[Supernatural Movies]

[kritika] Dupla dinamit (1991)

2013. szeptember 07. - REMY

Jean Claude Van Damme a felfelé ívelő karrierjét úgy szerette volna még eredményesebbé tenni, hogy megduplázza saját magát és egyszerre két oldalról adja a pofonokat a rosszfiúknak. A Dupla dinamit a 90-es évek egyik legjobb akciófilmjévé vált, és JCVD karrierjében is elég szép helyet foglal ez az alkotás.

dup2.png

Egy befolyásos üzletember halálát szeretné néhány hongkongi maffiózó, aki egy éjjel meg is támadja a Wagner családot. Csodával határos módon a kocsiban lévő ikerfiúk megmenekülnek, ám elválasztják egymástól őket. A világ két távoli pontján nőnek fel, de felnőttként egymásra találnak, hogy bosszút álljanak a szüleik gyilkosain…

A rendezőnek, Sheldon Lettich-nek ez volt a harmadik alkalom, hogy a belga sztárral dolgozhatott együtt, hiszen először a Véres játék, majd az Oroszlánszív című filmben voltak egy fedél alatt. A legelső alkotással egyből robbantottak is, de a Dupla dinamit sem vallott szégyent. A story egyszerűsége a film előnyére vált. Egyrészt nem volt több mint egy átlagos bosszú film, másrészt arra fókuszáltak, ami a legnagyobb eredmény szülheti, azaz JCVD-re.

A legnagyobb erénye a 90-es éveket jellemző atmoszféra volt, mely által a film hiába buta sok helyen, hiába nem eredeti, mégis szórakoztató és végtelenül élvezhető. Emellett a színészek is hozzátették a magukét, és Geoffrey Lewis mellett a már jól ismert ázsiai pusztító, Bolo Yeung is pozitívum volt. No persze a lényeg Van Damme volt, és az ő játéka, mely bár nem volt Oscar-díjas alakítás, de kifejezetten többet nyújtott a kettős szerepben, mint általában. Alex és Chad, a két fivér nagyok sok mindenben különböztek egymástól és ez jól is mutatták be nekünk. Az efféle akciómozikban nem nagyon erőltetik a karakterfejlődéseket, mert a legtöbb esetben a főhős terminatorként működik, és érzelmeket is nagyon ritkán visz fel a filmvászonra, de itt megkapjuk a fejlődést mind a két részről (persze, azért túlzásba nem estek).

dup.png

Emellett Van Damme az erejét is megmutatja természetesen, és a bunyója Yeung és közte kifejezetten jóra sikeredett. Egy szó, mint száz, a Dupla dinamitban megvan minden ahhoz, hogy élvezhető akciófilmet láthassunk, ráadásul a tesztoszteron szint is az egekbe szökik. Férfias, kemény, egyszerű filmről van szó, ami bő 20 év után is fogyasztható. 8,5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr725493532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.07. 07:43:18

mekkora divat volt egy időben ez az ikres téma. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.07. 10:54:30

@doggfather: Ha jó színészt dupláznak, akkor én bármikor vevő vagyok az ikres filmekre :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.07. 12:17:09

@REMY: vagy esetünkben ha jól verekszik. ;)

kotelhuzas 2013.09.14. 16:03:02

mennyire bírtam ezt a filmet suhanc koromban :))
süti beállítások módosítása