Az év egyik legnagyobb csalódása volt nekem. logikátlan, rosszul megírt, idegesítően bugyuta ócska akció sci-fi. Ha más nem, jókat röhögtem volna a sok logikai bukfencen. a hanyagul megírt jeleneteken, és rossz színészi alakításokon, de annyira vártam ezt a filmet, hogy így csak a rossz szájíz maradt utána. 5/10 nagy jóindulattal.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.21. 17:30:19

@Nyílméregbéka: A környezetemben elég sok embernek bejött. A film megítélése változó, de sajnos többen vélekednek úgy, mint te. Tehát lehet bennem van a hiba, de nekem tetszett :)

Nyílméregbéka 2013.10.21. 17:49:04

@REMY: Hát ez nyilván ízlés kérdése, nem vagyunk egyformák, nekem nagy elvárásaim voltak a filmmel kapcsolatban és nem váltotta be őket. :)
Amúgy most találtam a blogodra, olvasgatom visszafelé haladva a cikkeidet amik érdekelnek, itt-ott hozzá is szóltam, és sok mindenben találkozik az ízlésünk, de van amiben meg homlok egyenesen más a véleményem, de attól még tetszik az oldal, felvettem a RSS olvasóba is...
süti beállítások módosítása